Fujitsu Hungary

Modern ERP az automatizációban, integrációban és intelligenciában rejlő lehetőségek kiaknázásához

2022. július 25. - Fujitsu Hungary

 

Az évtized eleje óta más iparágakhoz hasonlóan a gyártóiparnak is új utakat kellett keresnie a túléléshez a folyamatosan változó világban. A piacon megjelent gyártócégek új generációja számára az agilitás, a reziliencia és a folyamatosan változó ügyféligények követése lett a fő prioritás, miközben a fenntartható gazdaság megteremtésében is vezető szerepet vállaltak. 

A fenti prioritásokat a szervezetek megfelelő üzleti alaprendszerek birtokában tudják megvalósítani. Ám a változásokat, valamint az idő- és munkaigényes – gyakran bizonytalan előnyökkel kecsegtető – korábbi migrációkat figyelembe véve, sok vállalat vonakodik modernizálni ERP-környezetét.

Az üzleti alaprendszer mielőbbi frissítése a megfelelő ERP-rendszer[1]1 alapjain azonban új lehetőségeket kínál, miközben a gyár is felkészülhet a jelen és a jövő kihívásaira. Cikkünkből megtudhatja, hogyan. A modern ERP az a puzzle-darabka, amely segít a gyártóvállalatoknak továbblépni.

A digitális átalakulás és az általa támogatott technológiák feltétlenül szükségesek az Ipar 4.0 és ESG-kezdeményezésekhez szükséges átláthatóság, termékéletciklus-innováció, intelligens és hatékony gyártás, működés és digitálisan integrált ellátási láncok megteremtéséhez.

Ám a technológia önmagában nem elegendő, mivel képességei a pontos és megbízható adatszolgáltatástól függenek. Itt lép be a képbe a modern ERP. Ez a puzzle hiányzó darabkája, amely mindent összekapcsol, lehetővé teszi a gyáron belüli adatáramlást, és a modern gyártóipar hatékony működéséhez szükséges automatizáció, integráció és intelligencia lehetőségeinek kiaknázását.

Ahelyett, hogy leragadnánk a meglévő rendszerek korlátainál, érdemesebb azzal foglalkozni, hogyan használják ki a modern megoldások a technológiai fejlesztéseket. Mert bár nem kifejezetten az ERP-hez készültek, valószínűleg ezeket a technológiákat is beépítik a modern ERP-rendszerekbe, ahol megkönnyítik a változások kezelését és a növekedés ösztönzését. Íme néhány példa:

Nagy kapacitású, nagy teljesítményű platformok


A modern ERP olyan technológiai platformokra épül, amelyek sokkal több adatot tudnak kezelni a régi rendszereknél. Így egyidőben történhet a tranzakció-feldolgozás és az analitika, ami kulcsfontosságú a valós idejű láthatósághoz. Ráadásul a több adatfolyam kezelése jobb támogatást nyújt az IT-OT integrációhoz és a dolgok internetéhez.

MI, gépi tanulás és fejlett analitika


A modern ERP-rendszerek beépített technológiák (pl. MI, gépi tanulás és fejlett analitika) és intelligens automatizáció segítségével alakítják át az üzleti folyamatokat és a működést. A valós idejű feldolgozási sebességnek és a rendkívül leegyszerűsített adatmodellnek köszönhetően a munkatársak és a szervezetek is átállhatnak a valóban adatvezérelt működésre.

A hálózatok, az érzékelők és az adatfeldolgozás fejlesztései


A vezeték nélküli csatlakozás és a szoftverek fejlődése lehetővé teszik az adatokat valós időben továbbító intelligens érzékelők beágyazását az üzleti működésbe. Így a tervezőrendszerek az aktuális (nem pedig a tegnapi vagy előző havi) adatokkal dolgozhatnak – a gépek állapotáról és a készletszintekről küldött jelentésektől kezdve a szállítójárművek pillanatnyi pozíciójáig, mindenütt.

Az Edge/IoT megoldások bevezetése, összehangolása és felügyelete


A bevezetéstől a szoftverfrissítésen át a hibát vagy rosszindulatú tevékenységet jelző szabálytalanságokig észleléséig, az intelligens érzékelőkre minden területen oda kell figyelni. A modern ERP jelentősen leegyszerűsíti ezt a feladatot. Mivel a rendszerekben sok érzékelő működik, megéri észszerűbben dolgozni, és nem egyenként, hanem csoportosan kezelni őket.

Nyílt, biztonságos és API-alapú integráció


A gyártótevékenység folyamatosan fejlődik. Így elképzelhető, hogy a jövőben új elemekkel kell kiegészíteni a megoldást, pl. MI-alapú minőségellenőrzési rendszerrel vagy az érzékelőktől gyűjtött adatokat elemző fenntarthatósági irányítópulttal. A modern ERP‑rendszerek alkalmazkodó platformok, szabványos interfészekkel a külső és belső csatlakozásokhoz.

Induljon el az intelligensebb, fenntarthatóbb gyártás felé a Fujitsu és az SAP segítségével

Ha az elmúlt néhány év valamire megtanított minket, akkor arra biztosan, hogy bármi előfordulhat, és érdemes mindenre felkészülni. Ez pedig sehol sem érvényes jobban, mint a gyártóipar területén. A modern ERP, mint a technológiák érintkezési pontja, az adatok felszabadítója és az igazság forrása, kulcsfontosságú a szervezet a rezilienciájának, agilitásának és képességeinek jobb hasznosításához.

Ám ez nem mindig adott, és a siker gyakran a megfelelő implementációs partner kiválasztásán múlik. A Fujitsu szerencsére kiválóan alkalmas erre a feladatra. Mélyreható és kiterjedt szakértelmével és készségeivel, valamint emberközpontú üzleti szemléletével segít a maximumot kihozni az SAP iparágvezető ERP-megoldásaiból.

Raymond Russ

a Fujitsu központi irodájának okos gyártásért és az IIoT megoldások piaci bevezetéséért felelős vezetője

Ray a Fujitsu Americas Smart Factory megoldásokért felelős vezetője. Számos olyan gyártóipari megoldás kidolgozásában játszott kulcsszerepet, amely fejlődő szoftvertechnológiákkal ötvözi a feldolgozóipari folyamatok kiterjedt és mélyreható ismeretét. Ray az Ipar 4.0 és a digitális okosgyár-megoldások elismert szakértője. Közreműködik a Global Manufacturers szabványalkotási folyamataiban a Connected Factory Initiative (CFX), az Industrial IoT és a digitális gyári platformok területén. A partnerekkel, ügyfelekkel, gyártólétesítményekkel, üzletfejlesztési és műszaki csapatokkal folytatott együttműködésnek köszönhetően Ray egyformán jártas az új I4.0 technológiák (mesterséges intelligencia, kiterjesztett és virtuális valóság, vizualizáció, fejlett mikroelektronika) gyakorlati bevezetésében és a stratégiai fejlesztési ütemtervek kidolgozásában.

 

[1] A megfelelő ERP-rendszer: https://www.sap.com/uk/products/enterprise-management-erp.html

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6617890441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása