Fujitsu Hungary

Soha nem volt még ilyen egyszerű kideríteni, hogyan gyorsíthatják fel a konténerek az MI fejlesztését és a digitális átalakulást

2023. október 04. - Fujitsu Hungary

DevOps – Tech 4 : Fujitsu CaribbeanGlenn Fitzgerald, a Fujitsu európai platformüzletágának adatkezelésért felelős vezérigazgató-helyettese

Glenn Fitzgerald szerint a konténerek a felhőnatív platformok és az MI-fejlesztés központi elemei, ami nélkülözhetetlenné teszi őket a digitális átalakulás során. A Fujitsu újonnan bevezetett, ingyenes Kubernetes Test Drive platformján a vállalatok megvizsgálhatják jelenlegi és jövőbeni konténekörnyezetüket.

Egyesek szerint a szoftverkonténerek története egészen az 1960-as évekig nyúlik vissza, de  a Dockers valójában csak 2013-ban jelent meg, a Kubernetes pedig egy évvel később követte. Az első tesztkiadás után egy hónappal a Dockerst már 10 ezer fejlesztő használta. 2014-re 2,75 milliószor töltötték le a szoftvert, és ez a szám kevesebb mint egy évvel később elérte a 100 milliót.

Azóta is folyamatos a növekedés. A Global Market Estimates által 2023 februárjában közzétett piackutatási eredmények szerint a globális szoftverkonténer-piac 2023-ban várhatóan 3,2 milliárd dollár árbevételt fog generálni, és az előrejelzések szerint 2023 és 2028 között évente átlagosan 11,2%-kal nő majd.

A konténer a felhőnatív fejlesztés alapja

A konténereket sok minden miatt lehet szeretni. A vállalatok szempontjából csökkentik a költségeket, javítják a termelékenységet, gyorsítják fejlesztést, fokozzák a biztonságot és fenntartják a folytonosságot. Ez elég sok előny – vizsgáljuk meg, minek köszönhető mindez.

A virtuális gépekkel (VM) összehasonlítva a konténerek erőforrásigénye lényegesen kisebb, gyorsabban elindíthatók és leállíthatók, és kisebb az adminisztrációs költségük. Míg a VM-ek absztrahálják a szoftvert a mögöttes hardverhez képest, és lehetővé teszik a szoftver több instanciájának futtatását egy eszközön, a konténerek leválasztják a mögöttes operációs környezetet és hardvert a szolgáltatásokról. Annyi konténerizált „mikroszolgáltatást” lehet kialakítani, amennyit csak szeretne az ember  – és menet közben is változtathatja őket. Ráadásul mindezt úgy, hogy a virtuális gépekkel ellentétben itt nem kell számolni az Oracle, az SQL Server vagy más alkalmazások további licencköltségeivel.

A konténerek azonban nem csak ezért népszerűek. Tökéletesen összhangban vannak a szoftverfejlesztés új trendjeivel. Támogatják a DevOps és az agilis fejlesztést, amelyek megkövetelik, hogy a fejlesztők a platformtól függetlenül dolgozzanak. A konténerek esetében a fejlesztők munkakörnyezete egységes, bárhol is legyenek. Például a hardverek leképezésénél nincs többé szükség a konzisztencia biztosítására.

A konténterek tökéletesek a távmunkához, és a fejlesztési környezetekben ma már többnyire ez a jellemző. Segítenek fenntartani az üzletmenet folytonosságát és rugalmasságát.  Elkülönítik egymástól az alkalmazásokat, ami csökkenti az alkalmazáskonfliktus kockázatát és javítja a rendszer általános stabilitását.

A konténerek az alkalmazások hordozhatóságához is hozzájárulnak, hogy azok bármilyen infrastruktúrán futtathatók legyenek. Ez segíthet csökkenteni a szállítói „röghöz kötöttség” kockázatát, és megkönnyíti az alkalmazások különböző környezetek közötti mozgatását.

Ezt figyelembe véve a konténerek kulcsszerepet tölthetnek be a felhőnatív fejlesztésben.

A nyílt forráskód hegemóniája

A hordozhatóság és a platformok közötti átjárhatóság fontossága miatt nem meglepő, hogy a konténerek a 2000-es évek eleje óta nyílt forráskódú szoftverként fejlődtek. A Google 2004-ben kezdte el a konténerek nagyarányú használatát a cgroups-szal, amit 2008-ban összevont az LXC-vel – a cgroups-alapú Linux-konténerekkel.

Míg a Docker Linux-alapú, a Kubernetes nem az. Ugyanakkor a Kubernetes is egy nyílt forráskódú orkesztrációs platform, amely bármilyen konténereket támogató operációs rendszeren futtatható.

A folyamat 2017-ben vett igazán lendületet. Ennek az évnek áprilisában a Microsoft engedélyezte a Linux-konténerek használatát a Windows Server rendszeren. Az olyan vállalatok, mint a Pivotal, a Rancher (SUSE), az AWS és még a Docker is, elkezdték támogatni a Kubernetest, megszilárdítva ezzel a Kubernetes mint az alapértelmezett orkesztrációs technológia pozícióját.

A Fujitsu maximálisan támogatja ezt a nyílt forráskódú hegemóniát. Régóta a Linux Foundation tagja, valamint az Open Container Initiative (OCI) és a Cloud Native Computing Foundation (CNCF) alapító tagja. Hibridfelhő- és SAP-ajánlatai részeként RedHat és SUSE Rancher opciókat is kínál. A rendelkezésre állásról a fogyasztásalapú uSCALE modell gondoskodik, amelyben az ügyfelek konténerenként fizetnek. Ez gazdaságossá teszi a megoldást, és alacsony szinten tartja a CAPEX-költségigényt.

Milyen jövő vár a konténerekre?

A konténerek egyre gyorsabb ütemben terjednek az IT-környezetben. A fejlesztés egyik új területe az adatbiztonság. Ma már az összes nagy szállító rendelkezik konténeres kínálattal a védelem egyes aspektusainak kezelésére, gondoljunk csak a NetApp Astrára és a Veritas NetBackupra. Hasonlóképpen, a Veeam is integrálja a Kasten felvásárlásával megszerzett K10 platformot saját felhőadat-kezelő megoldásába.

Más szóval, rengeteg lehetőség áll mindazok rendelkezésére, akik konténeres technológiával kívánnak gondoskodni az adatbiztonságról. Olyan megoldást ugyanakkor nem látunk, amely az összes igényt egy forrásból lenne képes kielégíteni. Pontosabban nehéz eldönteni, hogy az adott üzleti körülmények között melyik megoldást érdemes választani, ha valamelyiket érdemes egyáltalán. De ha még sikerül is választani, továbbra is nyitott az egyes elemek összehangolásának kérdése.

A konténerek és a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia esetében is hasonló a helyzet. Jelenleg nagy az érdeklődés a konténerek mesterséges intelligencia fejlesztésére való felhasználása iránt. A konténerekkel el lehet különíteni egymástól az MI-modelleket, ami csökkentheti a modellek közötti konfliktus kockázatát és javíthatja a rendszer általános stabilitását.

Ezért hoztuk létre a már meglébő  AI Test Drive megoldásra épülő Fujitsu Kubernetes Test Drive platformot. A platform azt kívánja szermléltetni, hogy a konténertechnológia viszonylag egyszerűen adminisztrálható, megvalósítható és üzemeltethető. Ezt az üzenetet a konténerszállítók által biztosított eszközök is megerősítik. A „tesztvezetés” a Fujitsu szakértői által nyújtott moderálást és tanácsadást is magában foglalja, akik segítenek az ügyfeleknek az indulásban és az út során felmerülő kérdések megválaszolásában.

Az, hogy a Kubernetes Test Drive platformot kipróbáló ügyfelek valószínűleg egyedi környezettel rendelkeznek, kevéssé lényeges. A konténerek viszonylag semlegesek minden környezettel szemben, így tetszés szerint lehet használni őket.

Hogyan  hozzuk ki a maximumot a lehetőségekből?

A mikroszolgáltatásokat futtató konténerek népszerűsége ellenére sok szervezet – világszerte akár 30%-uk – még nem használja a technológiát.

Ezeknek a szervezeteknek nyitottnak kellene lenniük az innovációt ösztönző lehetőségek megismerésére. A Fujitsu Test Drive kiváló platform a konténeralapú megoldások tesztelésére és a megalapozott döntések meghozatalára. Az MI-fejlesztést felgyorsító, a digitális átalakulást támogató, páratlanul rugalmas konténerek új lehetőségeket tárnak fel és lerövidíthetik a sikerhez vezető utat. Érdemes minden opciót megfontolni, és elfogulatlan tanácsot kérni azzal kapcsolatban, hogy mely megoldásokat célszerű megvizsgálni. A „tesztvezetés” kiváló lehetőséget knál erre.

További információ: Fujitsu Kubernetes Test Drive.

 

Glenn Fitzgerald

Glenn Fitzgerald, a Fujitsu európai platformüzletágának adatkezelését felelős vezérigazgató-helyettese

 

Glenn 1979-ben, gyakornokként csatlakozott az ICL-hez, és pályafutása során sokféle pozíciót betöltött a ma már Fujitsu néven működő vállalatnál. Eközben számos IT-területen nagy szakértelemre tett szert, ideértve a gyártást és terméktesztelést, a hardvereket, a szoftver- és firmware-tervezést, az infrastruktúrabevezetést, a projektirányítást, valamint az üzleti és ITK-architektúrát.

 

Jelenlegi szerepkörében Glenn a Fujitsu terméküzletágán belül az adatvezérelt átalakítási stratégia technikai aspektusainak kidolgozásáért felel. Ő gondoskodik arról, hogy a stratégia keretében alkalmazott technológiák rendelkezzenek az ügyfelek üzleti problémáinak megoldásához szükséges kapacitással.

 

A terméküzletágon belül Glenn tökéletesíti a megoldásokkal kapcsolatos tanácsadási képességeket, hogy a Fujitsu mindenkor a lehető legjobb iparágvezető megoldásokat tudja szállítani a különféle ügyfélvállalatok számára – megteremtve a műszaki megvalósíthatóság, a költségek, a határidők, a kockázat és a rugalmasság egyensúlyát.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr10018227633

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása