Fujitsu Hungary

Forradalom 4.0

2017. május 30. - Fujitsu Hungary

Forradalom 4.0

Mikor Watt elkészítette az első gőzgépét nem is sejtette, hogy olyan társadalmi, gazdasági változásnak lesz a hírnöke, amit forradalomként emlegetnek majd a történelemben.  

ipari_forradalom_4_0.jpg

Forrás: http://lignomat.hu/HiREK/Halozatba_szervezett_gyartas_avagy_mi_az_az_Ipar_40.html

Neumann ugyanígy, valószínűleg mindössze a számítási feladatok gyorsításának előnyét látta meg a modern számítógép elvének meghatározásakor. Ő sem gondolta, hogy nem csak felfedezésének újdonsága forradalmi, hanem a gazdaságra, a tudományra és a társadalomra kifejtett hatása is.

A Fujitsu elnöke, Tatsuya Tanaka beszélt arról, hogy ami napjainkban zajlik az a negyedik ipari forradalom. Persze a történelem cikkeinek írói nagyjából abban értenek egyet, hogy mikor zajlott le az első három. Onnantól minden jelentősebb változást a negyedik ipari forradalomként aposztrofál mindenki, aki egy kicsi hype-ot szeretne önmaga felfedezésének.

’Forradigidalom’

Tanakának azonban igaza van. A digitális forradalom, ami jelenleg is zajlik, valóban a korábbi ipari forradalmakhoz hasonló változást hoz minden területen. Az talán ma már nem kérdés senki számára mit jelent ez az iparban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben.

Ez a forradalom valóban megváltoztatta azt, ahogyan gyártunk, dolgozunk, ahogyan élünk, és gondolkodunk.

Főleg ez az utolsó elem nagyon érdekes. Hiszen a gondolkodásunkra a korábbi ipari forradalmak nem hatottak ennyire direkt, közvetlen módon.

Ma a társadalmi berendezkedés mikéntjére is közvetlenül ható változásról beszélhetünk. Egy ország berendezkedésére, társadalmi-hatalmi viszonyaira is egyértelmű hatása van - a digitális forradalom következményeként - nagy mennyiségben és gyakorlatilag mindenki számára elérhető az INFORMÁCIÓ.

Ragyogó példákat látunk erre.

A facebook, mint forradalmi láng

Ilyen volt az Arab Tavaszként ismert, 2011-ben indult eseménysorozat. Itt a digitális tér volt a közeg ahol, hatalom által felügyelt médiákkal szemben a közösségek egymásra talált tagjai, híreket információkat tudtak megosztani egymással. A megmozdulások szervezése is itt zajlott.

De ennek a változásnak a következménye az is, hogy ma még mindig arról beszélünk, vajon folyt-e hamis hírkampány a közösségi oldalak felületein és az milyen a hatással lehetett az Egyesült Államok elnökválasztására.

 Tanaka úgy véli: „A digitális fejlődés lehetővé teszi, hogy létrehozzunk egy bölcsebb társadalmat és a saját kezünkbe vegyük a jövőt”.

tanaka.jpg

Forrás: Tanaka (http://journal.jp.fujitsu.com/en/2014/09/08/01/)

A Fujitsu ebben a változásban meg akarja tartani piaci jelentőségét és négy területen folytat fejlesztéseket. Ezek a mesterséges intelligencia, a big data, mobil rendszerek, illetve a használati tárgyak internetre kapcsolása.

Kiberbiztonság mind felett

A négy fő területen túl, mivel a mai infokommunikációs környezetben megkerülhetetlen terület, a kiberbiztonsághoz kapcsolódó fejlesztések is részei a vállalat innovációs stratégiájának.

Az azonban nem kérdés – és kicsit kapcsolódik is az új, intelligens társadalom kialakulásának lehetőségéhez -, hogy ezeknek a fejlesztéseknek a központjában az ember áll. A mesterséges intelligencia sem lesz sosem – vagy talán csak nagyon sokára – olyan fejlettségi fokon, hogy ne az embert szolgálja.

Persze ez a digitális fejlődés egyben üzlet is.

A cégvezetők válaszaiból az derül ki, hogy várakozásaik alapján, az elkövetkező öt évben eljutnak oda, hogy üzleti forgalmuk több mint 40%-át, digitalizált üzleti rendszereken keresztül fogják megvalósítani.

Digitalizáció = Profit

Ez hatalmas üzleti lehetőségeket jelent. A Fujitsu partnerei közül azoknál, ahol az üzleti modelljüket átalakították, a digitalizált környezet kialakításának köszönhetően, nőtt az cégek ügyfeleinek elkötelezettsége, valamint jelentős versenyelőnyre tettek szert versenytársaikhoz képest.

Az új üzleti modell nem csak webshop létrehozását vagy a közösségi hálózati jelenlét erősítését jelentheti. Van olyan ingatlan hasznosítással foglalkozó vállalkozás, ahol az addig kihasználatlan tetőkre telepített, napelemes energia rendszereknek köszönhetően megtermelt több tíz megawatt elektromos áram jelentett új üzleti lehetőséget a cég számára.

A Fujitsu saját projektet indított ezen átalakulás támogatására, melynek az elnevezése MetaArc, valamint a projekt részeként egy új felhő platformot, - K5 néven – is bevezetett.

A vállalat célja, hogy a MetaArc projekt körül létrejöjjön egy fejlesztői környezet is.

A fejleszteni kívánt területek még sok kihívást rejtenek. Ma még az elektronikus rendszerek az emberi érzékelés szintjétől jelentősen lemaradva működnek. Kihívás az érzelmek felismerése, és a nyelvi minták pontos értelmezése is komoly fejlesztői kapacitást igényel.

De nincs messze az a világ ahol a hűtőhöz közeledve, tikkadt állapotunkat felismerve csak annyit kérdez frizsiderünk, hogy pontosan hány fokosan szeretnénk a limonádénkat megkapni.

o_nvezeto_auto.jpeg

Önvezető autó - Forrás: (https://444.hu/tag/onvezeto-auto)

Ami viszont már nem sci-fi, az az önvezető autó, az orvosi diagnosztikai rendszerek. Olyan eredmények, melyek jelentős életminőség javulást jelentenek az ember számára.

’KoHa’

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr2712550623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása