Fujitsu Hungary

Digitalizált répaföldek

2017. április 17. - Fujitsu Hungary

Ahogyan egyre többen terheljük ezt a szerencsétlen planétát úgy lesz egyre égetőbb a kérdés: néhány évtized múlva mit fog enni az a 8-9 milliárd ember, akinek az ellátásáról gondoskodnia kell a bolygó élelmiszertermelő rendszereinek?

A művelhető földterület nem lesz nagyobb, a Hold, a Mars megművelése egyelőre elérhetetlennek tűnik a mezőgazdaság számára, úgyhogy azzal kell főznünk, amink van. Vagyis annyi termőterületet kell a lehető leghatékonyabban művelni, amennyi rendelkezésre áll.

A hatékonyság növelésében a mezőgazdasági gépekbe, eszközökbe integrált informatikai rendszerek megjelenése hozhat jelentős eredményt.

A mezőgazdaság folyamatosan fejlődik, mióta az ember az első magot elültette. Az ipari forradalommal a növénytermesztés és az állattartás gépesítése is elérkezett. Egyre hatékonyabb és nagyobb eszközök segítették a gazdákat a minél nagyobb hozam elérésében.

A gépesítésnek azonban már nem nagyon van hova fejlődnie.

shutterstock_401592790.jpg

Forrás: shutterstock.com

A hatékonyság növeléséhez most már a rendelkezésre álló információk minél gyorsabb begyűjtésén, feldolgozásán valamint az eredmények alapján meghozott döntések azonnali végrehajtásán keresztül vezethet az út.

A szükséges innováció már rendelkezésre áll.

A levegő, a talaj összetevőit és azok értékeit begyűjtő érzékelők, a mezőgazdasági és az informatikai eszközök közötti kapcsolatot biztosító technikai megoldások, az autonóm - azaz a vezető nélkül működő - gépek, a felhő alapú analitika már mind elérhetőek. Az integrált – a digitális fejlődés eredményeit a termelési folyamatokba építő – megoldásoknak kell még elterjednie.

A személyautók piacán az önvezető autók ma már a forgalomban közlekednek. A mezőgazdaságban termelő gépek esetében is van helye az ilyen megoldásoknak, hiszen egy betakarítási folyamat egy városi forgalom kezeléséhez képest lényegesen egyszerűbb.

A mezőgazdaságban használt gépek esetében hosszú ideje segíti a vezetőket robotpilóta, mivel ezeknek a hatalmas traktoroknak a szűk helyeken való megfordítása, irányítása lényegesen könnyebbé vált a használatukkal.

A traktorok okosítása nem csak abban segíti a gazdákat, hogy a GPS - nek köszönhetően a termőterületeken végzett munkák pontosabban, a legoptimálisabb útvonalakon kerülnek végrehajtásra. Jelentős előrelépést jelent a gépek üzembiztonsága szempontjából, hogy az eszközök saját érzékelőinek adatait is továbbítani tudják ezek a rendszerek.  
Könnyen belátható, hogy a gazdaságnak abban a szegmensében, ahol a munkavégzés erősen függ a külső körülményektől, mennyit számít, ha mondjuk egy meghibásodás már az előtt javítható, mielőtt az a munkafolyamatot hosszabb időre megakasztaná.
Ráadásul ezeknek az eszközöknek az interfészei nyílt platformokon kommunikálnak így gyártók saját fejlesztői kapacitásai kiegészülnek a közösségi fejlesztő csoportok erőforrásaival.

A teljesen autonóm gépek az érzékelőik által begyűjtött adatokat, online küldik egy analitikai rendszerbe, ahol az adatok feldolgozása után akár automatikusan módosíthatják az aktuális munkafolyamat paramétereit.

A mezőgazdaságban a felhőknek eddig is kiemelt szerepük volt, hiszen vagy a napot takarták el, vagy éppen a csapadék iránti vágyakozás tárgyaként állandó szereplői a gazdák gondolatainak.

A fejlődéssel azonban egy új értelmet nyer a gazdaságok életében, hiszen az adatfelhő fontos eleme ezeknek a rendszereknek.

A felhő nem csak a számítási, elemzési kapacitást biztosítja egy adott gazdaság számára, hanem olyan közös adattérré is válhat, amelyben a több szereplőnél keletkezett adatok egyben vizsgálva, optimálisabb következtetéseket, eredményeket biztosít minden szereplő számára.

Az új technológiákon keresztül vezet az út a precíziós gazdálkodás eléréséhez, amelynél a kártevők elleni védekezés jelenlegi, olykor 10%-os, vagy tápanyagok 50% alatti felszívódási hatékonysága jelentősen javítható.

Így a költséghatékonyság szempontjából is értelmet nyernek az új technológiák a gazdaságok működtetésében.

Ha párhuzamot vonunk a mezőgazdasági termelés 100 éve tartó gépesítési folyamatai és a jelenleg már zajló – de az út elején járó - „mezőgazdaság IT-forradalom” között, úgy tűnik jelentős populációnövekedés mellett is lesz időnk kivárni, míg az űripar is eljut odáig, hogy komoly bővülést biztosítson a mezőgazdasági termelésre fogható területek mennyiségét illetően.

 

KoHa

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7412432695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása