Fujitsu Hungary

Miért nem lehet James Bond villanyszerelő?

2017. július 11. - Fujitsu Hungary

Valószínűleg a média a fő bűnös, hiszen nem nagyon lehet szembetalálkozni olyan a filmekkel ahol a villanyszerelő főhős luxusautóval kerülgeti az éppen aktuális sztármodelleket. Ez maximum akkor sikerül, ha kétkezi barátunkról kiderül, hogy pacsirta van a torkában, vagy jókor van jó helyen és lendületből megmenti a világot valami elkerülhetetlen katasztrófától.

james_bond.png

Forrás: http://olvasskönyvet.hu/jamesbond.html

Ezzel szemben az ügyvéd, bankár főszereplő kis erőfeszítéssel komoly sikereket ér el legyen a cél pénz, nő, vagy akármi, amivel a kommersz világban a siker mérhetőnek tűnik.

De nem csak a villanyszerelő tanoncok meglelése okoz gondot az oktatási rendszernek, legalább akkora gond az információtechnológiai szektor mérnökigényét kielégíteni.

Gyakran merül fel Magyarországon is a kérdés, hogy vajon probléma-e az, hogy több ügyvéd dolgozik itthon, mint villanyszerelő.

Megy a polémia azon, hogy ennek mi vagy ki az oka. A kormány, a diákok, a szülők, a tanárok…?

Pénz beszél, a mérnök megy

Európában az egyik legerősebb a németországi IT piac, ami évente tízezres nagyságrendben szív fel informatikusokat. Ez az elszívó erő kielégíthetetlen. Problémát okoz a kelet-európai IT szektor számára is, hiszen a bérversenyben jelentősen gyengébb pozíciókat tudnak ajánlani a munkavállalóknak.

A magyar oktatás rendszer a hazai igényeket sem tudja kielégíteni, alapvetően jelentkezők híján.

Nem elég vonzó a fiatalok számára az informatika.

Ne csak olvasni, kódolni is tanulj…

Persze vannak új és működő kezdeményezések. Sok innovatív megoldás született az elmúlt években, amelyek már egészen kis korban megszerettetik a számítástechnikát a gyerekekkel, olyan eszközöket használva, amelyek szórakoztató módon vezetik be a gyerekeket például a programozás rejtelmeibe.

ko_d.jpg

Forrás: https://hu.depositphotos.com/72905377/stock-photo-illustration-of-the-word-coding.html

De az IT szektor vállalatainak is új megoldásokat kell találniuk égető szakember hiányuk enyhítésére.

Sok eszközt bevetnek a munkaerőpiacon, hogy a potenciális jelöltek őket válasszák. Egy magyarországi kutatás szerint azonban a munkaerő megszerzésének lehetséges eszközei között még mindig az egyik legkevésbé választott megoldásként jelölik meg a tanintézményekkel való együttműködés lehetőségét.

Pedig az egyik legcélravezetőbb lehetőség egy cég számára, hogy felkeltse eljövendő munkatársai figyelmét, ha már az oktatási folyamatban becsatlakozik megismertetve magát.

Az együttműködésnek sok formája lehet. A gyakornoki rendszertől a csúcstechnológiájú eszközök biztosításán túl, ezer módja lehet annak, hogy egy friss diplomás mérnök állásjelentkezését mely irányba vigye először.

Legyen gyorsabb, jobb, hatékonyabb

Olyan megoldásokkal lehet előbbre jutni, mint amilyen a yorkshire-i Hemsworth Akadémia együttműködése a Fujitsuval.

it_elo_ada_s.png

Forrás: http://atlanta.org.in/ITStudents.php

Az iskola régi tárolási rendszerei régóta okoztak gondot annak működésében. Az IT rendszerüket működtető cég a Fujitsu gyors és rugalmas Ethernus F250-es, kizárólag flash meghajtók alkotta tárolási megoldását javasolta a probléma feloldására. Így a korábbi merevlemezek, SSD tárolási rendszerekre lettek cserélve.

Egy összetett IT rendszer tárolási megoldásának cseréje mindig komoly feladat. Az akadémia esetében is 13 terabyte-nyi adat – SQL, MS Exchange, Active Directory szerverekről – mozgatásáról volt szó.

A csere gond nélkül lezajlott, a jelentős technikai előrelépés következménye egy lényegesen gyorsabb, hatékonyabb informatikai rendszer lett, ami elérhetetlen lett volna egy oktatási intézmény számára a gyártó nagylelkű árazása nélkül.

Ennek az együttműködésnek nem az a jelentősége, hogy hányan gondolják majd úgy, hogy IT mérnöknek jelentkeznek. Hanem az, hogy a fiatalok számára az oktatásban eltöltött idejük olyan környezetben teljen, amelyben megtapasztalhatják a legújabb technológiai eszközök használatában rejlő lehetőségeket.

Ez kíváncsiságot, érdeklődést fog kiváltani bennük, talán még a kommersz média sugallta értékeket is képes felülírni….

’KoHa’

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7912657309

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása