Fujitsu Hungary

CIO

2017. június 20. - Fujitsu Hungary

Ma a gazdasági élet fontos szereplői, ha deklarálni akarják a cégüknél betöltött pozíciójukat általában valamilyen hárombetűs rövidítést használnak.

Egy konferencián csak úgy röpködnek a CEO, CFO, COO rövidítések, természetesen a fogalom szülőnyelve szerinti fonetika szerint ejtve. Nemrég még a vezérigazgató kellően fajsúlyos, a pozíció tulajdonosának cégen belüli szerepét jól meghatározó fogalom volt. Ma már ez a CEO.

cioceo.jpg

Forrás: http://www.cio.com/article/3056392/business-alignment/how-a-cio-can-help-the-ceo-drive-business-growth.html

Természetesen ezek a rövidítések a főnök (chief) által felügyelt területet határozzák meg.

Ebben a hárombetűs világban viszonylag új szereplő a CIO – chief information officer – azaz informatikai vezető.

Három betű mind felett…

Hol van már az az idő, amikor a számítástechnika leggyakrabban felmerülő hárombetűsei között a prímet az IBM vagy a HDD vitték. Ezek vagy hasonló, az informatika világában közkedvelt rövidítések voltak a meghatározóak.

A CIO nem megjelenési gyakoriságával emelkedik ki az IT kommunikációs közegéből, hanem a kifejezés mögötti személyek IT világra gyakorolt hatása révén.

Persze ez nem egyszerű ma sem. A cégek – és alapvetően nem az információ-technológiai szektorban működő vállalkozások esetében – még ma is nehezen tudják meghatározni az IT szerepét, fontosságát a hatékony működés érdekében. A cégek külső, belső folyamatainak irányításában, tervezésében és elemzésében betöltött szerepét.

A számítógépek megjelenésével az addig megszokott működéstől radikálisan különböző eszköz jelent meg. A számítógépekhez értő szakemberek pedig az érthetetlen és emiatt időnként misztikus világ szereplőiként kicsit kilógtak a cégek hagyományos működési modelljéből.

Okos csomó

A számítógépekhez mára már mindenki hozzászokott. Ami persze nem is csoda, hiszen lassan a cipőfűzőnk is lényegében egy okos eszköz a beleépített számítógépnek köszönhetően. Amivel szemben a minimum elvárás, hogy saját maga masniba vágása előtt, az időjárási adatokat vesse össze az igénybe vehető járdafelületek csapadékelvezető képességével és ennek megfelelően állítsa be a megkötendő csomó szorosságát. Láthattunk már ilyet Michael J. Fox lábán a Vissza a jövőbe! című kultikus filmjében.

 befu_zo_s_cipo.jpg

Forrás: http://www.debrecen-portal.hu/cikkek/%C3%B6nbef%C5%B1z%C5%91s-cip%C5%91

 Szóval az IT az életünk része lett.

A terület szakembereinek, és főleg vezetőinek a pozíciója azonban még ma is sokszor bizonytalan a menedzseri struktúrában.

Az hogy az informatikai vezető C betűs vezetői szintet jelent – azaz a többi „főnökhöz” tartozó vezetői pozíció – az IT szektorban nem kérdéses. De itt egyrészt a cég csúcsvezetője – CEO - is jártas az informatika területén, másrészt gyakran még ezt a vezetői szintet is tovább bontják – egymás mellé rendelt vezetői szinten – külön üzemeltetési és fejlesztői területre, illetve ezek vezetőire.

Sámli vagy trónus

A szektoron kívül azonban még mindig kérdés, hova sorolják az informatikai vezetőt. Sok helyen gondolják úgy, hogy a vezetői struktúrában a helye az operatív vezető-helyettes alatt, mondjuk az ügyfélszolgálati vezetővel egy szinten helyezkedik el.

mod.jpg

Forrás: http://www.keptelenseg.hu/film-mozi/vastron-keszitese-97381,  

http://caesarom.com/?modul=oldal&tartalom=486498)

Pedig ma már a CIO egy vállalat működésében stratégiai szerepet tölt be. A vállalati tervezésben, a működés elemzésében kiemelt szerepe van a cég informatikai működésének. E működés kereteinek a felállítása a CIO feladata. A megfelelő keretrendszer pedig stratégiai kérdés, mivel ma egy korszerű informatikai rendszer nélküli vállalat behozhatatlan versenyhátrányba kerül a piacán működő többi céggel szemben.

A multinacionális cégek megjelenésével, ez a vállalat irányítási gyakorlat egyre elterjedtebb lett a világ erre kevésbé fogékony részein is.

Az IQ nem a tesztoszteron rövidítése

A CIO-k szerepe, a vezető struktúrán belüli súlya már Európában is meghatározó.

De van még elmaradásunk, például az Amerikai kontinenshez képest. Ez pedig a nemek aránya ezen pozíciók betöltésében.

no_ivezeto.jpg

Forrás: https://www.realestateexpress.com/career-hub/become-a-real-estate-agent/

Persze Európában a férfi szerep mindig is dominánsabb volt a nőkhöz képest, de az szembetűnő, hogy hiába indult anno az öreg kontinensről a női egyenjogúságért küzdő mozgalom, azért célba még nem ért.

Európában a CEO-k között a nők arány egy számjegyű, míg Amerikában a Top 20 IT vezető 35%-a nő.

Pedig a kutatások azt mutatják, hogy a maszkulinitásnak ebben az esetben sincs sok értelme, mivel ha lehetőséget kapnak a hölgyek, lényegesen gyorsabban haladnak a karrierlétrán, mint férfi kollégáik.

 

’KoHa’

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2212607517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása