Fujitsu Hungary

Ha eljön Brad Pitt

2017. július 28. - Fujitsu Hungary

Kavicsok, csontok, esetleg állati belsőségek

A jövő alakaulása régóta foglalkoztat minket, embereket. Már az ókorban sem nevezhette magát rendes hadvezérnek senki anélkül, hogy ne lett volna a csapatában egy jól képzett jós, aki megfelelő és hatékony eszköztárral rendelkezett – értsd, kavicsok, csontok, esetleg állati belsőségek – a következő csata várható végkifejletének meghatározására.

ko_vek.jpg

Forrás: http://lifemagazin.hu/kiemelt/osi-joseszkozok-a-runak

De valószínűleg korai őseink is csak azután indultak mamuthús beszerző kőrútjukra, hogy a helyi CEO a vadászat előtt kikérdezte a törzsi coach-ot a várható eredményről, akinek nem volt szüksége túl nagy szakértelemre, az eredmény meghatározásához, hiszen az ismert állandók közül csak a mamut nagysága jelentett némi ellenpontot a törzs tagjainak éhségével szemben. Nos, mi még mindig vagyunk, a mamutokat pedig megettük… ez egyértelműen bizonyítja az akkori számítások helyességét.

Persze a jövőbelátás iránti igényünk megmaradt.

Ha eljön Brad Pitt

Vannak gondolkodók, akik szerint ennek igénye abból a tulajdonságunkból táplálkozik, hogy mi vagyunk az egyetlenek a föld élőlényei közül, akik tisztában vannak mulandóságukkal - megjegyzem, ez pont olyan, mint azok az őrültek, akik úgy állnak neki egy könyv olvasásának, hogy először elolvassák a végét (!) -, így pedig ha már tudjuk, hogy meghalunk, jó lenne előre tudni azt is, hogy mi minden történik addig, míg eljön Brad Pitt.

brad_pitt.jpg

Forrás: http://port.hu/adatlap/film/tv/ha-eljon-joe-black-meet-joe-black/movie-3376

Mint sok mindenből, ami minket embereket foglalkoztatott, ebből is tudomány született, a futurológia. A kutatók megpróbálják egzakt módon meghatározni a lehetséges, a kívánatos és a valószínű jövőt.

Milyen szuper lenne, ha a lehetséges jövő variációk közül a kívánatos lenne mindig a legvalószínűbb.

Persze a jövőkutatás még csak nem is hasonlít az Asimov féle Alapítvány univerzum évszázadokra előre jósoló pszihohistória tudományára, de kétségtelen, hogy mára komoly támaszt nyújt a döntések előkészítésében, legyen szó multiról vagy éppen kormányokról.

Hogyan jósoljam meg, hogy mit fogok csinálni?

Az IT cégek számára is fontos, hogy felismerjék azokat a folyamatokat, amelyek meghatározzák a technikai fejlődés irányait, még akkor is, ha e folyamatokban inkább alakítói, előidézői szerepe jutott részükre.

A Fujitsu is minden évben megfogalmazza saját vízióját az elkövetkező időszak technológiai fejlődésének irányával kapcsolatban.

Az emberközpontú fejlődési irány már évek óta meghatározó vezérelv a technológiai kutatások, fejlesztések irányában.

A Fujitsu négy területre fókuszálja kutatási fejlesztési kapacitásait. Ezek a mesterséges intelligencia, a felhő alapú adatkezelés, használati eszközeink internetre kapcsolódása és persze a biztonság.

Erősebb a telefonom, mint a holdraszálló  Apollo-11 computere

A mesterséges intelligencia szerepe ma már nem kérdés. Néhány éve még csak science fiction volt, ma már a hatalmas számítási kapacitású processzorainkkal képesek vagyunk olyan eszközöket építeni, amelyek megfelelő alapot adnak egy a hatékony algoritmusok futtatásához.

apollo_11.jpg

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Apollo%E2%80%9311

A feladatok forrásait pedig a nagy adathalmazok biztosítják, amelyek tárolására felhő alapú technológia szolgál. Ide pedig egyre gyakrabban érkeznek adatok használati eszközeinktől.

Szóval minden mindennel összefügg, összekapcsolódik így felértékelődik a biztonság, adataink biztonsága.

A hatalmas adatfeldolgozási, számítási kapacitás sok terhet levesz a vállunkról.

Ha egy nagy teljesítményű számítógépbe beöntjük az összes karaktert és egy script véletlenszerűen képez belőlük szavakat, kellő idő elteltével, - persze az értelmetlen szavak közé keveredve - benne lesz az egész biblia. Ettől még a számítógép nem lett próféta, ugyanis a kreativitás nem programozható, nem kódolható, ez csak bennünk emberekben létezik. Na meg a hódokban, hiszen időnként elképesztő dolgokat építenek.

Human Centric Innovation: Digital Co-creation

fujitsu_co-creation.jpg

Forrás: http://www.fujitsu.com/nl/

A Fujitsu számára is ez a vezérelv 2017-re. Az emberi szaktudás, kreativitás összekapcsolása a digitális technológiával.

Ez az összekapcsolódás új értéket teremt ügyfél és szolgáltató között, különböző iparágakat kapcsol össze, egészen új termékeket, szolgáltatásokat létrehozva.

’KoHa’

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6212689611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása