Fujitsu Hungary

Több mint testőr…

2017. október 10. - Fujitsu Hungary

 Az IoT, a dolgok internete az informatika egyik legdinamikusabban fejlődő szegmense. A vállalatok túlnyomó része - azokban a kutatásokban ahol a cég és az IoT jövőbeli viszonyára kérdez rá – saját tevékenységével kapcsolatban elkerülhetetlennek, a működésében betöltött várható szerepét növekedő folyamatként írja le.

bodyguard.jpg

Forrás: http://filmdroid.blog.hu/2012/02/13/tobb_mint_testor_7

Természetesen a működéstől függően különböző módon határozzák meg a várható változás kereteit ezzel kapcsolatban.

Azért okos, hogy segítsen eladni

Vannak cégek, amelyek az internetre csatlakoztatott eszközök marketingértékét emelik ki.

Nyilvánvalóan komoly kereskedelmi potenciált jelent egy webre kapcsolt hűtő esetén, ha minden ajtónyitás alkalmával, a rászerelt kijelzőn egy élelmiszer-áruház akciós belevalóinak a képe jelenik meg, így erősen arra motiválva az éhes pocak tulajdonosát, hogy beszerzőkörútra induljon.

Ugyanakkor eszközeink okosodása komoly lehetőségeket jelent az üzemek, gyárterületek dolgozóinak munkavégzéssel kapcsolatos biztonsági kockázatainak csökkentésében. Illetve a balesetek megtörténtének gyorsabb felismerésére és a szükséges reagáló folyamatok automatikus végrehajtására is kevesebb idő szükséges, ha ezekhez nincs szükség emberi beavatkozásra.

Ha jól érzi magát, jól is dolgozik

A dolgozók vitalitási értékeinek figyelemmel kisérése a biztonságon túl a hatékonyság szempontjából is jelentőséggel bír, hiszen ha ezek az értékek a megfelelő tartományban vannak, az a dolgozó ideális állapotát jelzi, márpedig ez alapfeltétele a hatékony munkavégzésnek.

A Fujitsu kiemelt fejlesztési területei közé tartozik az IoT szegmens.

A gyakorlatban is jól működő projektje lett a cégnek a Daikin Industries egyik kémiai üzemében bevezetett biztonsági rendszer.

daikin.JPG

Forrás: http://www.dci.co.th/FactoryOverviews.aspx

A felhő vigyáz ránk

A Fujitsu megoldása abban különbözik alapvetően a többi hasonló fejlesztéstől, hogy az érzékelők nem csatlakoznak automatikusan egy vezérlőmodulhoz, amely így az előre definiált akciók-reakciók párosával kőbevésett folyamatokat tud csak lekezelni, hanem az érzékelők adatait felhőbe küldve – a Fujitsu K5 IoT platformján belüli feldolgozással – elemzi a beérkezett adatokat és feldolgozásukat követően küld értesítést a biztonsági irányításért felelős egységeknek.

A használt szenzorok, érzékelők a Fujitsu UBIQUITOUSWARE modulrendszeréhez kapcsolódva küldik a feldolgozandó adatokat. A szenzorok érzékelik a dolgozó helyzetét, vitalitási értékeit, hőmérsékletét.

A Daikin üzemeiben a gyártáshoz szükséges vegyi folyamatok különösen veszélyes munkakörnyezetet jelentenek. Ráadásul a nagyfokú automatizálás miatt a dolgozók gyakran egyedül végzik munkafolyamataikat. Fontos körülmény, hogy az üzemek 24 órás működése az emberi szervezet számára megterhelőbb éjszakai munkavégzést is jelenti.

A munka mind felett…

A japán alkalmazottak munkamorálja kiemelkedő. Azonban ez azt is jelenti, hogy nem megfelelő egészségi állapot mellett is végezni akarják munkájukat, a munka felügyeletét végzők azonban a nem megfelelő állapot felismerésére korábban nem rendelkeztek eszközökkel.

A Daikin vezetői két területen fogalmaztak meg elvárásokat.

Az egyik a dolgozók fizikai állapotában történő változás felismerése, emberi beavatkozás vagy döntési szükségesség nélkül. A másik fontos igény a fizikai körülményekben történt változások érzékelése és a szükséges reakciók automatikus végrehajtása.

A környezeti értékek vizsgálata, elemzése a könnyebben megvalósítható folyamatok közé tartozott, a dolgozók vitalitási, egészségügyi mozgási értékeinek elemzése során több módosítást is be kellett vezetni a Fujitsu default értékeihez képest.

fujitsu_e_rze_kelo.jpg

Forrás: http://www.fujitsu.com/global/about/resources/featurestories/2017060201.html

Az érzékenységi szinteket a Daikin üzemeinek munkakörnyezetéhez igazítva már pontos riasztási szinteket sikerült beállítani. Olyan módosításokra volt szükség, mint például a mozgásérzékelők – melyek az elcsúszásos balesetek érzékelését volt hivatott végezni – csuklón történő elhelyezése, a dolgozók intenzív karmozdulatokkal járó munkafolyamatainál is bejelzett. Ebben az esetben egyébként a szenzorok váll közeli elhelyezése jelentett megoldást.

A munkavégzés hatékonyságának növelése szempontjából fontos tapasztalatot jelentett a vitalitási értékek életkor és testsúly különbségeiből eredő eltéréseinek elemzése. Ezen értékekhez igazodó dolgozói terheléselosztás sokkal hatékonyabbá teszi a munkavégzést.

’KoHa’

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8212943141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása