Fujitsu Hungary

Egyszerű, mint az egyszeregy: három iparági példa az okos gyártásra

2022. július 25. - Fujitsu Hungary

Rengeteg megoldás közül lehet választani.

Az optimalizálástól kezdve az üzleti agilitáson át a rendelkezésre állásig, minden területen gombamód szaporodnak az új fejlesztések. De honnan tudhatják a gyártóvállalatok, hogy melyik megoldás a megfelelő céljaik eléréséhez?

Először is elengedhetetlen a döntéseikben irányt mutató és teljesítményüket javító partner bevonása. Megfelelő támogatás birtokában a szervezet elkezdheti megfeleltetni egymásnak a prioritásokat és a kihívásokat. Ha pedig már világos képet kapott arról, hogy hol is tart a gyártási folyamat megújításában, sokkal könnyebben átlátja majd, mit hozhat a jövő, és milyen irányban kell továbbhaladnia a pozitív változáshoz.

A Fujitsu – az SAP-val közösen – ezt az egyedülálló szemléletet követi. Nincs két egyforma szervezet, de ha megértjük, hogyan kapcsolódnak egymáshoz prioritásai és kihívásai, akkor a működési tapasztalatok, a műszaki szakértelem és az emberközpontú szemlélet összehangolt alkalmazásával elindíthatjuk a valódi üzleti átalakulást.

De ne csak a mi szavunk alapján ítéljen! Íme három olyan iparági példa, ahol a Fujitsu és az SAP lehetővé tette az Ipar 4.0 megvalósítását – a termelékenység fokozását, a költséghatékonyság növelését és az átlátható készletgazdálkodást.

Földön, vízen, levegőben

A védelmi és repülőgépipari gyártórendszerek üzemeltetése munkaigényes feladat. Egyrészt ott van a szigorúan ellenőrzött konfigurációt igénylő gyártástechnológia, másrészt pedig az üzem, amelynek a folyamatos fejlődés érdekében állandóan alkalmazkodnia kell, és kezelnie kell a változásokat.

Az óceánoktól az űrig sok területet lefedő, átfogó termékkínálattal (hajók, ipari turbinák, motorkerékpárok, műholdak) rendelkező ügyfelünk számára kritikus fontosságú volt, hogy a tervezés és a gyártás közötti zökkenőmentes információáramlást egyetlen megoldáson keresztül valósítsa meg.

Az nem volt kérdés, hogy a teljes munkaerő-állomány aktivitásait digitalizálni kell. Ezért a Fujitsu közreműködésével bevezetett SAP S/4HANA Manufacturing megoldással szoros folyamatintegrációt hoztak létre.

Ennek köszönhetően javult a részlegek közötti együttműködés, új felismerések születtek, csökkent az IT-hardverek karbantartási költsége, és gyorsabban piacra kerültek az új termékek.

A gyártástechnológia és az üzem közötti jobb kapcsolat megteremtése a produktivitás növelésén túl a jövőre is felkészítette a működést, hogy a vállalat gyorsan tudjon reagálni minden közelgő változásra a különböző funkcionális csoportokban dolgozó, digitálisan összekapcsolt munkatársakon keresztül.

Sörgyártás és XXI. századi blokklánc-technológia

Ügyfelünk teljes átláthatóságot és nyomon követhetőséget kívánt biztosítani vásárlóinak az árpa ellátási láncában – a termőhelytől a fogyasztó kezében lévő palackig.

A világ egyik vezető sörfőzdéje a következő kihívással szembesült: olyan adatkészletet és platformot kellett létrehoznia, amely decentralizált, megváltoztathatatlan és valós idejű környezetet biztosít. A siker az adatok megbízhatóságán és biztonságos tárolásán múlott, amelyet – a tranzakciók hitelességét garantáló főkönyvként – a blokklánc technológia biztosított.

Fontos volt a multidiszciplináris szemlélet, mivel a projekt keretében integrálni kellett egymással a blokkláncot, valamint a vállalat meglévő SAP- és ellátásilánc-kezelő rendszereit. Speciális tudásra volt szükség, és itt lépett be a képbe a Fujitsu, együttműködő partnerként bevezetve a sörfőzdénél Track and Trust Solution Center megoldást.

Ennek sikere, a közvetett ellátási lánc nyomon követhetőségének támogatásával, mérföldkövet jelentett az ügyfél fenntarthatósági céljainak megvalósításában. Emellett az okos mezőgazdaság bevezetésével közvetlenül támogatta az árpatermelő gazdákat, hogy új technológiák, adatok és ismeretek segítségével javítsák a természeti erőforrások felhasználását, fokozzák a terméshozamot, és jobb megélhetéshez jussanak.

Adatvezérelt energiaszektor

Dél-Ausztrália nagyfeszültségű átviteli hálózata biztonságos, megbízható, stabil és intelligens áramellátást kíván biztosítani fogyasztóinak, tisztább energiával.

A lassú és elavult SAP BW 7.4 platform helyett az ügyfél olyan megoldást keresett, amely javítja a hatékonyságot, ösztönzi az innovációt, és jobb hozzáférést nyújt a működési adatokhoz. Az SAP BW/4HANA-ra való frissítéshez azonban a vállalatnak megfelelő technológia partnert kellett találnia a zökkenőmentes migráció levezényléséhez.

Az ügyfél – a Fujitsuval és az SAP-val együttműködve – ezen a területen elsőként a távoli adatkonverziót választotta, párhuzamos környezetek létrehozásával és csak a szükséges adatmodellek, jelentések és a kapcsolódó objektumok migrálásával.

A korábban percekig tartó adatfeldolgozási feladatok végrehajtási ideje másodpercekre csökkent, a lekérdezés pedig 73%-kal gyorsult. A szervezet adatlábnyoma kisebb lett, javult az adatok hozzáférhetősége, ami példátlan mértékben felgyorsította és hatékonyabbá tette a jelentéskészítést.

Raymond Russ

a Fujitsu központi irodájának okosgyártásért és a IIoT megoldások piaci bevezetéséért felelős vezetője

Ray a Fujitsu Americas Smart Factory megoldásokért felelős vezetője. Számos olyan gyártóipari megoldás kidolgozásában játszott kulcsszerepet, amelyek fejlődő szoftvertechnológiákkal ötvözik a feldolgozóipari folyamatok kiterjedt és mélyreható ismeretét. Ray az Ipar 4.0 és a digitális okosgyár-megoldások elismert szakértője. Közreműködik a Global Manufacturers szabványalkotási folyamataiban a Connected Factory Initiative (CFX), az Industrial IoT és a digitális gyári platformok területén. A partnerekkel, ügyfelekkel, gyártólétesítményekkel, üzletfejlesztési és műszaki csapatokkal folytatott együttműködésnek köszönhetően Ray egyformán jártas az új I4.0 technológiák (mesterséges intelligencia, kiterjesztett és virtuális valóság, vizualizáció, fejlett mikroelektronika) gyakorlati bevezetésében és a stratégiai fejlesztési ütemtervek kidolgozásában.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6317890437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása