Fujitsu Hungary

Fenntartható gyártás: a bor vízzé változtatása

2022. május 19. - Fujitsu Hungary

A nagy problémákat innovatív módon kell megoldani. Márpedig aligha létezik nagyobb probléma a globális vízválságnál. Világszerte mintegy 4 milliárd ember tapasztal vízhiányt legalább az év egy hónapjában. És egészen 2012-ig legyőzhetetlen kihívásnak tűnt a méltányos vízelosztás és a fenntartható vízfogyasztás megvalósítása.

2012 volt az az év, amikor egy haladó gondolkodású szervezet, a Botanical Water Technologies vette a bátorságot, hogy más irányból közelítse meg a problémát. Szabadalmaztatott technológiája a zöldségek, a gyümölcsök és a cukornád evaporációs folyamata során normál esetben nem hasznosított vizet szűri ki és tisztítja meg további felhasználásra. 

A Botanical Water azonban azzal is tisztában volt, hogy a forradalmi technológiát skáláznia kell ahhoz, hogy képes legyen hozzájárulni a vízválság megoldásához. Napjaink komplex és gyorsan változó üzleti környezetében egyetlen vállalat sem tudja egyedül megváltoztatni a világot. Ezért a Botanical Water Technologies is olyan partnerkapcsolatot keresett, amelynek keretében más innovátorokkal közösen létrehozhat valami egészen új dolgot: a globális víztőzsdét. A fenntartható üzleti átalakulás terén nagy tapasztalatokkal rendelkező Fujitsu ideális partnernek bizonyult a terv megvalósításához.

Célzott innováció

Több mint 2,3 milliárd ember él vízhiányos országokban, és nem fér hozzá emberi fogyasztásra és mezőgazdasági termelésre is alkalmas, megbízható vízhez.

Függetlenül attól, hogy vízhiány által érintett térségben élünk-e vagy sem, a Fujitsu szerint mindannyiunk közös érdeke a globális ökoszisztéma védelme. Ezért elkötelezetten segítjük ügyfeleinket az olyan fenntartható megoldások kidolgozásában, amelyek segítségével kezelhetik a klímával összefüggő problémákat, és a fenntartható nyereségtermelés mellett a környezet és társadalom fenntarthatóságához is hozzájárulnak.

A Botanical Waterhez hasonló vállalatokkal végzett közös munkánk bizonyítja, hogy a célzott és fenntartható innovációra törekvő szervezetek radikálisan új ötletekkel állhatnak elő a globális léptékű kritikus problémák orvoslására.

A bor vízzé változtatása

Bár a többség valószínűleg a víz borrá változtatásában látna inkább értéket, a Botanical Water ezt másként gondolta. Mi lenne, ha sikerülne kiszűrni és megtisztítani az élelmiszer- és italgyártás során keletkező hulladékvizet, és biztonságos, tiszta ivóvizet készíteni belőle? Azaz a szó szoros értelmében vízzé változtatni a bort?

Összességében véve több millió liter vízfölösleg keletkezik a cukor, a paradicsompüré vagy éppen a gyümölcslé-koncentrátumok gyártásakor alkalmazott evaporációs eljárás során. Olyan vízről van szó, amelytől sokszor jelentős ráfordítások árán és a környezetre ártalmas módon igyekeznek megszabadulni.

A Botanical Water csapatának becslése szerint a fenntarthatóan gondolkozó zöldség- és gyümölcslékoncentrátum-készítők, a cukorgyárak és a szeszfőzdék akár háromezer milliárd (1012) liter ivóvizet is képesek lehetnek előállítani évente a gyártás során keletkező hulladékvízből, ha víztisztítási technológiát telepítenek feldolgozóüzemeikbe.

A célzott és fenntartható innováció segítségével a Botanical Water egyszerre oldotta meg a hulladékkezelés és a vízhiány problémáját – átültetve a gyakorlatba a körforgásos gazdaság alapelveit.

