Fujitsu Hungary

Egy megfelelően kialakított hibridfelhő-stratégia jobb és gyorsabb eredményekhez vezet

2022. szeptember 14. - Fujitsu Hungary

Walmart's multi-cloud strategy cuts millions in IT costs

Miért van szükség hibridfelhő-stratégiára?

Amikor a felhő-számítástechnika megjelent, és kezdték szélesebb körben megismerni, egy darabig úgy tűnt, hogy lesznek olyan vállalatok, amelyek végre tudják hajtani a váltást, és teljes egészében a felhőben folytatják működésüket.

Az ezredfordulón, amikor a Salesforce a felhőalapú CRM mellett kampányolt, a szkeptikusok úgy vélekedtek, hogy a csatlakozás soha nem lesz elég megbízható a felhőalapú alkalmazások tartós támogatására. Ám az elképzelés pártolói – átlátva a nyilvános szélessávú infrastruktúra átmeneti korlátain – továbbra is hittek a lehetőségben.

Ami valóra is vált. Néhány kezdettől fogva felhőalapú vállalatnak sikerült megvalósítania a 100%-os felhőmodellt. De távolról sem annyinak, mint amennyire korábban számítottak. A százalékos arány most, két évtized elteltével, még mindig elég alacsony, amiben nem kis szerepet játszik a migráció bonyolultsága

Kisebb-nagyobb mértékben már mindenki igénybe vesz nyilvános felhőszolgáltatásokat. Egyes alkalmazásoknál azonban a többség ragaszkodik a helyben telepített infrastruktúra használatához. Bizonyos esetekben a nyilvános felhőhöz hasonló képességeket nyújtó privát felhővel oldják meg a feladatot. A nyilvános és a privát felhő jelenleg a vállalatok xx%-a által alkalmazott kombinációját nevezzük hibrid felhőnek.

A siker valószínűsége a konkrét üzleti eredményekhez igazított hibridfelhő-stratégiával növelhető

Számos oka lehet annak, ha egy vállalat a helyi telepítésű infrastruktúra megtartása mellett dönt. Az egyik leggyakoribb, hogy bizonyos előírások ezt követelik meg. Az adatvédelmi jogszabályok például tiltják a személyes adatok továbbítását olyan felhőszerverekre, amelyek jó eséllyel az illetékes szabályozóhatóság joghatóságán kívül működnek, vagy ott készítenek róluk biztonsági másolatot. További ok lehet a többször módosított, elavult, ugyanakkor kulcsfontosságú alkalmazások migrálásának kivitelezhetetlensége, vagy az, hogy szeretnék elkerülni a távoli felhőadatközpontban tárolt adatcsomagok oda-vissza küldésével járó késleltetést.

De bármennyire is elterjedt a hibrid felhő, nem lehet csak úgy beindítani a nyilvános felhő képességeit a privát felhő mellett, és elvárni, hogy minden rendben működjön. A Gartner friss kutatása szerint a digitális infrastruktúráért és üzemeltetésért felelős vezetők 60%-ánál a következő három évben túl fogja lépni a nyilvánosfelhő-migráció költsége a megszabott költségvetést a tervezés hiányosságai miatt.

A hibridfelhő-stratégia csak akkor lehet sikeres, ha pontosan a tágabb értelemben vett üzleti célokhoz igazítják. Egyéb esetben fennáll a kockázata, hogy a résztvevők eltérő elképzelései gyenge végeredményhez vezetnek.

Ennek ellenére nem mindenki van egységes állásponton. A Fujitsu friss kutatási eredményei szerint egy 300 globális nagyvállalatból álló minta negyede nem követte a bevált gyakorlatot, ami felveti az elvártnál gyengébb teljesítmény kockázatát.

Ugyanez a jelentés azonban egy másik jelentős csoportot is azonosított. A vizsgált vállalatok egyharmada (33%) holisztikus és koherens stratégia mentén építi ki a sikeres hibridfelhő-működés négy alappillérét jelentő képességeket. Ezek, a jelentés szerzői által „vezetőként” aposztrofált cégek ügyelnek a hibridfelhő-stratégia és a szervezet egészére kiterjedő átalakítási programok összhangjára. Nem meglepő, hogy ez a csoport egyhangúlag az üzleti átalakulás gyorsulásáról számolt be. A „követők” csoportjában mindössze 24% volt ez az arány.

 

Az üzleti működés átalakításának céljai

A kutatás szerint a szervezetek fő törekvései: az innováció, a gördülékeny digitális élmény megteremtése, a gyorsaság és az új technológiákból szerzett bevétel növelése. Úgy tűnik, hogy a hibrid felhő használatában élen járó vállalatok ezeket a célokat is eredményesebben teljesítik, mint a többiek. Közel felük (49%) például továbbfejlesztette a termékinnovációt az elmúlt évben, szemben a „követők” 39%-ával.

További felismerések után kutatva a szerzők több digitalizációért felelős vezetővel is beszéltek, köztük Reto Urs Sahlival, az Asahi Europe and International informatikai vezérigazgató-helyettesével. Cége keményen megdolgozott azért, hogy hibridfelhő-stratégiáját a szélesebb körű üzleti célokhoz igazítsa. „Digitális tervet készítettünk, ami lehetővé tette számunkra, hogy IT-portfóliónkat összehangoljuk a stratégiánkkal” – magyarázta. „Most egy új digitális magot hozunk létre, és ezzel együtt stratégiai befektetésként kiépítjük a hibrid felhőt.”

 

Felsővezetői támogatás

A hibridfelhős környezetre való átállás általában jelentős idő-, pénz- és erőforrásráfordítást igényel. Sikeréhez ennélfogva elengedhetetlen a felsővezetői támogatás.

 A hagyományos szemlélet szerint az IT feladata a végrehajtás, miután a felsővezetés megalkotta a stratégiát. Ez a dinamika azonban már nem megvalósítható – és azok a vállalatok, amelyek ragaszkodnak ehhez az elavult modellhez, lemaradnak a többiektől. Ha a stratégia kidolgozásakor nem veszik figyelembe az IT digitális lehetőségekről és buktatókról szerzett ismereteit, fennáll a kockázata, hogy túl szűkre szabott vagy túl általános lesz a stratégia, ami veszélyes következményekkel járhat az üzleti működésre nézve.

Miao Song, a GLP globális informatikai vezérigazgató-helyettese szerint az IT-felsővezetőknek túl kell lépniük ezen a szemléleten. „Lényeges, hogy az informatikai vezérigazgató-helyettes mindig a technológiai fejlődés élvonalában haladjon. Ez óriási változást hoz, elsősorban a hibrid felhő területén. Tisztában kell lenniük ennek a szakterületnek a gyakorlati részleteivel is, hogy megfelelő irányt tudjanak mutatni a csapatnak."

Átalakítási ütemterv kidolgozása  

A felsővezetés támogatásának megszerzése kulcsfontosságú ahhoz, hogy a vállalatok részletes ütemtervet készíthessenek az átalakítás sikeréhez, biztosítva az informatikai funkció és az üzleti működés egészének összehangolását.

Miao Song szerint az átalakulást nem tudja egyetlen részleg levezényelni, és a vállalat egészére kiterjedő küldetésnek kell tekinteni. „Programszinten kell kidolgozni. Nem [egyéni, elszigetelt] erőfeszítésnek, hanem a szervezet egésze számára érvényes, körültekintően kidolgozott programnak kell lennie.”

„Nagyon fontos, hogy ütemtervet készítsünk a célok eléréséhez, és még felhőre való átállás előtt átgondoljuk, hogyan fogjuk optimalizálni az alkalmazásportfóliót.”

Töltse le a teljes jelentést, és lépjen tovább vállalatával a következő szintre: Bepillantás a hibrid felhő alkalmazásában élen járó vállalatok titkaiba (Unlocking the Secrets of Hybrid Cloud Leaders).

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr917931303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása