Fujitsu Hungary

Az adatvédelem továbbra is nagy probléma az okosotthonokban

2019. augusztus 13. - Fujitsu Hungary

ke_p1_security_smart_home.png

Az okosotthonokba szánt termékek értékesítése a világ számos országban kétszámjegyű ütemben növekszik (különösen az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában) – amint az kiderült az IFA múlt havi spanyolországi globális sajtótájékoztatóján. Sok fogyasztó nehezen áll ellen az okosotthon csábításának. Ki ne szeretné hangvezérléssel felengedni reggel a rolót, beállítani a lakás hőmérsékletét, vagy elindítani a kávéfőzőt még az ágyból?

Mielőtt azonban Ön is lelkesen hozzáfogna okosotthona kiépítéséhez, fontos, hogy tisztában legyen az adatvédelmi kockázatokkal. Nem az előnyöket vitatjuk: az okosotthon technológiáival rengeteg időt lehet megtakarítani, nő a produktivitás, és olyan szintű kényelem érhető el, amely akár csak öt éve is elképzelhetetlen volt. Ennek ellenére fontos az elővigyázatosság.

Minden a digitális asszisztens kiválasztásával kezdődik

 

ke_p2_security_smart_home.png

Fent: Amazon Echo digitális asszisztens

Kép: Amazon

Anélkül, hogy állást kívánnánk foglalni a legjobb digitális asszisztensről folyó vitában, minden valószínűség szerint Ön is egy beágyazott Google Assistant vagy Amazon Alexa funkcionalitással rendelkező intelligens hangszórómegoldást vásárolna meg első lépésként. A jó hír az, hogy a legnépszerűbb háztartási eszközök, világítási megoldások, biztonsági termékek és ajtózárak (hogy csak néhányat említsünk a lehetséges termékkategóriák közül) egyszerűen felügyelhetők és vezérelhetők a Google Assistant vagy az Amazon Alexa segítségével. Rossz hír azonban, hogy az ilyen okosotthonba szánt eszközök használata adatvédelmi kockázatokkal jár.

ke_p3_security_smart_home.png

Fent: A Google Home digitális asszisztens

Kép: Google

Az aggályok maguknál a digitális asszisztenseknél kezdődnek. Ezek az eszközök folyamatosan várják a csatlakoztatott vállalati szerverek által végrehajtható „aktiváló” szavakat vagy kifejezéseket. Ez pedig komoly adatvédelmi kockázatot jelent, hiszen az ember gyakorlatilag a beszélgetéseit folyamatosan követő mikrofont telepít az otthonába. Bár a Google, az Amazon és a többi hasonló cég előszeretettel hangsúlyozza, hogy kiemelt fontossággal kezeli az adatvédelmet, történtek már kínos – és ijesztő – esetek. Egy tavaly decemberi jelentésből például kiderült, hogy amikor az Amazon egy németországi fogyasztója adatokat kért személyes tevekénységéről, 1700 olyan hangfelvételhez kapott hozzáférést, amelyeknek a létezéséről nem is tudott. És az Amazon nincs egyedül – hátborzongatóan hasonló történetek kerültek napvilágra a Google Assistant termékekkel kapcsolatban is.

A digitális „lábnyomok” is adatvédelmi kockázatot jelentenek

Ha ez még nem elég ijesztő (márpedig annak kellene lennie), ezek a megoldások olyan felvételeket készítenek a szerverekre, amelyek később akár peres eljárások vagy bűnügyi nyomozások során is felhasználhatók. Nem kell túlságosan vad fantázia egy olyan történet elképzeléséhez, amikor mondjuk egy bonyodalmas válás vagy gyermekelhelyezési vita során használják fel az ilyen felvételeket. Azt is fontos tudni, hogy a hangfájlokat nem humanitárius szervezetek tárolják, tehát jellemzően fel fogják használni őket személyre szabott hirdetések és marketingajánlatok küldésére. Mind az Amazon, mind pedig a Google lehetőséget biztosít az ügyfelek múltbeli hangfelvételeinek ellenőrzésére és törlésére. Tanácsos rendszeresen élni is ezzel a lehetőséggel.

Minden szülő rémálma

Sok olcsó okosotthoni eszközről – elsősorban a márkanév nélküli, ázsiai IoT-termékekről – köztudott, hogy könnyen feltörhetők. Még a biztonsági hírnevén éberen őrködő Google-nél is történt nemrég egy kínos behatolás. A vállalat Nest Cam termékét törték fel sikeresen, mivel az elmulasztotta megtenni a szoftver által előírt megfelelő óvintézkedéseket. Az ilyen jellegű visszaélés pedig minden szülő rémálma – hiszen sokat használják ezt a terméket bébimonitorként.

Sikerült a fenti példákkal elijesztenem az okosotthon megvalósításának ötletétől? Én magam egyébként az okosotthon és az általa kínált lehetőségek híve vagyok, csak arra szeretnék mindenkit figyelmeztetni, hogy nem jó dolog a kényelemért cserébe feláldozni az adatvédelmet. Ha megteszi a szükséges biztonsági intézkedéseket otthoni hálózatával kapcsolatban, és nyomon követi, milyen adatokat tárol Önről digitális asszisztense, a családja személyes adatainak kockáztatása nélkül is élvezheti az okosotthon előnyeit.

Szerző: VentureBeat

 

Forrás: https://blog.global.fujitsu.com/fgb/2019-07-22/privacy-remains-a-big-issue-in-todays-smart-home/

Felelősségkizárás: Más hasonló kutató- és elemzőcégekhez hasonlóan a Moor Insights & Strategy is számos csúcstechnológiai cég (így a Google) számára nyújt vagy nyújtott kutatási, elemzési, tanácsadási és/vagy konzultációs szolgáltatásokat az ágazatban. A szerző semmilyen befektetéssel nem rendelkezik a cikkben említett vállalatokban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9315007844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása