Fujitsu Hungary

Kütyü-Nörsz

(még mindig az E-gészségügy)

2017. május 16. - Fujitsu Hungary

 

A régi bölcsesség, „… csak egészség legyen!” jól mutatja viszonyunkat saját, vagy szeretteink egészségi állapotához. Sok mindenre vagyunk képesek, nem csak betegség idején, vagy ha épp csak úgy véljük, hogy azok vagyunk – egy hipochonder rendkívül szórakoztató lehet, már ha tisztában vagyunk azzal, hogy állapota tényleg csak képzelt – hanem a megelőzés érdekében is.

Mindenre, de tényleg…

Elhisszük ha egy ember a TV-ben a kezét a levegőben lóbálva arról beszél, hogy most éppen kicseréli a gerincünket, mert ki kell, mivel az orrunk hegyén kinőtt pattanásra az a megoldás. Mert, hogy ő egy természetgyógyász, aki minden fájdalomnak tudja az okát és a hibás alkatrészt rögtön ki is cseréli egy jóra. Jó, a rögtön azért pár percet jelent, mert a hívás az emelt díjas ugye…

teddakezed.jpg

De nem csak más hülyeségére vagyunk nyitottak, a sajátunk is képes lekötni minket.

Hányan hiszik, hogy Google nem csak a barátod, hanem az orvosod is, hiszen nyilvánvaló, az orvosok csak azért jártak évekig egyetemre, mert amikor elkezdték még nem volt metakereső, ami minden tünetegyüttesre azonnal megadta volna a diagnózist a szükséges kezelések és gyógyszerek felsorolásával.

Pedig a technikai fejlődésből eredő lehetőségek messze túlmutatnak azon, hogy csak a keresési feltételekkel foglalkozzunk.

 

Kép: https://memegenerator.net/instance/44697158/chill-out-lemur-tedd-a-kezed-a-tv-re-kldm-az-energit-mukodj

Digitalizált kurkászás

Egy, a Stanford egyetem kutatói által fejlesztett alkalmazás több mint kilencven százalékos pontossággal képes megállapítani egy bőrelváltozásról, hogy az rosszindulatú-e. Ez már majdnem eléri a humán orvosok statisztikai eredményességét. Egy ilyen egyetemi kutatói alkalmazás pedig már nagyon gyorsan kiköthet okostelefonunkon, ami után már tényleg csak hajlékonyságunk lehet az akadálya, hogy bőrszövetünk minden egyes milliméterét feltérképezhessük. Jó kis családi program! Digitalizált kurkászás. J

kurka_sza_s.jpg

Forrás: http://www.ng.hu/Termeszet/2006/03/Gesztikulalas_csimpanzmodra

Ma már hétköznapi eszközeinkben is olyan érzékelők találhatóak - az objektíven túl -, melyek az állapotunkkal kapcsolatos adatokat folyamatosan gyűjtik, és képesek továbbítani az ezek értékelésére képes alkalmazások felé.

E-budi

Egyszerűen muszáj megemlítenem Japánt, ahol valamiért a fejlesztések népszerű tárgya az angol WC. Kezdetben még csak az volt a cél, hogy pontosan be lehessen állítani a WC-ülőke hőmérsékletét annak használata előtt, de mára sikerült komoly érzékelőkkel és elemző központtal beépíteni egyes modelleket, melyek így fontos vagy kevésbé fontos adatokkal ismertetik meg az igényes felhasználót anyagcseréjét illetően.

Az ma már nem kérdés az egészségügyben, hogy a hatékony kezelések alapja a megelőzés. Az egészségügyi szűrések is ennek a folyamatnak a részei, amit viszont mindenki utál, de minimum kellemetlenségnek, kényszerűségnek él meg.

Ezt válthatja ki a viselt eszközeink által begyűjtött adatok közvetlen továbbítása az értékelő központok felé.

E-személyi edző

Nem feltétlen arra kell gondolni, hogy karóránk időnként szurkáljon meg minket és elemezze vérképünket vagy épp testhőmérsékletünk pillanatnyi állapotáról legyen naprakész. Bár már ma már ehhez is adott minden technikai feltétel.

okoso_ra.jpg

Forrás :http://cardioabc.com/hu/ekg-ora-apple-health-watch-okosora-es-kardia-oraszij/

Már mozgási adatink rögzítése, feldolgozása is képes feltárni olyan folyamatokat melyekre reagálni érdemes az egyén szintjén is.

Ez meg is történik, hiszen teljesen hétköznapi, hogy a telefonunk a személyi edzőnk, ami (aki?- ugyan ki nem beszélget virtuális trénerével, még akár családtagjait is felemlegetve) méri, értékeli napi teljesítményünket, és akár a megtett kilométerek vagy elégetett kalóriák alapján módosítja edzésprogramunkat.

Ezek a rendszerek, kütyük egyre összetettebb értékelésre lesznek képesek környezetünk okosodásával, ha lakóhelyünk, háztartási eszközeink rögzítik életvitelünk adatait, egyre pontosabb előrejelzések, javaslatok születhetnek életvitelünk módosítására a későbbi problémák elkerülése érdekében.

De ez csak az egyén szintje.

A keletkezett adatok összegyűjtésével – és megint eljutottunk a big data-hoz és a felhőhöz – az információtechnológia mostani szintjén is képes olyan folyamatokat felismerni, melyek segítenek életminőségünk javításában, vagy egészségünkre káros folyamatok felfedésében.

Az egészségügyi munka lényegesen hatékonyabbá válik, a hatalmas adatmennyiség feldolgozásának köszönhetően nem csak a megelőzés és a diagnosztika során, hanem például az utógondozás fázisaiban is.

A nagy adatmennyiség feldolgozása azt jelenti, hogy még azt is megvizsgálhatjuk, hogy a gyógyulás folyamatára milyen hatással van, mondjuk a beteg által elfogyasztott reggeli összetétele.

Gyakran vita tárgya személyes adataink idegenek általi elérhetősége. Az is kétségtelen, hogy egészségügyi adataink egyértelműen e körbe tartoznak. De azzal is tisztában lehetünk, hogy ahogy egyre inkább kapcsolódnak szokásaink a digitális térhez, úgy lesz egyre nyilvánosabb minden információ, amely életünk során keletkezik - hacsak nem vagyunk tagja valamelyik utolsó Amazonas menti törzsnek, mondjuk akkor ezt a blog-ot sem olvassuk… - és talán hasznosabb, ha nem csak vásárlási szokásaink céljából elemzik adatainkat, hanem mondjuk azért, hogy legyen esélyünk megélni az ember Marsra-szállását.

’KoHa’

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8812509163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása