Az adat a 21. század olaja, halljuk gyakran. Annyiban igaz a hasonlat, hogy adatok nélkül legalább annyira nem működik a modern gazdaság, mint amennyire kőolaj nélkül nem működött a 20. (és a 21.) század ipara. Van azonban egy fontos különbség is: olajból már nem lesz több, az adattal kapcsolatban viszont pont az elképesztő ütemben növekvő mennyisége jelenti az egyik legnagyobb nehézséget. Mert hiába rendelkezik minden vállalat egyre több (és többféle) adattal, azokat ugyanúgy kell tárolni, védeni, kezelni, felhasználni, mint amikor még csak a mostaninak töredéke állt rendelkezésre. A helyzetet csak bonyolítja a felhő megjelenése, hiszen innentől kezdve az adatok egy része nem a vállalat saját infrastruktúrájában található – de ettől még a többivel együtt, egységben kell látni és menedzselni.

Ennek megvalósítása akkor lehet a legegyszerűbb, ha a megoldásban szorosan együtt működik a hardver és a szoftver, kölcsönösen kiegészítve és támogatva egymás funkcióit. Ennek jegyében járt el a Fujitsu is, amikor szorosabbra fonta kapcsolatait az amúgy már 30 éve partnerei közé számító Veritasszal, és utóbbi piacvezető adatmentési és archiválási megoldásait integrálta saját adattároló rendszereibe.

Menteni a menthetőt

Az együttműködés egyik első eredménye a Fujitsu Eternus CS8000 célhardver kiegészítése a Veritas szoftvereivel, a NetBackuppal és az Enterprise Vaulttal. A szorosan integrált rendszer egyaránt alkalmas biztonsági mentésre és archiválásra, saját és hibrid környezetben egyaránt. Az Eternus CS8000 automatikusan, a vállalati adatbesorolásnak megfelelően tudja mozgatni az adatokat a különféle háttértárak (SSD, merevlemez, mágnesszalag) között, miközben gondoskodik a deduplikációról is.

A NetBackup integráció révén mindez még fejlett és gyors adatvédelmi funkciókkal is kiegészül, függetlenül attól, hol vannak tárolva adatok – a saját adatközpontban, az edge-ben vagy éppen a privát/hibrid/publikus felhőben. A megoldás révén a biztonsági mentésekhez szükséges idő a korábbinak 4 százalékára (!) csökken, miközben jóval kisebb időráfordítással és hálózati terheléssel megoldható teljes állományrendszerek és VMware környezetek teljes mentése. A VMware Instant Recovery funkció révén a virtuális gépek szükség esetén a korábbi idő töredéke alatt visszaállíthatók a mentésből. Az egységes adatkezelésnek és -védelemnek köszönhetően nemcsak a beruházási és működtetési költségek csökkennek (a Fujitsu adatai szerint a TCO 60 százalékkal lehet kevesebb), hanem a teljesítmény is megnő, és a rendelkezésre állás is lényegesen magasabb lesz.

Védelem hosszú távon

Az adatok hosszabb ideig történő biztonságos és jogi szempontból is támadhatatlan megőrzéséhez kínál megoldást a Veritas Enterprise Vault és z Eternus CS8000 együttese. Erőssége, hogy nem csupán a strukturált üzleti adatokkal bánik könnyedén, hanem könnyen kezelhetővé és megtalálhatóvá teszi az elektronikus levelezésből,a fájlrendszerekből vagy éppen a chatprogramokból származó adatokat is. Mivel pedig nem minden adat egyformán fontos, az Enterprise Vault intelligens osztályozási és megtartási technológiájával kategorizálja, indexálja és tárolja az adatokat.

Ezzel egyrészt érvényt szerez a vállalati szabályoknak, másrészt viszont csökkenti a tárolási költségeket és egyszerűsíti a menedzsmentet. Specializált alkalmazási, például a Discovery Accelerator és a Compliance Accelerator révén az archivált adatok mélyére ásva támogatják a jogi szempontú keresést, a megfelelőségi előírások betartását, a tudásmenedzsmentet vagy éppen az információbiztonsági kezdeményezéseket.