Fujitsu Hungary

Co-creation a digitális siker szolgálatában, következő generációs technológiával

2018. december 05. - Fujitsu Hungary

Interjú Rupert Lehner-rel, A Fujitsu EMEIA vezetőjével

ke_p_rupert_lehner.jpg

A vállalatok minden iparágban igyekeznek kihasználni a gyors ütemben fejlődő digitális technológiában rejlő lehetőségeket. Rupert Lehner, a Fujitsu termékekért és nagyvállalati platformszolgáltatásokért felelős EMEIA vezetője elárulja, mely innovációktól várja a legnagyobb hatást a piacon.

Az IT-vezetők mindenütt leteszik a voksukat azok mellett a technológiák mellett, amelyek várakozásaik szerint képesek átalakítani vállalatukat vagy akár egész iparágukat. Hogyan lehet biztosítani a sikert ilyen nagyságrendű és ütemű változások közepette?
Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy az emberi életet és munkavégzést alapjaiban átformáló technológiai forradalom korszakát éljük. A folyamatban lévő változások mélysége, kiterjedtsége és komplexitása minden korábbi tapasztalatunkat meghaladja, és a továbbiakban csak erősödni fog. 

Sok szempontból ma még nem látható, milyen irányban alakul majd a fejlődés, ezért fontos, hogy az átalakulásba az érintettek lehető legszélesebb körét bevonjuk – a vállalatokat, az állami szektort, az állampolgárokat, a tudományos közösséget és másokat. Amikor a jövőben emberek milliárdjai csatlakoznak majd az internethez, és korlátlan feldolgozási teljesítmény, illetve korlátlan tudás áll rendelkezésre, nem csupán a világ lesz más, hanem a benne élők felelőssége is megváltozik.



Az átalakulás hatását megsokszorozza az MI, a robotika, az IoT, a 3D nyomtatás, a kvantumszámítástechnika és más fejlesztések kombinációja. Miközben maga a technológia is fontos, még fontosabb az emberek bevonása. Erre az utazásra mindenkit magunkkal kell vinnünk.

A gyors ütemű technológiai változás tehát számos kihívás elé állítja a társadalom egészét, ugyanakkor megfelelően végrehajtva nagyszerű lehetőségeket is kínál.

A piacra kerülő technológiák széles körét figyelembe véve, hogyan reagál a vállalatok többsége a sokféle lehetőségre?
Az ügyfelek egyrészt maguk is tisztában vannak azzal, hogy a digitális átalakulás ma már realitás, és proaktívan kell fellépniük. Másrészt egyesek közülük nem tudják biztosan, milyen stratégiát is érdemes választaniuk, és mit tehetnének a stratégia sikeres megvalósítása érdekében.

Ezért fontos, hogy legyenek a Fujitsuhoz hasonló technológiai partnereik, akik segítenek nekik az eligazodásban. Akikkel részletekbe menően megbeszélhetik, és a co-creation szemléletet követve közösen azonosíthatják és megvalósíthatják a megfelelő megoldásokat. Az ügyfelekkel a digitális átalakulásról folytatott tárgyalásokon mindig egyértelműen kiderül, hogy versenyképességük és piaci pozíciójuk megőrzése érdekében cselekedniük kell.

A Fujitsu Münchenben és Londonban működő digitális átalakulási központjaiban az ügyfelek csapatainkkal közösen határolják be, mely területeken javíthatják igazán a fejlett technológiák működésüket, versenyképességüket, üzleti stratégiájukat és ügyfeleik elköteleződését.

„Gondoskodnunk kell arról, hogy az MI-t kifejezetten emberközpontú módon valósítsák meg, és ezáltal az üzleti életben és a társadalomban is érezhetőek legyenek előnyei.”


Meg tudná mondani, mely technológiák gyakorolják a legnagyobb hatást a vállalatokra ma, és melyek okozzák majd a legalapvetőbb változásokat a következő öt évben?
Nem egy technológiáról van szó, hanem különféle technológiák egyidejű megjelenéséről.

 

Különösen jelentős lépés lesz a mesterséges intelligencia elterjedése. Az MI révén jóval eredményesebben alkalmazható számos már ma is elérhető technológia. A városokban például a meglévő hosszú adatsorokat mesterséges intelligencia segítségével feldolgozva optimalizálható a forgalomirányítás és megszüntethetők a dugók.


Gondoskodnunk kell arról, hogy az MI-t kifejezetten emberközpontú módon valósítsák meg, és ezáltal az emberek és a társadalom is élvezhessék előnyeit, miközben a kifejlesztett megoldások javítják életminőséget.

 

Ugyanez érvényes az adatvédelemre, különösen, amikor az IoT érzékelők és hálózatra csatlakozó eszközök milliárdjaitól gyűjti az adatokat. Az adatokat megfelelő módon kell felhasználnunk, hogy előnyhöz juttassuk az embereket.

A kvantumtechnológia az egyik olyan technológia, amely várhatóan biztosítani tudja majd a jövő alkalmazásaihoz szükséges feldolgozási teljesítményt. Hol tartunk a kvantumszámítástechnika jövőbeni hasznosításához vezető úton?

A kvantumszámítástechnika az alapja számos napjainkban sokat emlegetett technológiának és megoldásnak. 

Lehet, hogy a valódi kvantumszámítógépek még nem jelennek meg a jövő évtizedig, de kvantumjellegű képességek hasznosítására már ma is van lehetőség. A Fujitsu Digital Annealer technológiája már elérhető, és jól használható a hagyományos rendszerek lehetőségeit meghaladó problémák megoldására.

 

Egy ügyfél, a NatWest brit lakossági és kereskedelmi bank a kvantumjellegű számítástechnikai teljesítmény alkalmazását teszteli. A koncepció működképességét igazolni hivatott projekt keretében a bank technológiai csapata a hagyományos számítógépekkel elérhető sebességnél háromszázszor gyorsabban tudta elvégezni a pénzügyi befektetési problémák megoldásához kapcsolódó, rendkívül bonyolult számításokat.

A Digital Annealer alkalmazásának lehetőségeit már több iparág is vizsgálja, köztük a közműszektor, a logisztika, a pénzügyi szolgáltatások és a gépkocsigyártás. Az önvezető járművek és az útvonaltervezés esetében például egyenesen nélkülözhetetlen a Digital Annealer és más hasonló megoldások használata.

A technológiai változások szintjét figyelembe véve mennyire fontos, hogy a digitális átalakulásukon munkálkodó vállalatok együttműködjenek más piaci szereplőkkel?
Az együttműködés és a co-creation egyre fontosabbá válik. Egyetlen vállalat sem rendelkezik házon belül a sikeres átalakuláshoz szükséges összes készséggel és ismerettel.

De hogyan tudunk szert tenni az új technológiák támogatásához szükséges tudásra? Meggyőződésem, hogy elengedhetetlen a szoros kapcsolatok kiépítése egyetemekkel, oktatási intézményekkel, és a diákok bevonása az új technológiák alkalmazásába és a megoldáskeresésbe. Hiszen ezek a technológiák megváltoztatják a hagyományos gondolkodást. Ez pedig sokszínűbb környezetet teremt, és egyre több szereplő bevonását igényli az IT-iparágban és azon kívül.

Ezzel együtt számos, ma még emberek által végrehajtott technológiai folyamatot és repetitív feladatot az MI és a robotika vesz át a jövőben. Határozottan úgy gondolom azonban, hogy az intelligens gépek kiegészítik és nem kiváltják a humán munkaerőt, és az MI használata új lehetőségeket kínál arra, hogy az emberek érdekesebb feladatokkal foglalkozzanak munkájuk során.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5414435514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása