Fujitsu Hungary

Az S/4HANA-ra való átállás 5 fő szempontja

2020. szeptember 02. - Fujitsu Hungary

Main visual : 5 things to consider when migrating to S/4HANAMost, hogy blogsorozatunkkal már bemutattuk, miért fontos átállni az S/4HANA-ra, itt az ideje, hogy azzal is foglalkozzunk, mit érdemes figyelembe venni az átállás előtt.

Bár nagyszerű dolog, ha az ember azonnal nekivág az útnak, itt is érvényes a régi mondás: „lassan járj, tovább érsz”. Nagy jelentőségű projektről van szó, amelynek megvalósítása erősen munkaigényes. Ennek során az ember mindenképpen sok tanulsággal lesz gazdagabb, de ha rászán egy kis időt az előzetes felkészülésre, elébe mehet a problémáknak, és (remélhetőleg) még csírájukban el tudja fojtani őket.

A mérőszámok meghatározásától kezdve a technikai álomcsapat összeállításáig, az alábbiakban felsoroljuk azokat a főbb szempontokat, amelyek az Önök vállalatát is hozzásegíthetik az S/4HANA sikeres bevezetéséhez.

  1. A megfelelő csapat

A szervezetnek mindenekelőtt megfelelő emberekre van szüksége a feladathoz. Az ERP olyan terület, amely a vállalat minden szegletét érinti, ezért fontos, hogy többféle vélemény is képviseltesse magát. Különböző készségeket és nézeteket felvonultató, sokszínű, multidiszciplináris csapatot kell összeállítani. Így a szervezet robusztus fejlesztési tervhez jut, és innovációkat bevezetve haladhat végig az átállás útján.

  1. Az egyensúly megtalálása

A szabványosítás és a rugalmasság között kényes az egyensúly. Az architektúra szabványosítása időt takarít meg. Ám bizonyos szempontból minden vállalat testre szabott szemléletet igényel, hogy továbbra is értékhez tudja juttatni ügyfeleit. A folyamat kezdetétől érdemes azonosítani, mely területek a vállalat építőelemei, és egyedi elbírálás alapján kell rangsorolni az egyes területeken a rugalmasság fontosságát.  

  1. A helyes gondolkodásmód elsajátítása

Üzleti szempontból általában a technológiák, a projektek és az erőforrások a legfontosabb tényezők. De az ERP-migrációhoz másfajta gondolkodásmód szükséges. Ezen a területen az eredményeket, a termékeket és a tehetséget kell kiemelten kezelni. Ez teljesen eltér attól, amihez sokan hozzászoktak, és megköveteli, hogy a szervezet előre gondolkodjon az elérni kívánt végcélról és a cél elérését segítő készségekről. Ehhez „üzleti terv” jellegű mentalitás szükséges – hogy minden érintett ugyanazt a nyelvet beszélje és ugyanazt a szemléletet kövesse.

  1. A KPI-k meghatározása

Leegyszerűsítve, csak azt tudjunk fejleszteni, amit mérünk. Ahhoz, hogy demonstráljuk az S/4HANA sikerét a vállalat többi része (és saját magunk) számára, tudnunk kell mire van szükség az eléréséhez, és meg kell határozni a fejlődés pontos nyomon követésére alkalmas mérőszámokat. Ezeket érdemes a folyamat korai szakaszában behatárolni, út közben szorosan követni, és kommunikálni a többiek felé.

  1. A fejlesztési terven alapuló, összehangolt munkavégzés

Az együttműködés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A migrációs csapat a vállalati szervezet egészében aktív lesz, összehangolja egymással az érintetteket, a költségvetést és a komplex technológiai architektúrát. Nehéz bűvészmutatványról van szó – amelynek sikeréhez tökéletes összhang szükséges. Ezért a migrációs folyamat kezdetén kőbe vésett fejlesztési ütemtervet kell lefektetni, és gondoskodni kell róla, hogy mindenki, mindenkor ragaszkodjon hozzá.

Fontos észben tartani, hogy az S/4HANA-ra való átállás inkább maratoni, mint sprinttávhoz hasonlít. Bár nagy a kísértés a mielőbb indulásra, a lassúbb, módszertanilag megalapozottabb szemlélet hosszabb távon időt és frusztrációt takarít meg.

A lényeg, hogy minden vállalat a maga számára megfelelő szemléletet válassza. Nincs két egyforma üzleti terv. A fenti szempontokat a saját vállalatára alkalmazva, tegye fel magának az alábbi kérdéseket:

  • Milyen készségeknek venné igazán hasznát a migrációs csapat?
  • Mely üzleti funkciókat szeretnénk valóban fejleszteni?
  • Reálisan nézve, milyen számok tükrözik a legjobban a sikerünket?

Lehet, hogy elsőre nem fog menni – és ezzel nincs semmi baj. Haladjon megfontoltan. Vonja le a tanulságokat út közben. És ami a legfontosabb: maradjon motivált, hiszen csak így érhet el valódi változást!

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4316186718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása