Fujitsu Hungary

A számítási felhővel kapcsolatos jövőbeni trendek mind az optimalizálás irányába mutatnak

2019. május 14. - Fujitsu Hungary

ke_p_cloud_optimization.png

A nyilvános felhő költségeinek kézben tartására irányuló törekvései jegyében a ParkMyCloud folyamatosan próbálja feltérképezni a számítási felhő, azon belül is a nyilvános felhőinfrastruktúra-piac (IaaS) jövőbeni trendjeit. Most, hogy a nyilvános felhő gyors ütemben terjed, felmerül egy gyakori kérdés. Miközben folyamatosan jelennek meg az új szolgáltatások és termékek, közülük egyre több nem csupán korábban hiányzó, új képességeket biztosít, hanem a meglévő képességeket is optimalizálja.

A felhőszolgáltatások piaca még mindig nő?

Mielőtt részletesen tárgyalnánk az optimalizálás kérdéskörét, nézzük meg, milyen növekedés várható a felhőpiacon 2019-ben és azon túl. A Gartner becslése szerint 2019-ben 206 milliárd dollárt fognak nyilvános felhőszolgáltatásokra költeni, ami – ahogy az alábbi táblázatból is látszik – 17%-kal haladja meg a 2018-as szintet:

screenshot_2019-05-14_at_22_11_41.png

Az IDC szerint az IT-költés közel fele kapcsolódott a felhőhöz 2018-ban, „2020-ra pedig az IT-infrastruktúra terén el fogja érni a 60, a teljes szolgáltatási, technológiai és szoftverköltés terén pedig 60-70%-ot”. Tehát a közeljövőben sem a Gartner, sem az IDC nem számít a növekedés és a felhőköltés mérséklődésére. De vajon mi hajtja a növekedés motorját, és milyen trendek várhatóak a számítási felhő piacán 2019-ben és azután?

A számítási felhő többnyire már ismert jövőbeni trendjei

A blokklánc, a kvantumszámítástechnika és az MI körül nem meglepő módon elég nagy a hírverés. A számítási felhő ugyanakkor ennél sokkal alapvetőbb szinten változtatja meg a vállalatok működését. Legyen szó új adattárolási módszerek bevezetéséről, az agilitás fokozásáról, az új termékek és szolgáltatások piaci bevezetésének gyorsításáról, a kényes adatok tárolásáról és védelméről, a számítási felhő előnyeit minden iparág vállalatai számos területen élvezik. Az intelligens vállalatok folyamatosan keresik a fejlődésüket és az üzleti céljaik elérését (pl. a bevételszerzést) gyorsító, innovatív módszereket. 

Az ilyen vállalatok közül egyre többen ismerik fel a számítási felhő kínálta előnyöket, és veszik igénybe fokozottan a felhőt üzleti tevékenységük végzése során. Az Amazon, a Microsoft, a Google, az Alibaba, az IBM és az Oracle pedig az IaaS- és PaaS-megoldások szédítő választékának bevezetésével próbál minél nagyobb hasznot húzni ebből a trendből, és segíteni a vállalatoknak kialakítani és működtetni szolgáltatásaikat.

Hogyan teszik hatékonyabbá ezek a trendek a számítástechnikai működést?

  • Elterjed a konténerek használata: Az alkalmazáskonténerek használata több divatos koncepciónál a számítási felhő világában. Megváltoztatja az erőforrások használatát a felhőben. Az elmúlt évben egyre több vállalat kezdte meg a konténerek használatát, és ez a trend 2019-ben, sőt azon túl is folytatódni fog. Hogyan járul hozzá az optimalizáláshoz: A fejlesztés szintjén a konténerekkel gyorsul az alkalmazásfejlesztés és -bevezetés folyamata. Hatékony alkalmazásuk esetén a konténerek a felhő költségeit is csökkenthetik.
  • Többfelhős működés és hibrid felhő: Az egykor még a távoli jövőbe prognosztizált többfelhős és hibridfelhős működés  ma már egyre szélesebb körben érvényesülő realitás. A vállalatok többsége (74%) ebbe a kategóriába sorolta felhőstratégiáját az elmúlt évben. A nyilvános felhő bevezetőinek 62%-a kettőnél több egyedi felhőkörnyezetet/-platformot használ. Ezek a számok 2019-ben tovább fognak növekedni. Bár a konstrukció rengeteg előnyt kínál a különféle felhőképességeket hasznosító szervezeteknek, egynél több felhőszolgáltató igénybevétele bonyolítja az irányítást, a költségoptimalizálást és a felhő felügyeletét, mert a natív szolgáltatói eszközök nem támogatják a többfelhős működést. Mivel a számítási felhő költségei még mindig sokakat aggasztanak, lényeges, hogy a szervezetek előre lássák a felhőhasználat trendjeit, és így kézben tudják tartani kiadásaikat (és megelőzhessék a pazarlást). Hogyan járul hozzá az optimalizáláshoz: Sok szervezet a költségszabályozás miatt vezet be többfelhős stratégiát, mivel így megakadályozható a szolgáltatóhoz kötöttség és rugalmasan, a lehető legnagyobb költséghatékonysággal kezelhetők a feladatok. (Általánosabb szinten a többfelhős működés folyamatos árversenyt generál a felhőszolgáltatók között).
  • A menedzselt szolgáltatások terjedése: 2018-ban gyors ütemben növekedett a globális menedzselt felhőszolgáltatási piac, amelynek értéke a Grand View Research, Inc. vizsgálata szerint 2025-re várhatóan eléri a 82,51 milliárd dollárt. A nagyvállalatok üzleti alaptevékenységükre összpontosítanak, ami gyorsítja a menedzselt felhőszolgáltatások terjedését. Az üzleti, biztonsági, hálózati, adatközponti és mobilszolgáltatások a menedzselt felhőszolgáltatási piac főbb kategóriái. E szolgáltatások révén a nagyvállalatok csökkenthetik működési és IT-költségeiket és fokozhatják produktivitásukat.
    Hogyan járul hozzá az optimalizáláshoz: A menedzselt szolgáltatók – legalábbis a jók közülük – területük szakértői, és hozzáértő felhasználói a nyilvános felhőnek. Ha egy vállalat külső szolgáltatónak adja át a felhőüzemeltetést, azzal optimalizálja saját idő- és munkaerőgazdálkodását. Egyben nyomást is gyakorol a menedzselt szolgáltatóra, hogy kezelje hatékonyan a felhőt versenyképessége megőrzése, illetve saját és ügyfelei költségének alacsony szinten tartása érdekében.

A felhőtrendek állandóan változnak

Bár ma úgy tűnhet, hogy már látjuk a felhőműködés főbb elemeit, és nincs más dolgunk, mint optimalizálni őket, a történelem óvatosságra int. A felhő eddig és ezután is változásokat hozó erő lesz a nagyvállalati IT terén, és a számítási felhő fejlődésének jövőbeni trendjei folyamatosan alakítani fogják a nyilvános, a privát és hibrid felhő használatát a nagyvállalati környezetben. Érdemes észben tartani: az AWS 2006-ban jött létre, a felhőinfrastruktúra forradalma még korai szakaszban jár, és még sok új XaaS megjelenése várható.

Fujitsu Magyarország

 

Ez a cikk eredetileg a ParkMyCloud blogon jelent meg.

A cikk szerzője Jay Chapel, a Business2Community munkatársa, a NewsCred kiadói hálózat tagja.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4814827242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása