Fujitsu Hungary

Mélyebbre hatolunk az adatok dzsungelében

2021. szeptember 30. - Fujitsu Hungary

Timo Lampe, a Fujitsu vezető marketingmenedzsere, elmondja, miért az adatokból való bevételszerzés az elmúlt évtized legfontosabb üzleti sztorija

Bár az üzleti felhasználókat elborító adatáradat végtelennek tűnhet, az adatdömping óriási lehetőség is egyben. Az adatokból való bevételszerzés az elmúlt évtized egy legfontosabb üzleti sztorija volt, és ez valószínűleg így is marad. A Gartner legutóbbi tanulmányai egyebek mellett a gyártóiparban és a biztosítási szektorban határozzák meg kiemelt prioritásként az adatokból való bevételszerzést. 

Az adattárolási technológia fejlődésével és a lehetőségek bővülésével egyre nehezebb megtalálni az optimális módszert a megoldások dzsungelében. A Fujitsu tavaly útvonaltérképet készített, amely segít ügyfeleinek rátalálni a helyes útra az „adatok dzsungelében”. A térképen a különböző fák az eltérő adatközponti technológiáknak és berendezéseknek felelnek meg. Timo Lampét, a Fujitsu vezető termékmenedzserét kérdeztük a térkép új elemeiről és az ügyfeleknek nyújtott segítségről. 

Timo, amikor legutóbb beszéltünk, a Fujitsu adatdzsungel-térképe az adatáradat kihívásának kezeléséhez kínált megoldásokat. Miért innen indultatok?

Timo Lampe: Ez a történet az adatokról szól, ezért érdemes azzal a mögöttes technológiával kezdeni, ami tárolja ezeket az adatokat. Azért kezdtük az adattárolással, mert ez a legsürgetőbb igény, amely napjainkban szinte minden vállalatnál felmerül. Senkit sem kell emlékeztetni az adattömeg növekedésére – úgy tűnik, hogy vételen folyamatról van szó. Ám a költségvetés nagyon is véges, és az IT-vezetésnek folyamatosan a legjobbat kell nyújtania, hogy lépést tartson a fejlődéssel, miközben az adattárolási szükségletek növekedése folyamatosan meghaladja a költségvetését. 

Ez az adatvezérelt átalakulás, amelynek során ki kell választani a konkrét üzleti cél elérését segítő, legjobb adattárolási technológiákat. Közéjük tartozik a hagyományos RAID (all-flash, NVMe flash, hibrid adattárolás), a szoftveralapú adattárolás (SDS), a hiperkonvergens infrastruktúra (HCI) és a különböző adatvédelmi megoldások, például a biztonsági mentés és az archiválás. Csak az alapvető adatközponti tárolómegoldás bevezetése után lehet megpróbálni további értéket kinyerni az adatokból. 

Hogyan bővül azóta a térkép? 

A teljes megoldás természetesen túlmutat az adattároláson. A sikeres digitális átalakulás attól függ, mennyire jól gyűjti, dolgozza fel, tárolja, kezeli és integrálja vállalati működésébe egy szervezet az adatait.

Ezt figyelembe véve új fákat és teljesen új környezeteket is felvettünk az adatdzsungel térképére. A többféle vegetációt, fát és klímát magában foglaló dzsungel határozza meg a fejlődést. Minél jobban megismerjük, annál könnyebben megtaláljuk a helyes utat az adatok dzsungelében, és ki tudjuk választani a szükségleteinknek leginkább megfelelő IT-architektúrát.

Milyen szerverlehetőségek szerepelnek az adatdzsungel térképén?

Természetesen szerverek is szükséges, hiszen a fontos felismerések és érték kinyeréséhez tárolni és elemezni kell, illetve fel kell dolgozni az adatokat. Ezért vettük fel a legújabb szervertechnológiát is a dzsungelbe – újabb „fák” formájában, a hasonlatnál maradva.

Egyetlen szállító sem tud ezen a téren mindent lefedni. Ezért a megbízható partnerek ökoszisztémájában folytatott együttműködés, a co-creation a legjobb szemlélet. A Fujitsu megbízható tanácsadóként javaslatot tesz arra a „co-creation” megközelítésre, amellyel ügyfeleink adatvezérelt vállalattá alakulhatnak.

Ehhez öt számítási képességeket szimbolizáló „fát” helyeztünk el a dzsungelben:

  • Kakaófa: A kakaófákhoz hasonlóan a Fujitsu x86 szervereknek is két típusa létezik: a szabványos PRIMERGY szerverek és a kritikus PRIMEQUEST rendszerek. Ahogy a kakaófa is egész évben virágzik, az x86-os szerverek is hosszú távon nyújtanak nagy hatékonyságot és teljesítményt, amellyel a felhasználó vállalat továbbléphet a következő szintre.

 

  • Jákafa: A jákafa igazi faóriás, amely rengeteg tápanyagot és vizet szív fel. A Fujitsu Digital Annealer is hasonló méretekkel és „adatfelszívási” képességekkel rendelkezik. Teljesítménye generációkkal megelőzi a korát, a kvantumtechnológia alternatívájaként előkészíti napjaink üzleti problémáinak sokkal gyorsabb és hatékonyabb megoldását.

 

  • Cseresznyefa: Ez a fa kivételesen gyorsan nő és sok helyen megél. Hasonlít a Fujitsu hiperkonvergens infrastruktúra-megoldásaira. A PRIMEFLEX integrált rendszerek portfóliójához tartozó rendszerek kétféle fontos használati forgatókönyvet szolgálnak ki: a virtualizációt/felhőt és az SAP-rendszerbevezetést. Gyorsan bevezethetők, mivel kiiktatják a rendszer megtervezésével, beszerzésével, tesztelésével és konfigurálásával járó komplexitást.

 

  • Avokádófa: A Fujitsu szuperszámítógépei sok tekintetben hasonlítanak az avokádóra, mint szuperélelmiszerre. A Fujitsu PRIMEHPC sorozatú rendszerei ugyanolyan processzorokkal dolgoznak, mint a Fugaku szuperszámítógép. Főként nagy pontosságú szimulációk végrehajtására használják őket az egészségügy, a katasztrófa-megelőzés és -enyhítés területén és a gyártási innováció ösztönzésére

 

  • Mangófa: A mangó nagyra nő, és több mint 300 évig terem – ebből a szempontból hasonlít a tartósságukról és feldolgozási kapacitásukról ismert mainframe számítógépekre. A mobiltelefonos alkalmazások, hitelkártya-tranzakciók és jegyfoglaló rendszerek nagy százaléka mainframe gépen fut.

 

Említetted, hogy az adatkezelés és -integráció kihívást jelent napjaink vállalatai számára. Hogyan kezeli ezt a Fujitsu?

Egy ideális digitális világban minden zökkenőmentesen kapcsolódna és lépne interakcióba egymással. A dzsungelben liánok segítségével lehet közlekedni a fák között – ezek a hosszú, kötélszerű indák a fák lombozatából ereszkednek alá. A liánok teremtik meg a környezeten belül a kapcsolatot – és ideális közlekedési eszközt biztosítanak az állatok és a dzsungel többi lakója számára.

A FUJITSU Software Infrastructure Manager (ISM) tölti be a lián szerepét az adatok dzsungelében – ez az az összekötő elem, amelyre minden adatközpontnak szüksége van. Hidakat épít, és lehetővé teszi a szervezetek számára, hogy központosítsák működésüket és egységes platformon monitorozzák a teljes informatikai infrastruktúra-környezet működését.

Az adattömeg folyamatos növekedéséhez igazodva a vállalatok egyre több számítási, adattárolási és hálózati eszközzel egészítik ki meglévő infrastruktúrájukat. Egyes feladatok régi rendszereken, míg mások a legújabb eszközökön futnak. Szállítóspecifikus, komponensspecifikus vagy külső felügyeleti szoftverekkel felügyelik őket, így elszigetelődik egymástól a fizikai és a virtuális erőforrásmenedzsment.

A Fujitsu ISM stabil, holisztikus módszert kínál az adatközpont-felügyelet egyszerűsítésére. Integrált képet ad a heterogén környezetekről, és lehetővé teszi központi szabályozásukat. Akár csak a liánok szövevényes hálózata a dzsungelben, amely minden elemet összekapcsol a többivel.

Hogyan kerülhetnek fel az ügyfelek erre a térképre?

A megfelelő technológiák biztosítása a vállalat számára olyan, mint egy öntözőrendszer bevezetése. Vegyük példaként a rizstermelést. Bevezetését követően az öntözési infrastruktúra sok éven át biztosítja szükség szerint a vizet.

A Fujitsu használat szerint fizetendő (pay-per-use) uSCALE megoldása olyan, mint egy rizsterasz az adatdzsungelben. Szolgáltatásként nyújtott megoldás lévén a uSCALE lehetővé teszi, hogy az ügyfél az üzleti eredményre (pl. a rizstermelésre) összpontosítson anélkül, hogy közben aggódnia kellene a mögöttes IT-infrastruktúra (az öntözőrendszer) miatt. Miután beállították az IT-infrastruktúrát, az ügyfélnek már csak napi feladataival kell foglalkoznia, és csak a ténylegesen igénybe vett kapacitás után fizet minden hónapban.

Itt tartunk tehát ma. Szeretnétek a jövőben kibővíteni ezt a modellt?

A fejlődés szükségszerű, és az összes említett területen gondoltunk is erre – a tárolók és a szerverek esetében éppúgy, mint a felügyeletnél és a használatalapú fogyasztásnál. Izgalmas fejlesztések előtt állunk. Szeretnénk integrálni például integrált rendszereink kínálatát, és mélyebben beépíteni az adatkezelést és az analitikát a vertikális ágazatokban dolgozó ügyfelek megoldásaiba. A további fejlődési lehetőségek megismeréséhez érdemes felkeresni a Fujitsu Data Jungle webhelyét.

Timo Lampe a Fujitsu globális adatközponti termékmarketing csapatának tagja, ahol a PRIMERGY x86 szerverportfólióért felel. Több mint 20 éve dolgozik az IKT-iparágban, a németországi Düsseldorfban.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr516704994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása