Fujitsu Hungary

Co-creation a gigapixelek világában

2018. december 21. - Fujitsu Hungary

ke_p_pra_ga.png

Adott egy kép. Prága panorámaképe, amelynek mérete meghaladta minden korábbi felvételét, ráadásul különleges helyen készült. Prága UNESCO-védelem alatt álló belvárosában, az Óvárosi városháza tetőzetének és tornyának renoválásához felállított állványzatról fotózták – erre 30 évente csak egyszer nyílik lehetőség.

Egy ilyen óriási kép elkészítése nem könnyű feladat. Az alapszintű 360 fokos fényképezőgépek nem rendelkeznek elegendő felbontással hozzá, ezért hagyományos gépet igényel. Az állvány tetejéhez képest 5 méterrel magasabbra kellett vinni a készüléket, és elindítani a gép automatikus markolatába épített, előre beprogramozott szoftvert, amely képkockáról-képkockára, sorról-sorra, pontosan mozgatta a szerkezetet. Az óriás objektívvel szerelt gép hatalmas mennyiségű adatot rögzített gyors ütemben, így három nap több mint 8000 fénykép állt rendelkezésre, egyenként 50 megapixeles méretben.

A pixelekkel végzett kemény munka ezután kezdődött. Egymáshoz kellett illeszteni a képeket, kiegyenlíteni a fényviszonyokat és kicserélni a homályos felvételeket. Ehhez nagy teljesítményű munkaállomásra volt szükség, amelyet a Fujitsu bocsátott a fotós rendelkezésére, egy vadonatúj CELSIUS R970 rendszer „személyében”, 128GB RAM memóriával, rendkívül gyors lemezekkel és speciális szoftverekkel.

Így készült el cseh főváros egyedülálló, 500 gigapixeles panorámaképe. Úgy gondoltuk, hogy egy ilyen képet méltó módon kell megjeleníteni, ezért egy három méter magas és 54 méter széles tekercsre nyomtattuk ki a prágai MakerFaire tízezer látogatója számára. Az eredmény lélegzetelálló volt.

Werkfilmet is forgattunk a projektről – amelyben az alkotó maga mondja el Prága panorámaképének történetét. Hiszen végső soron mindig az ügyfél az, aki a leghitelesebben tud nyilatkozni a Fujitsu termékeiről és szolgáltatásairól. Nézzék meg Önök is, reméljük tetszeni fog!

Fujitsu Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7314502258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása