Fujitsu Hungary

Narancsfa vs. datolyapálma

2017. július 18. - Fujitsu Hungary

 Úgy tűnik meg kell barátkoznunk a lényegesen enyhébb telekkel, illetve a nagyobb gondot okozó, rettenetesen meleg nyarakkal. Ez persze nem feltétlen jelenti azt, hogy az Andrássy úti fasor platán vs. kőris vitája átalakul mondjuk, narancsfa vs. datolyapálma konfliktussá – bár szerintem nem nézne ki rosszul, ha világ egyik legszebb sugárútját pálmafák öveznék -, de

 az jól látszik már ma is, hogy a népszerűségi rangsorban az „ültess fát” projekteket kenterbe veri az „építs párakaput” kezdeményezés.

andrassyutbudapest-630x300.jpg

Forrás: http://www.budapestagent.com/andrassy-ut-champs-elysees-of-budapest.html

Ha elönt a forróság

A világpolitika a kívülállók számára unalmas és sokszor céltalannak tűnő konfliktus tengeréből időnként kiemelkedik egy-egy vitatéma, ami a hétköznapi ember számára is kézzelfogható problémát feszeget vagy keresi rá éppen a megoldást.

Az éghajlatváltozás is ilyen.

Ma már a világ nagyobb része ismeri el ezt olyan feladatnak, amelyre gyorsan kell megoldást találnunk. A gyorsan ebben az esetben nehezen értelmezhető, hiszen csak a vita évtizedekig tartott, hogy egyáltalán létezik-e ilyen.

klimavaltozas.png

Forrás: http://hirhatar.com/amerikai-tanulmany-a-klimavaltozas-a-globalis-katonai-konfliktusok-katalizatora/

Az ész a fontos nem a haj

A megoldás úgy tűnik jó úton halad, még akkor is, ha világ hatalmasai között van olyan, aki nem csak azt nem érti, miért nem fésüljük hátulról előre, fejünk kopasz részére a szőke fürtjeinket, hanem az sem teljesen világos számára, hogy ha földünk klímája a jelenlegi úton változik tovább, az minden ember számára gondot jelent.

De ezt levívják a hatalmasok egymás között.

A tudósok szerint hosszú folyamat volt míg idejutottunk. De nagyon sok időbe fog telni az is, míg nagyszüleink meséi az ő gyerekkoruk teleiről és nyarairól már nem tűnik úgy, mintha egy másik földrészen éltek volna ifjú éveikben.

Ha a víz nem segít

A hőség az, amivel csak az tud mit kezdeni, akinek módja van klimatizált helységben átvészelni a sivatagi hőséget.

Azoknak azonban, akiknek erre nincs lehetősége, mert mondjuk a szabadban kell a munkájukat végezniük, nagyon komoly környezeti terheléssel kell megküzdeniük.

A magas hőmérsékletből eredő rosszullétekkel kapcsolatos statisztikákban nem mindenhol választják szét a szabadtéri munkavégzésből eredő riasztásokat a többi eseménytől. Japán egyik tartományában vizsgált adatok azonban azt mutatták, hogy a

nyári átlaghőmérséklet emelkedésével kimutathatóan növekedett a munkahelyi balesetek száma, valamint jelentősen nőtt a hőguta miatt betegállományba került dolgozók száma is.

Mivel Japánban fontos a hatékonyság, nem pusztán a védőital biztosítását előíró szabályok szigorítása tűnt a legjobb megoldásnak, hanem olyan jelző rendszerek kiépítését kérték, amellyel megelőzhetőek a balesetek és a rosszullétek.

A Fujitsu készített egy mesterséges intelligencián alapuló megoldást.

dahlb0yxkaaoxqf.jpg

Forrás: http://www.fujitsu.com/jp/solutions/business-technology/ai/ai-zinrai/

A cég évtizedek óta foglalkozik a mesterséges intelligencia folyamatainak kutatásával. Néhány éve hozta létre a Zinrai projektet, ami a cég minden mesterséges intelligencia körébe tartozó kutatását, fejlesztését összefogja.

Ezen projekten belül a konkrét problémára a Fujitsu Laboratories által fejlesztett megoldása a cég saját biztonsági emberein tesztelte. Az őrök olyan érzékelőket kaptak melyek folyamatosan figyelik a test hőmérsékletét, nedvességet, pulzusváltozást.

Hőstressz

A korábbi algoritmusokhoz képest, melyek alapján a hőterhelés okozta következményeket előre jelezték, a Fujitsu által bevezetett új, a mesterséges intelligencia által felismert összefüggéseken alapszik. A feldolgozott adatok kiegészültek a vizsgált egyén aktivitási adataival is. Az új algoritmus képes a körülmények – a munkaerő saját adatai és a környezeti értékek – figyelembe vételével egy lényegesen pontosabban előrejelzést adni a hőstressz elkerülése érdekében.

A gépi tanulásra képes rendszerek, az algoritmusaik alapján fel tudják ismerni az új egyéni preferenciákat és adott személyre szabott javaslatot tenni, például az aktivitás csökkentésére, a hőterhelés okozta következmények elkerülése érdekében.

fa_ni.jpg

Forrás: http://tippmixtippekkozossege.network.hu/kepek/vicces_kepek/allati_hoseg

A manapság oly sokszor emlegetett dolgok internetének – azaz minden olyan eszköz, amely valamilyen módon csatlakozik az internetre, legyen az óra vagy épp körömcsipesz – köszönhetően rengeteg adat keletkezik, mely sok összefüggést rejt, melynek felismerésére, pusztán az adatok mennyisége miatt az ember nem képes.

A mesterséges intelligencia, a gépi tanulás azonban képes megbirkózni a rengeteg új információval, és ami még fontosabb, képes ezek feldolgozásával az életünket könnyebbé, kényelmesebbé tenni.   

’KoHa’

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr212671843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása