Fujitsu Hungary

A gazdaság gyengülésével a gyártóvállalatoknak optimalizálniuk kell adataikat

2022. június 24. - Fujitsu Hungary

A gazdaság lassulásával kulcsfontosságúvá válik az adatok alkalmazkodóképessége

Johan Carstens, a Fujitsu North America okos gyártásért felelős vezetője

A globális bizonytalanság és az erősödő infláció rendkívül kiszámíthatatlanná teszi az előttünk álló hónapokat a gyártóvállalatok számára. Ehhez társul még az ellátási láncok szűk keresztmetszete és a munkaerőhiány, ami miatt a gyártók bizalmi indexe – már az ukrajnai tragikus események előtt – az elmúlt 1,5 év legalacsonyabb szintjére süllyedt1.

A gazdaság gyengülésére készülő gyártóvállalatok számára kiemelten fontos terület az adatok alkalmazkodóképessége – állapította meg a Fujitsu tanulmánya (A nagy adatgyorsulás – Az adatokban rejlő mai lehetőségek alapozzák meg a holnap üzleti sikerét – The great data acceleration – Today’s data opportunities, tomorrow’s business success).

A tanulmány egy kilenc régió öt iparágának2 több mint 500 felsővezetőjének bevonásával készült felmérésre épül, amelyből kiderült, hogy a lehetőségek maximalizálását szolgáló adatstratégiát megvalósító gyártóvállalatoknál javult a bizalmi index. A gyártószektor vezetői jóval biztosabbak abban, hogy sikeresen hasznosítják az adatokat, mint a gazdaság más területei. Amikor az adatok problémamegoldásra és hatékony beavatkozásra való felhasználásáról kérdezték a vezetőket, a gyártóvállalati vezetők 65%-a ítélte meg úgy, hogy eredményesebbek jelenleg, mint a járvány előtt. Ezzel szemben az állami szektorban csupán 29%, a pénzügyi szolgáltatásoknál pedig 41% volt ez az arány. A gyártószektor az adatok döntéstámogatási célú felhasználása terén is eredményesebb, itt 69%-os értékkel vezet.

A gyártóvállalatok IT-vezetői munkavállalóik adathozzáférését is pozitívabban értékelik. Ezen a területen 14%-kal nőtt a bizalmi index a járvány előtti szinthez képest, míg az állami szektorban nem volt változás, a pénzügyi szolgáltatásoknál pedig mindössze 2%-kal emelkedett az arány.

A gyártóiparban még sokat kell tenni a valóban „alkalmazkodó szervezetek” létrehozásához

A gyártóipari vezetők pozitív nyilatkozatai ellenére a Fujitsu témaszakértői úgy gondolják, hogy sok vállalatnak még bőven van teendője a valóban alkalmazkodó szervezet létrehozásához és azoknak az adatátalakítási képességeknek a megszerzéséhez, amelyek révén gyorsan tudnak alkalmazkodni bármilyen körülményhez.

A tanulmányban a Fujitsu hangsúlyozza, hogy bár a gyártóipar a felmérésben vizsgált 11 jellemzőből nyolc esetében jobb a globális átlagnál, a jövőbeni eredmények javításához szükséges részletes outputelemzésben gyengén teljesít. Itt mindössze 50%-os arányt ért el, ami jelentősen elmarad az össziparági 61%-tól. A gyártóipar olyan területeken is az átlagnál rosszabbnak bizonyult, mint az adatok felhasználása a kollégákkal való összhang megteremtéséhez, a szabályozás követéséhez, a megfelelés és a biztonság fenntartásához, valamint az ügyfélélmény korrigálására, személyre szabására és/vagy javítására.

Tekintve, hogy a gyártóipari bizalmi index globális csökkenéséhez a komplex globális ellátási láncok is hozzájárulnak, az iparágnak meg kell találnia a módját annak, hogy fokozza agilitását a rendkívüli változások idején. A Fujitsu gyártóipari ügyfelei a világon mindenütt felhőalapú és hibridfelhő-platformokat használnak az agilisabb és reagálókészebb szervezetek felépítéséhez. Ám a jelentés tanúsága szerint vannak olyan fontos területek, ahol a gyártóvállalatokra még sok munka vár. Egyebek mellett hatékonyabban kell felhasználniuk az adatokat az ügyfélélmény személyre szabására és javítására, és végponttól végpontig terjedő digitális folyamatot kell kialakítaniuk.

Arra számítunk, hogy a költségcsökkentésre, a nyereséghányad növelésére és a fenntarthatósági célok megvalósítására törekvő globális gyártóvállalatoknál az ügyfélközpontúság lesz a következő fontos téma.

Ha szeretné megtudni, hogyan válhat fenntartható gyártóvállalattá a Fujitsu segítségével, kattintson ide.



Johan Carstens, a Fujitsu North America okos gyártásért felelős vezetője

 

Johan a gyártóipar haladó gondolkodója, szakterülete a fenntartható digitális megoldások, azon belül a hagyományos OT környezetek átalakítására alkalmas technológia. Vezető iparági szereplőkkel együttműködve készíti fel szervezetüket az új kihívások legyőzésére és az új normák felállítására.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9817865789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása