Fujitsu Hungary

Klímaváltozás bizony van

2017. augusztus 23. - Fujitsu Hungary

 Hosszú ideig tartott a vita a klímaváltozás jelentőségéről. Sőt vannak, akik azt is vitatják, hogy a klímaváltozás, mint folyamat egyáltalán létezik-e. Azonban a világ többsége számára az éghajlatváltozás tény. Sajnos. Viszont tehetünk ellene és kell is tenni.

sza_razsa_g.jpg

 

Forrás: https://komlomedia.wordpress.com/2015/11/03/az-antropogen-klimavaltozas-egy-geostrategiai-fegyver/

Akinek ezen a szép hosszú nyáron nem adatott meg, hogy vízparton hűsölje végig a legmelegebb évszakot, aligha kérdés hogy változik-e, a körülöttünk lévő világ.

Nagyapáink fügét csak aszalva, arab felirattal a címkéjén láthattak, ma meg a kertben szüretelt gyümölcs feldolgozásának különböző receptjeit osztják meg egymás között a játszótéren tikkadó anyukák.

Szóval változik körülöttünk a világ és bár a mérsékelt égöv országaiban még elviselhetőnek tűnik az időjárás, de a tőlünk melegebb hőmérséklet jellemezte országokban a lét fenntarthatósága a kérdés.

A klímaváltozás okozóinak sora is hosszú. Talán még emlékszünk mikor egy-két évtizeddel ezelőtt a spraypalackok hajtógáza tűnt a bűnösnek, merthogy a légkörbe kerülve tönkreteszik az ózon pajzsot és ez járul hozzá az éghajlat átalakulásához.

A freont kicseréltük a palackokban, de ez sokat nem segített. A figyelmet viszont egyre inkább ráirányította a problémára, kutatások tárgya lett a folyamat, egyre több intézet, egyetem kiemelt projektje lett a klímaváltozás kutatása.

Új fogalom szivárgott be a köztudatba, a fenntarthatóság.

Ez egy ragyogó kifejezés. Meghatározza mind a hétmilliárdunk számára a követendő célt, egyben a feltételt is, ami az eléréséhez szükséges.

holnaputa_n.jpg

Forrás:  http://sivubioncourt.canalblog.com/archives/films___cinema/index.html

A klímaváltozás lassítása, idővel talán visszafordítása fontossá vált. Magáévá tette Hollywood is, 3D-ben nézhettük végig hogyan fogunk elsíelni a Szabadság szobor hóna alatt, hogy megmentsük a fagyhaláltól a New York-iakat, vagy épp ellenkezőleg hogyan fogunk a hőség elől a föld alá menekülni a túlélés érdekében.

Nagyon kevés olyan ügy van, amiben a világ kormányai egységesen lépnek fel. Az éghajlatváltozás – ha nehezen is – ilyen lett. Még ha ez az egység jelenleg egy kicsit sérül is, de hát pár év és az Egyesült Államok ismét választ.

A politika azonban csak egyik evezője a csónaknak, amiben ülünk. A másik evezőnek, a gazdaságnak is ugyanabba az irányba kell húznia, különben csak keringünk egy helyben.

A gazdaság szereplői is felismerték a változás szükségességét. Ma már egy cég megítélésében fontos az elkötelezettsége a környezettudatosság, a fenntarthatóság mellett.

Sőt ma már a gazdaság legerősebb szereplői közé tartoznak a megújuló energiagyártásához kapcsolódó cégek, és az is elég látványos, ahogyan a fosszilis üzemanyagról állnak át az autógyártók az elektromos hajtásra, és sorolhatnánk a gazdaság szereplőire, hogyan hatott direkt módon az éghajlatváltozás felismerése.

Az világ meghatározó informatikai vállalkozásainak saját fejlesztési projektjeinek fontos eleme az energiahatékonyság, illetve hogy a vállalti működéshez szükséges energia lehetőleg minél nagyobb arányban származzék megújuló forrásból.

A Fujitsunál a stratégiai tervezés része egyrészt a cég-csoport működés területén a környezeti hatékonyság növelése. A cég energia-szükségletének megújuló forrásból történő biztosítása 2016-ban például 6%-ban valósult meg. De a célok közé tartozik a vízfelhasználás csökkentése, valamint az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 5%-kal történő csökkentése.

vapor_liquid_cooling.jpg

Forrás: http://blog.global.fujitsu.com/index.php/fujitsu-sparc-m12-welcome-to-the-family/

Másrészt a cég által gyártott eszközöket és megoldásokat, a fenntarthatóság érdekében, a minél hatékonyabb energiafelhasználást és a minél alacsonyabb környezeti terhelés jellemzi.

A cég által gyártott üzleti berendezéseik a 90%-ot is meghaladó újrafelhasználási aránya kiemelkedő mutató.

A cég környezettudatos stratégiájának egyik kiváló példája a  Fujitsu Vapor And Liquid Loop Cooling technológiája, az iparág első nagy hatékonyságú hűtési technológiája és ezzel a világ legkönnyebb 13,3 "-os laptopja.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7912773416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása