Fujitsu Hungary

Előtérben a munka: Fujitsu Lifebook A3510

2021. október 25. - Fujitsu Hungary

A Fujitsu Lifebook A szériája az irodai asztalra született, a most kipróbált modell pedig egészen komolyan veszi ezt a feladatot.

Bevezető, dizájn

A „komoly” üzleti notebookcsaládok felsorolásakor biztos, hogy előkerül a Fujitsu Lifebook szériája, melyen belül az A betűvel jelzett család a kedvező árú, sokoldalú modelleket takarja. Tesztalanyunk, az A5310 is ilyen: nem annyira a hordozhatóságot, az elegáns megjelenést vagy éppen a maximális üzemidőt helyezték az előtérbe tervezésekor, hanem a használhatóságot és a megbízhatóságot.

Külső

Bár a műanyag az utóbbi időben szitokszó lett (különösen ami a notebookok burkolatát illeti), a Fujitsu nem próbálta meg ezt valami fémes hatású festék vagy felületkezelés mögé elrejteni, helyette egy kifejezetten érdes, mondhatni karbon hatású burkolatot kapunk a csuklótámaszon, míg a kijelző hátoldala és az alsó rész a megszokott, selyemfényű fekete színben pompázik. Bár azt hihetnénk, hogy ez majd nem gyűjti annyira az ujjlenyomatokat, a valóságban azért ez nem teljesen igaz, a burkolat igenis hajlamos a foltosodásra.


[+]

Méretéből (361 x 244 x 24 mm), illetve tömegéből (1,95 kg) adódóan az A3510 egy kifejezetten masszív, strapabíró notebook hatását kelti, és ez jobbára igaz is rá, de azért a csuklótámasz és a billentyűzet alatti rész lehetne valamivel merevebb is. Jó hír ugyanakkor, hogy a kijelző és a ház nem hajlamos a csavarodásra, nyugodtan felvehetjük egy kézzel a sarkánál fogva. A képernyő felnyitásához és szögének állításához sem kell ennél több, a zsanérok hangolása tehát jól sikerült. Felnyitás közben a kijelző hátsó része egyébként az ergonómia és a szellőzés javításának érdekében megemeli a notebook hátsó részét.


[+]

A hátára fordítva az A3510-et egy, az utóbbi időben szokatlan látvány tárul elénk: az alsó részen egy egyetlen csavar eltávolítása után felnyitható „ajtót” találunk, mely a bővíthetőséget hivatott garantálni. Ezzel könnyen hozzáférhetünk az akkumulátorhoz, a memóriamodulokhoz és a M.2 foglalathoz – mindazon elemekhez, melyeket a megcélzott felhasználói kör a notebook élete során várhatóan cserélni, fejleszteni akarhat.

[+]

Mivel elég vaskos noteszgépről van szó, a csatlakozók kínálata viszonylag bőséges: a bal oldalon HDMI, USB Type-A és Type-C konnektor nyitja a sort (előbbi 5 Gbps-es, utóbbi 10 Gbps-es), hátrébb pedig a Gigabit Ethernet portot és a tápcsatlakozót találjuk. A jobb oldalra került a kombinált hangcsatlakozó és további két USB Type-A interfész, ezek a másik oldalihoz hasonlóan USB 3.1 Gen1 funkciót kínálnak.

Hardver és teljesítmény

Az A3510 esetében nincs kilométeres opciós lista, a CPU-ból tizedik generációs Core i3 és i5 között dönthetünk, a memória 4 GB és 32 GB között bővíthető. Háttértárból feltűnik opcióként a SATA HDD, sőt, az optikai meghajtó (!) is, de alapvetően NVMe SSD-kben érdemes gondolkozni, a kijelző pedig HD vagy Full HD felbontású lehet, de egyik esetben sem számíthatunk különlegességekre: a nagy színteret, fényerőt, kalibrációt nem erre a noteszgépre tartogatja a Fujitsu. A lehetséges opciókat figyelembe véve a tesztgép egy átlagosan felszerelt példány volt, Core i5-1035G1-gyel, 8 GB RAM-mal és Full HD képernyővel.

Specifikációk
Termék megnevezése Fujitsu Lifebook A3510
Processzor Intel Core i5-1035G1 – 1,0/3,6 GHz, 15 W TDP
Memória 1 x 8 GB (Micron) DDR4-3200
Kijelző 15,6"-es, 1920x1080 pixeles BOE IPS panel
Grafika Intel UHD Graphics G1 (32 EU)
Adattároló 256 GB Samsung PM981 NVMe SSD, PCIe 3.0 x4
Optikai meghajtó nincs (opció: DVD-író)
Kommunikáció - Intel Wireless AC-9560 (Wi-Fi 5)
- Bluetooth 5.0
- Realtek Gigabit Ethernet
Interfészek - 1 db USB 3.1 Gen2 Type-C
- 3 db USB 3.1 Gen1 Type-A
- 1 db HDMI 2.0b
- 1 db kombinált 3,5 mm-es hangcsatlakozó
- 1 db Gigabit Ethernet
Extrák levehető alsó burkolat a könnyű fejlesztéshez, SDXC kártyaolvasó
Akkumulátor 45 Wh
Méret 361 x 244 x 24 mm
Tömeg 1,95 kg
Operációs rendszer Windows 10 Pro
Gyártó honlapja www.fujitsu.com/hu/
Termék honlapja Fujitsu Lifebook A3510
Fogyasztói ár kb. 330 000 forint (kis szerencsével ennél olcsóbban is megtalálható)
Garancia 3 év

Teljesítmény

Szokás szerint először a háttértár képességeit néztük meg. A beépített Samsung SSD PCIe 3.0 x4 interfészt használ, ennek képességeit az A3510 láthatóan nem használja ki 100 százalékosan, de bőven az átlagnak megfelelő teljesítményt kapunk, nincs semmi gond az adattárolóhoz kapcsolódó alrendszerrel.


[+]

Áttérve az általános feladatokra, a Core i5-1035G1 tulajdonképpen a „belépő” az Intelnél a középkategóriába: négy magot kapunk SMT-vel, viszont a többi Ice Lake-U szériás Core i5-höz képest kicsit alacsonyabb órajelekkel és Iris Plus helyett UHD Graphics integrált grafikával. Mindezek hatása a mérőprogramok számain is látszik, melyek elmaradnak a magasabb kategóriába sorolt Core i5 változatoknál látottaktól, a Core i7 vagy a felsőbb kategóriás Ryzenek pedig messze maguk mögött hagyják sebességben. Mindenesetre az általános irodai felhasználásnál nem lesz gond ebből, nyugodtan megnyithatunk 25 böngészőablakot, és mehet a Word, az Excel és a Powerpoint egyszerre.

Mérés Eredmény
7-Zip Single / Multi 4382 / 18 092 MIPS
Cinebench R15 OpenGL / CPU 42,74 fps / 466 cb
Cinebench R20 CPU Single / CPU Multi 431 / 1170 cb
Cinebench R23 CPU Single / CPU Multi 1112 / 2964 cb
Veracrypt64 SHA 256 / SHA 512 285 / 413 MB/s
PCMark 8 Home Conventional / OpenCL 3283 / 3515
PCMark 8 Work Conventional / OpenCL 3708 / 2783
PCMark 8 Creative Conventional / OpenCL 3435 / 4662
PCMark 8 Office 2016 3218
PCMark 8 Storage 4911
PCMark 10 Extended 2471
PCMark 10 Essentials / Productivity 7386 / 5116
PCMark 10 Digital Content Creation / Gaming 2875 / 929
SpecWPC 7-Zip Compress* 444,6 s
SpecWPC Blender BMW 1M* 314,6 s
SpecWPC Handbrake Normal / HQ 25,37 / 8,51 fps
SpecWPC Maya Shaded Wire 19,9 fps
SpecWPC Python SciPy* 115,1 s

Természetesen ahogy nő a szálak száma, és különösen ahogy a grafika iránti igény is változik, gyorsan előkerülnek az A3510-ben dolgozó UHD Graphics korlátai. Jól látszik ez a különböző multimédiás mérőprogramoknál. Nem nagy baj ez, ahogy már említettük, ez a notebook nem éppen a grafikusoknak készült, és persze nem is játékosoknak, így az ilyen irányú tesztektől el is tekintettünk.

Tapasztalatok

Kijelző

A CPU mellett a képernyő panelje is jól mutatja, hogy mennyire nem a multimédia az A3510 célterepe: a 15,6”-es kijelző beltérben kínálja a legjobb élményt. Mivel valóban hatékony csillogásmentes bevonatot kapott, a lámpák, ablakok és a felhasználó sem tükröződik benne. Ez egyébként azért is hasznos, mert így viszonylag alacsony maximális fénysűrűsége – 260 cd/m² – dacára is egész jól olvasható marad kültéren. Ebben persze segít az 1263:1 kontrasztarány is, ami viszont nagyon jó érték.

[+]

Színek területén már kevésbé lehetünk elégedettek: a BOE gyártotta IPS panel csak 58%-os sRGB lefedettséget kínál, színhűsége pedig ennek megfelelően nem igazán acélos. A háttérvilágítás egyenletessége viszont rendben van, PWM-nek pedig nyoma sincs, így hosszabb távon sem fárasztja a szemet a képernyő.

[+]

Használat közben

A viszonylag vastag gépházban bőven van helye a hűtésnek, a Core i5-1035G1 hőterhelésével így egész könnyedén megbirkózik a rendszer. Alacsony terhelésen ez azt jelenti, hogy 40 °C körüli processzorhőmérsékletre számíthatunk úgy, hogy közben a notebook gyakorlatilag néma.

Amikor elkezdjük terhelni rendszerünket, látható, hogy nagyjából 8 másodpercig élvezhetjük a 38-40 watt köré beállított PL2 szintet (ez a 8 másodperc lenne tehát a Tau), ám ez egyben azzal is jár, hogy a processzor hőmérséklete eléri a 90 °C-ot. Itt nem is marad sokáig meg az A3510, egyrészt hallható fokozatra kapcsol a ventilátor (mely ugyanakkor még így is csak egy közepesen erős zúgást hallat), másrészt viszont a TDP is beáll a hivatalos PL1 szintre, tehát 15 watt köré. Ezek hatására a CPU hőfoka is 60 °C körül stabilizálódik. Ezen folyamatok természetesen az órajelekre is hatással vannak, a PL2 tartományban 3,2-3,3 GHz-et (ez all core, természetesen), a PL1-ben pedig 1,9-2,0 GHz-et kapunk.

Nincs komoly különbség akkor sem, ha az UHD Graphics IGP-t is bevonjuk a munkába, a fogyasztási adatok ugyanígy alakulnak. Természetesen ekkor a felvett teljesítmény jobban szétoszlik, így a CPU valamivel kevésbé melegszik, az órajelnél pedig csak 1,4-1,5 GHz-re számíthatunk.

[+]

Mindebből a felhasználó a hűtés hangját leszámítva nem sokat észlel, legalábbis a fedlapon szinte semmi jele sincs a terhelésnek, a melegedés egészen minimális. Alul már inkább érzékelhető, hogy dolgozik a gép, de igazából itt sem kapunk 38-39 °C-nál magasabb hőmérsékletet.

Bevitel, üzemidő, értékelés

Már többször hangsúlyoztuk, hogy az A3510-et a Fujitsu egyértelműen az irodába szánta. Ennek megfelelő az ergonómiája is, a billentyűzet ugyanis kiváló, a gombok kényelmesek, könnyen lenyomhatóak, de mégis határozott visszajelzést adnak. A kiosztás rendben van, még annak ellenére is, hogy a Fujitsu az Excelt használók kedvéért egy numerikus részt is bezsúfolt a 15,6”-es notebook házába.


[+]

Rossz hír viszont, hogy háttérvilágítás nincs a klaviatúrán, sötétben tehát nehézkesebb a használata, illetve a biometrikus azonosítási lehetőségekről is le kell mondani. A touchpad egy körülbelül 98 x 53 mm-es érintésérzékeny felületet, és dedikált gombokkal rendelkezik, pontossága, reszponzivitása teljesen rendben van.

A hangszórókkal nem sokat érdemes foglalkozni, a Fujitsu két, viszonylag szűk frekvenciaátvitelt biztosító egységet szerelt ebbe a gépbe. Pozitívum, hogy felfelé néznek (a billentyűzet feletti rácsos rész alatt találhatóak), így a hangjuk levegősebb, kevésbé lefojtott, mint az átlag, de az alacsony maximális hangerő és általában a mélyhangok hiánya itt is ugyanúgy jelen van, mint a legtöbb hasonló kategóriás noteszgépnél.

Üzemidő

Mivel a Fujitsu Lifebook A3510 nem egy ultrahordozható notebook, a gyártó nem is fektetett nagyon nagy hangsúlyt az üzemidő növelésére. Ez megnyilvánul abban, hogy „csak” egy 45 Wh-s akkumulátort kapunk, tehát kizárólag a komponensek energiatakarékos működésében bízhatunk. Szerencsére ez manapság azért már elég jó, így ebből a viszonylag korlátozott kapacitásból is 7-8 óra körüli munkaidőt hozhatunk ki – ez azért elég ahhoz, hogy ha magunkkal visszük egy útra a noteszgépet, akkor várhatóan a munkanap végéig kihúzzuk töltő nélkül.

Értékelés

Kellemes középkategóriás munkagép az A3510: nincsenek se hivalkodó díszítések, se felesleges, az árat növelő szolgáltatások, csak azt kapjuk, ami egy irodai munkához, esetleg iskolába kellhet. Ha szükséges, akkor haza is vihetjük, így megoldható az otthoni vagy hétvégi munkavégzés, és akkor sincs gond, ha utaznunk kell vele, de ez azért nem az erőssége.


[+]

Természetesen a gép összeállítása nem hiba nélküli, például hiányoltunk belőle valamilyen biometrikus azonosítást lehetővé tévő eszközt, illetve a háttérvilágítást is, de ezek nélkül is együtt lehet élni ezzel a notebookkal. Talán jobb lett volna, ha egy kicsit jobb minőségű panel kerül a kijelzőbe, bár ha nem fogunk grafikai munkát végezni, valószínűleg fel sem fog tűnni a korlátozott színtér, az alacsony maximális fénysűrűséget pedig ügyesen leplezi kültéren a hatékony tükröződésmentesítő réteg. Sebessége elfogadható: 3D-ben, multimédiás alkalmazásokban nem lesz a legjobb partner, de a napi feladatokkal gond nélkül megbirkózik a hardver, ami ugyanakkor nem a legfrissebb generáció, és ez, figyelembe véve a notebook árát, már kissé zavaró.

Ami viszont tetszett a notebookban, az a mindennapi igényekre odafigyelő tervezés: egyrészt ott a viszonylag széleskörű csatlakozókínálat, melyben USB Type-A és Type-C konnektor, illetve vezetékes Ethernet egyaránt megtalálható. Másrészt az alján ott a bővítést lehetővé tévő ajtó, mely az utóbbi időben mintha teljesen kihalt volna, pedig kiváló megoldás arra is, hogy megnyújtsa egy adott notebook élettartamát, használhatóságát.

Wombath

Az eredeti teszt a Prohardver! oldalán található: https://prohardver.hu/teszt/eloterben_a_munka_fujitsu_lifebook_a3510/bevezeto_dizajn.html 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1316734626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása