Fujitsu Hungary

A bizalomra épülő jövőbeni társadalom felépítése – az emberi igényekre való odafigyeléssel

2022. március 28. - Fujitsu Hungary

A Fujitsu bizalomra épülő társadalomról (Trusted Society) alkotott koncepciójának középpontjában a következő kérdésekre adott válasz áll: hogyan lehet az innovatív, megbízható technológiával javítani a jóllétet, a fenntarthatóságot és a biztonságot, és miként oldhatjuk meg a társadalmi problémákat az országok, a kormányok, az állampolgárok és az üzleti szereplők partneri együttműködésén keresztül.  Cikkünkben Tsuneo Hayashi, a Fujitsu alelnöke ismerteti a koncepciót.

Társadalmunk súlyos kihívásokkal néz szembe, köztük a városainkat és közösségeinket érintő jelentős környezeti és társadalmi problémákkal. Annak érdekében, hogy legyőzzük ezeket a kihívásokat, és segítsünk az embereknek fenntarthatóbb és kényelmesebb életet élni, megvizsgáljuk, miként tud a bizalomra épülő társadalom koncepciója a hagyományos megközelítéseken túlmutatva, új értéket teremteni a társadalom számára. A koncepció az egyén nézőpontját, az emberek összességét jelentő városok tágabb nézőpontját és a Föld bolygó végső nézőpontját egyaránt figyelembe veszi. Ha szeretnénk megalkotni a jövő társadalmának reális jövőképét, együtt kell kezelnünk ezeket a nézőpontokat. Amikor például a városfejlesztés lehetőségeit vizsgáljuk, a kapcsolódó környezetterhelésre is gondolnunk kell. Amikor természeti katasztrófákra, világjárványokra reagálunk, meg kell vizsgálni a bizalom és a biztonság javításának lehetőségeit, miközben az emberek megszokott életvitelét is védjük. Természetesen továbbra is törekszünk a minden ember számára jó életszínvonalat biztosító innovációra. Ezek a szempontok határozzák meg alapértékeinket.

Az emberközpontú innováció biztosítja azt a struktúrát, amely a város és a bolygó szempontjából a fenntarthatóság, az állampolgárok szempontjából pedig a virágzó társadalom megteremtését mozdítja elő

Ember – virágzó

 

Város – biztonságos

 

Bolygó – fenntartható

 

Az adatok és az élmények különböző szervezeteken átívelő összekapcsolása

Biztonságos városi környezet és élet adatokon alapuló előrejelzések alapján

 

Olyan rendszer létrehozása, amelyben bármely személy vagy vállalat tevékenysége pozitívan járulhat hozzá a környezet védelméhez

Mindig is meg kellett találnunk az egyensúlyt aközött, hogy biztosítsuk mindenkinek a szabad döntés lehetőségét saját életstílusáról, ugyanakkor csökkentsük a környezetterhelést és fenntartsuk a biztonságot. Célunk, hogy a technológia erejével olyan rendszereket hozzunk létre, amelyek gondoskodnak a jobb életről, és ezzel együtt a fenntarthatóságot is ösztönzik mind a városok, mind pedig a tágabb környezet szintjén. E folyamat során arra törekszünk, hogy felülemelkedjünk a társadalmi struktúrák határain, és összekapcsoljuk az adatokat az embereknek nyújtott élménnyel. Az adatvezérelt, prediktív módszerek új generációjának bevezetésével megvalósíthatjuk a biztonságosabb, nagyobb mértékben a bizalomra építő városok és életstílus jövőképét. Olyan rendszereket építünk, amelyek az egyének és a szervezetek tevékenységeit összekapcsolják környezeti hozzájárulásukkal. Erre támaszkodva pedig különféle innovációkat vezetünk be a bizalomra épülő társadalom jövőképének megvalósításához.

Olyan világot építünk, ahol békében és jóllétben élhetünk

 

Hogyan javíthatjuk az emberi életminőséget?

A bizalomra épülő társadalom jövőképének megvalósításához olyan új szolgáltatásokat kell kidolgozni, amelyek felülemelkednek a hagyományos üzleti határokon, és a társadalmi adatok szélesebb körű elemeinek integrálásával az egyénre összpontosítanak. Ehhez olyan innovatív, új számítógépes technológiára van szükség, amely óriási adatmennyiséget is képes gyorsan feldolgozni, és az adatokat valódi társadalmi értékké alakító szimulációs módszereket alkalmaz.
Emellett a technológiának megbízhatónak is kell lennie, garantálva az adatok tökéletes sértetlenségét, és kielégítve az adathasznosítás és az adatvédelem egymásnak potenciálisan ellentmondó követelményeit.
Kiemelt terület ez számunkra, és a kutatási részlegünkön működő kollégák már aktívan vizsgálják a megbízható technológiák gyakorlati alkalmazási lehetőségeit.

A bizalomra épülő társadalomban rejlő hosszú távú lehetőségek kiaknázása

 

A tervezéshez felvázoljuk, hogyan fog kinézni a világ 2030-ban, és ezt visszafejtve hozzuk meg jelenlegi döntéseinket.
Ebben a szellemben a 2030-as kívánatos jövőbeni állapotból kiindulva vizsgáljuk a bizalomra épülő társadalom koncepcióját a városfejlesztés terén. A kívánatos jövőbeni állapot pedig nem csupán a jelen kiterjesztése. Bizonyos mértékig természetesen támaszkodunk tapasztalatainkra is a jövőkép kidolgozásakor, de radikális, merész előrejelzéseket is megfogalmazunk egy a napjainktól jelentősen eltérő jövő építéséhez.

A jövőkép kidolgozásakor mindig ügyelni kell arra, hogy megfogalmazzuk, milyen új értéket teremtünk az emberek számára. Legyen szó pénzmegtakarításról vagy a mindennapi életminőség javításáról, alaposan át kell gondolnunk, hogyan könnyíti meg az innováció az emberi életet, hogy fokozatos, iteratív változásra, vagy hirtelen átalakulásra kell számítani.
2030-ig már 10 év sincs hátra. A Fujitsunál már keményen dolgozunk azon, hogy megteremtsük azt a környezetközpontú, reziliens jövőbeni társadalmat, ahol az emberek jóllétben és stresszmentesen élhetnek. Erről hamarosan nagy örömmel osztunk meg Önnel további részleteket.

Tsuneo Hayashi

alelnök
a japán régió állami szektorért felelős vezetője
Fujitsu Limited

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2517791656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása