Fujitsu Hungary

2023: most dől el, hogy sikerül-e megvalósítani a 2030-as fenntartható fejlődési célokat

2023. január 11. - Fujitsu Hungary

Radikális tempóváltás nélkül sokat nem fogunk tudni elérni az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljához (SDG) kitűzött célszámok közül.

Nem vagyok egyedül ezzel a gondolattal. Arra számítok, hogy 2023-ban sok olyan szervezet át fogja értékelni a stratégiáját, amely érdemi változás elérésére törekszik. Többen fognak készíteni „lényegességi elemzést”, hogy világosabb képet kapjanak a tényleges változásokról. Hasonlóképpen, sokan igyekeznek majd jobban összpontosítani tevékenységüket olyan konkrét területekre, ahol a lehető legtöbb eredményt tudják elérni a fennmaradó rövid időben.

Technológiai készségek oktatása

Az SDG-k megvalósításához szükség van a technológiai készségek fejlesztésére. A világszerte lassuló gazdasági aktivitás ellenére a technológiai szakértelemből továbbra is olyan mértékű a hiány, hogy sok vállalat és projekt nehezen találja meg az előrehaladáshoz szükséges embereket. Becslések szerint 2030-ra világszerte 85 millió munkahely marad betöltetlen a szükséges készségek hiánya miatt, aminek következtében mintegy 8500 milliárd dollárnyi éves bevétel fog kiesni.

Ha ezek a szűk keresztmetszetek megszűnnének, akkor a projektek bővülése és sikere nyomán új lehetőségek nyílnának meg.

 

Azt azért tisztázzuk: senkit nem kívánunk rábeszélni, hogy hanyagolja el a többi fenntartható fejlődési célt. Ezek is fontosak. Pusztán arra szeretnénk rávilágítani, hogy bizonyos területeken gyorsabban, másutt pedig lassabban lehet eredményeket elérni.

Nem állítjuk azt sem, hogy a technológiai készségek fejlesztése az összes fenntartható fejlődési célra megoldást jelentene. A 85 millió munkahely betöltése sem fogja megoldani a fenntartható fejlődési célokban felvázolt globális kihívásokat. A készséghiány mielőbbi kezelése révén azonban jelentősen felgyorsulhatunk a jelenlegi helyzethez képest.

A munkatársak felkészítése a technológiai projektekben való részvételre több SDG-t is érint. A 8. cél megvalósulását (tisztességes munka és gazdasági növekedés) például közvetlenül befolyásolja. És mivel a technológiai munka általában jól fizetett, a szegénységre (SDG1), az éhezésre (SDG2), valamint az egészségre és jóllétre (SDG3) is hatással van.

A technológiai vállalatok általában egyértelmű normák szerint szervezett globális ökoszisztémákban működnek. Többnyire eltökéltek a nemek közötti egyenlőség (SDG5) és általában véve az egyenlőtlenségek csökkentése (SDG10) mellett. Rendkívül érzékenyek az éghajlatváltozás (SDG7 és SDG13) és a környezeti károk (SDG6, SDG14 és SDG15) problémáira. 

Folytathatnám még, de remélem, egyértelmű, mire akarok kilyukadni.

Ütött a cselekvés órája

Az igazi kérdés az, mit tehetnek a vállalatok 2023-ban, hogy érdemi eredményeket érjenek el az SDG-k megvalósítása terén, kiaknázva a technológiai készségek forradalmában rejlő lehetőségeket.

Jelenleg a fejlett gazdaságokban érezhető a legsúlyosabban a készségek kereslete és kínálata közötti egyensúlyhiány. Sok gazdaságban nem sikerül elegendő, megfelelő készségekkel rendelkező embert kiképezni. Az Egyesült Királyságban például a Learning & Work Institute szerint 2015 óta 40%-kal csökkent az informatikai tárgyakból érettségiző fiatalok száma. Ezekben a gazdaságokban sürgősen fejleszteni kell a készségeket a lehetőségek hasznosításához.

Ezzel párhuzamosan létezik egy olyan globális munkaerő-állomány, amelynek nagy része már ma is rendkívül magas szintű STEM (természettudományos, technológiai, mérnöki vagy matematikai) képzettséggel rendelkezik. A migrációs problémákat távmunka-technológiák segítségével leküzdve, ezek a szakemberek segíthetnek megoldani a válságot. A munkáltatóknak és a kormányoknak támogatniuk kell az ennek útjában álló infrastrukturális és kulturális akadályok megszüntetését. Például távoktatás útján segíteni lehet az álláspályázóknak felkészülni az interjúkra.

Már vannak olyan kezdeményezések és modellek, amelyek jelzik az előrehaladás útját. Costa Ricában a Microsofttal és az AWS-szel együttműködve három új iskolai labort hoztunk létre a diákok – különösen lányok – számára a STEM-tantárgyak oktatására, és arra, hogy felhívjuk a helyi lakosság figyelmét az e területeken kínált karrier- és egyéb lehetőségekre.

Nem az elbizakodottság beszél belőlem: még ezeknek a külön-külön is hasznos kezdeményezéseknek az együttes hatása sem elegendő ahhoz, hogy képesek legyünk kezelni a válságot. Máskülönben nem hallanánk továbbra is állandóan a készséghiányról.

2023-ban a kapcsolódó tevékenységek jelentős mértékű erősítésére és sokkal összehangoltabb megközelítésre van szükség. A Fujitsuhoz hasonló vállalatokra jelentős szerep hárul ebben, mivel globális méretűek, és már jelenleg is világszerte együttműködnek a kormányokkal.

 

Juliet Silvester, a Fujitsu északnyugat-európai felelős üzletviteli vezetője

 

Már majdnem elkéstünk a cselekvéssel. Ha el akarjuk kerülni a fenntartható fejlődési célok ellehetetlenülését, itt az ideje, hogy minden szereplő – köztük a Fujitsu is – egyesítse erőit, bővítse a technológiai készségfejlesztés lehetőségeit, és kezelje a már túl régóta tartó válságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr3318023910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása