Fujitsu Hungary

 DataBoom, avagy az információ világában, nincs születésszabályozás

2017. október 03. - Fujitsu Hungary

 Egyes kutatások szerint a tárolt adatok mennyisége évente 60 százalékkal növekszik. Az, hogy ez mit jelent jól mutatja, hogy a pénzügyi tanácsadók szerint, közepes megtakarítási szándékkal, 10-15 év alatt 8-10 százalékos hozam mellett nyugodt kényelmes nyugdíjas éveket tudunk biztosítani magunknak. Ha évi 60 százalékot lehetne elérni az azt jelentené, hogy nyugdíjba vonuláskor nem az olcsó busztúrákra kapnánk ajánlatot, hanem a legújabb jachtok és helikopterek katalógusai landolnának a postaládánkban.

A kilobyte tündöklése és bukása

Ez az adatmennyiség nem csak makroszinten jelent elképesztő kihívásokat, de a kisvállalatoknak is komoly feladat megfelelő stratégiát találni a folyamatos és biztonságos adatkezelés biztosítására.

data_mountain.jpg

Forrás: http://realbusiness.co.uk/tech-and-innovation/2014/06/06/how-to-scale-the-data-mountain/

A kilencvenes évek néhány kilobyte-nyi adatait sem tárolni sem archiválni nem jelentett különösebb gondot, elég volt néhány floppy-t beszereznünk, amelyeket megfelelő időszakonként cserélgettünk.

Ma pedig a következő telefonunk beszerzésekor, amikor szűrőt állítunk be kereséskor, a háttértár méreténél nemigen merül fel 32 GB-nál kisebb opció.

Az adatainkat nem viheti el a tornádó

A nagyobb vállalatok esetén azonban már terabyte-okban határozzuk meg - ma még- ­a kezelendő adatmennyiséget. Ezzel a hatalmas adatmennyiséggel már pusztán emberi felügyelet mellett nem tudnak megbirkózni a cégek. Olyan összetett megoldásokat kell alkalmazniuk, amelyek emberi beavatkozás nélkül is képesek biztosítani az adatfeldolgozási, az archiválási és mentési feladatokat. Mindezt ráadásul úgy, hogy baj esetén – legyen az egy kisebb tároló sérülése vagy éppen komoly természeti katasztrófa – adatvesztés nélkül visszanyerhessük adatainkat.

Ezek az intelligens rendszerek biztosítják a megfelelő tárolási hátteret ezekhez a feladatokhoz.

Milyen képességekkel kell rendelkezniük ezeknek az alkalmazásoknak, eszközöknek?

Biztosítaniuk kell az adatok mentési és archiválási folyamatainak automatizált végrehajtását.

Felhő, szalag két jó barát

Az eszközöknek többféle megoldást kell támogatniuk. A mobilitás szempontjából, - azaz az adatok bárhonnan történő elérhetősége okán - a felhő alapú tárolás opciója épp olyan fontos elem, mint a hosszú távú tárolás szempontjából szükséges mágnesszalagos mentések lehetősége. A korszerű, hatékony rendszerek több lábon álló adatmentési funkciókat biztosítanak az adattulajdonosok számára.

Persze egy bizonyos vállalati méret alatt nem hatékony ez a magasfokú rendelkezésre állást biztosító tároló rendszerek beszerzése. Éppen ezért nyújtanak a világ nagy informatikai rendszereket gyártó cégei lehetőséget a vállalatok számára ezen feladataik kiszervezésére.

fujitsudataboom.jpg

Forrás: http://blog.global.fujitsu.com/taming-data-growth/

A kiszervezés során átveszik az adatgazda cégek archiválási folyamatainak menedzselését, illetve természetesen biztosítják a mentett adatok tárolásához szükséges tárhelyet is. A Fujitsu ezt a szolgáltatását az ETERNUS CS High End platformon keresztül biztosítja partnerei számára.

 

’KoHa’

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4712923821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása