Fujitsu Hungary

Biometria – A technológia új életre kel

2018. május 15. - Fujitsu Hungary

január 3., Cyber Security

A biometrikus megoldásokról egykor úgy tartották, hogy futurisztikusak és nem biztonságosak.

Ám azóta kiderült, hogy másként áll a helyzet: valójában a jelszavak használata az, ami igazán aggályos a biztonság szempontjából.

ke_p_5.jpg

Az internetes bűnözés fejlődésével mára nyilvánvalóvá vált, hogy a fiókokat nem lehet a kiberbűnözők ellen jelszóval megvédeni, mivel ezek könnyen másolhatók, ellophatók, kitalálhatók és megoszthatók.

A jelszók és PIN-kódok használata így egyre inkább a múlté. A biometrikus megoldások jóval biztonságosabb módszert kínálnak az ügyfeleknek és a vállalatoknak a személyazonosításhoz és a hitelesítéshez.

A TechSci kutatásából kiderült, hogy a biometrikus megoldások otthoni eszközökbe integrálása közel duplájára növeli a globális piac méretét az előttünk álló években.

A csúcstechnológiájú személyazonosság-kezelő rendszerek fejlesztésében és bevezetésében több mint egy évtizedes tapasztalattal rendelkező Fujitsunál a biometria használata már nem újdonság.

Az Egyesült Királyság repülőterein működő biometrikus beléptető rendszertől kezdve a Finnországban bevezetett online állampolgári azonosító és fizetési szolgáltatásig, a szervezetek a világon mindenütt megfelelő eszközökkel kell védekezniük a hackerek és a csalások ellen.

A költségek és a kockázatok közötti finom egyensúly

A biometria biztonsági célú alkalmazásának lényege a kockázatkezelés. A kisebb költség és az alacsonyabb biztonsági szint elfogadható a kis kockázatú alkalmazásoknál, de nem megfelelő a nagy kockázatú tranzakciók esetében.

Azoknak, akik magasabb szintű biztonságra vágynak, érdemes megfontolniuk több biztonsági tényező – azaz többféle biometrikus azonosító (pl. az íriszalapú azonosítás és a hangfelismerés) – használatát.

Biometria: az internetes biztonság jövője

Az ujjlenyomat-olvasás jó kiindulási pont, hogy megismertessük a fogyasztókat a biometria használatával a kisebb kockázatú műveleteknél. A magas kockázatú iparágak (pl. pénzügyi szolgáltatószektor) számára azonban megfelelőbb a komplex biometrikus azonosítás.

Az ilyen összetettebb, rendkívül biztonságos biometrikus rendszerekre jó példa a tenyérvéna-alapú azonosítás.

Ez ötvözi egymással az érintkezésmentes érzékelők és a biometrikus biztonság előnyeit, és közel infravörös technológiával, több mint ötmillió referenciapontot képes beolvasni az egyén egyedi vénamintázatából.

A tenyérvéna-mintázat mindenkinél egyedi. Ez teszi a módszert annyira biztonságossá.

Bér az okostelefonos alkalmazásoknál egyelőre nem elérhető a tenyérvéna-alapú azonosítás, világszerte több helyen is alkalmazzák: például betegazonosításra és hitelesítési célokra kórházakban, ATM-es pénzügyi tranzakcióknál, intelligens épületek beléptető rendszereinél, készpénzmentes fizetéshez vagy fontos üzleti alkalmazások (pl. banki platformok) biztonságos bejelentkezési folyamatainak támogatására.

A felhasználók számára a rendszer használata gyorsabb és kényelmesebb a jelszó megadásánál. A személyazonosság a legtöbb esetben egy másodpercen belül ellenőrizhető.

A Fujitsu tisztában van vele, milyen fontos a személyazonossággal való visszaélés megakadályozása az állampolgárok és a fogyasztók szempontjából. Ezt figyelembe véve, rendkívül pontos és könnyen használható biometrikus technológiát dolgozott ki a nagyvállalati szintű logikai és fizikai hozzáférés-szabályozáshoz.

Az egészségügyben, az oktatásban és a bankszektorban széles körben elterjedt módszer a dolgozóknál és az ügyfeleknél is jól alkalmazható többféle üzleti igény kielégítésére.

A budapesti FTC is a Fujitsu megoldását választotta. A 23 ezer férőhelyes stadionnal rendelkező labdarúgó klub a tömeges személyazonosításhoz keresett technológiai megoldást.

A bejáratoknál elhelyezett érzékelőtechnológia gondoskodik róla, hogy a kitiltott szurkolók ne tudjanak belépni a stadionba, és mindenki csak a kijelölt szektorba tudjon bejutni. Az új megoldás ezzel párhuzamosan az ellopott és elvesztett szurkolói kártyák számát is csökkentette.

Zárszó

Bár nem számítunk arra, hogy rövid időben belül lezajlik a biometria forradalma, a biometrikus technológiák otthoni eszközökben való széles körű alkalmazása nyomán az átlagember egyre jobban ismeri és elfogadja majd ezeket a megoldásokat.

Így a személyi eszközökön alkalmazott biometrikus hitelesítés előbb vagy utóbb standard személyazonosítási módszerré fog válni.

Az adatok értékének növekedésével napjainkban kritikus fontosságú a személyes adatok megfelelő védelme.

A veszélyek pedig egyre több területen és egyre erőteljesebben jelentkeznek. Ebben a helyzetben mind a vállalatoknak, mind pedig a magánembereknek prioritásként kell kezelniük a kiberbiztonságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1713952630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Géza Szalai FB 2018.05.23. 13:53:28

Azért azt sem szabad elfelejteni, hogy míg egy ellopott jelszót elég egyszerű lecserélni, ha egy biometrikus rendszerről derül ki, hogy feltörhető, nem tudunk vele mit kezdeni otthonról!

Béres Péter 2018.05.23. 20:17:01

@Géza Szalai FB: De ez nem feltörhető. Maximum, ha viszik Önt belépni.
süti beállítások módosítása