Forradalmi ötletből világmegváltó innováció

Bár a Botanical Water technológiáját vegyészmérnök fejlesztette ki, a növényi vízkinyerés a Terry Paule-lal létrehozott partnerkapcsolatnak köszönhetően vált világszinten skálázható megoldássá.

A Findex piacvezető ausztrálázsiai integrált pénzügyi tanácsadó és könyvelési szolgáltatócég alapítója és elnöke, Terry Paule az ötleteik kereskedelmi megvalósításához szükséges operatív keretrendszer kialakításában segíti a vállalatokat.

Ő szabadalmaztatta az innovatív víztisztítási technológiát és dolgozta ki a gyártási folyamatokat a korábban felhasználásra alkalmatlan hulladékvíz biztonságos tisztításához, értékesítéséhez és forgalmazásához.  Így született meg a Botanical Water, és vált forradalmi ötletből világmegvált(oztat)ó megoldássá.

„Amikor először álltunk ki előadni, senki nem hittel el, hogy tényleg lehet így vizet előállítani” – meséli Terry Paule. „A technológia túl jó volt ahhoz, hogy megtartsuk magunknak. Pont az ellenkezője volt a célunk. A világon mindenkivel meg akartuk osztani az új vízforrást.”

Ahhoz, hogy a körforgásos modell globális legyen, a vállalatnak valami másra is szüksége volt: a vízkereskedelmet támogató digitális infrastruktúrára. Ezen a ponton csatlakozott a fenntartható gyártási partnerséghez a Fujitsu.

Technológia a gyakorlatban működő megoldásokhoz

Egyszerű lett volna azonnal hozzálátni a technológia megvalósításhoz a Botanical Waterrel, de a Fujitsu nem így működik.

„Nem csak a technológiával foglalkozunk” – mutat rá Frederik De Breuck, a Fujitsu Belgium digitalizációért felelős és technológiai vezérigazgató-helyettese és a Fujitsu Global nagyvállalati blokklánc-megoldásközpontjának vezetője. „Tisztában vagyunk vele, hogy az innováció 80%-ban az adott üzleti probléma megoldásáról, 20%-ban pedig a kapcsolódó technológia szállításáról szól. Ökoszisztémát hoztunk létre ennek a megvalósítására.”

A Fujitsu filozófiája összhangban volt a Botanical Water elképzeléseivel. „Azért választottuk a Fujitsut, mert tetszett, hogy ők nem öncélú módon, hanem a valós problémák megoldását szem előtt tartva szállítják nekünk a technológiát” – fogalmaz Terry Paule.

A Fujitsu szerint a valóban fenntartható üzleti átalakuláshoz bizalmi alapokon nyugvó, egyenrangú partnerkapcsolatot kell kiépíteni az ügyfelekkel.

Ezért a Botanical Water csapatával együttműködve igyekeztünk megismerni a technológiájukat, a céljaikat és az előttük álló kihívásokat.

Azonnal láttuk, milyen óriási lehetőségek rejlenek a Botanical Water koncepciójában.

Lehetőséget biztosít a gyümölcslékoncentrátum-készítők, a cukorgyárak és a szeszfőzdék számára a hulladékvíz mennyiségének csökkentésére és a zárt láncú gyártási folyamatok bevezetésére. Ezzel együtt az élelmiszer- és italgyártók és palackozók fenntartható vízforrásként vehetik igénybe a Botanical Watert környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) célkitűzéseik eléréséhez.

Az új megoldás segít teljesíteni a jó növekedési kilátásokkal rendelkező startupokkal szemben támasztott kereskedelmi követelményeket, és lehetővé teszi, hogy a vállalatok üzleti gyakorlatukon keresztül jobb hellyé tegyék a világot.

Maga a keletkező víz pedig többféleképpen hasznosítható. Felhasználható az iparban és alapanyagként – az italgyártó cégek például a Botanical Water segítségével elkerülhetik a vízkivételt a talajvízből és a víztartó rétegekből a vízhiányos régiókban. De akár palackozható és kiskereskedelmi termékként értékesíthető is a víz – ami értékes erőforrásokat takarít meg az évente 53 milliárd liter palackozott vizet forgalmazó piacon.

Ezenkívül emberbaráti célokat is szolgálhat a projekt, ha a vállalatok biztonságos és fenntartható vizet adományoznak a krónikus vízhiánytól szenvedő vagy a biztonságos ivóvízhez nem vagy csak korlátozott mértékben hozzáférő helyi közösségeknek. A vízhiányos régiókban a víz visszajuttatásával a vállalatok ellensúlyozhatják belső vízfelhasználásukat, és megpróbálhatnak pozitív nettó hatást gyakorolni ökoszisztémájukra.

A Botanical Waternek az újrahasznosítható víz biztonságos kereskedelméhez is módszert kellett keresni. Miután mélyrehatóan és átfogóan megismertük a vállalatot, emberközpontú co-creation programot indítottunk azzal a céllal, hogy olyan fenntartható vízkereskedelmi megoldást dolgozzunk ki, amely az első naptól kezdve jól fog működni a valós környezetben – hosszabb távon pedig továbbfejleszthető.

Így született meg a Botanical Water Exchange (BWX) egyedülálló blokklánc-alapú vízkereskedelmi platform.

„Végiggondoltuk, hogyan tudnánk zökkenőmentessé tenni a vízkereskedelmet, és felismertük, hogy az utóbbi években azok az Airbnb-hez és Uberhez hasonló diszruptív technológiák voltak igazán sikeresek, amelyeknek sikerült összekapcsolniuk a kínálatot és a keresletet” – hangsúlyozza Terry Paule. „A Fujitsuval közösen olyan platformot hoztunk létre, amely képes kezelni a helyi gyártást, a minőségi tanúsítványokat, megbízható ütemterveket készít, és a résztvevők közötti digitális szerződések keretében segíti a tranzakciók lebonyolítását.”

Bizalomépítés a víztőzsdén

A Botanical Water Exchange egyértelmű üzleti tervre épül. Fő célja, hogy a meglévő vízforrások életképes alternatívájává tegye a botanikai vízkinyerési modellt.

A megoldás telepítésével a vállalatok meg tudták tisztítani a gyümölcsökből és zöldségekből származó vizet, de egy sem rendelkezett közülük a nagy mennyiségű tiszta víz tárolására alkalmas kapacitással. Ezért más cégekkel és közösségekkel kellett hálózatot kiépíteniük annak érdekében, hogy a víz ne menjen ismét veszendőbe.

Ám a tisztított víz értékesítése sem volt egyszerű feladat. Az újrahasznosított víznek fenntarthatónak kell lennie. Ha a fél világon át szállítjuk, eltűnik a környezetvédelmi előny. A BWX-nek nettó zéró vízkereskedelemre kellett törekednie, vagyis össze kellett kapcsolnia az eladókat a helyi vevőkkel, és a rendelkezésre álló vízkínálathoz igazodó dinamikus árképzéssel maximálni a víz elérhetőségét.

Ahhoz, hogy a helyi vevők és eladók megismerjék egymás igényeit, meg kellett teremteni az adatok láthatóságát. Ehhez a FUJITSU Track and Trust osztott főkönyvi technológiáját alkalmazva építettük ki a tőzsdei környezetet. Az így elért megváltoztathatatlanság garantálja, hogy a BWX minden felhasználója ugyanazokat a valós idejű adatokat lássa, és végponttól végpontig követni tudja a szerződéses tranzakciókat. Így a létrejön a bizalom a víztőzsde új világának szereplői között.

Az iparági szabványok betartása

Az átláthatóság mellett a közösen fejlesztett, blokklánc-alapú Botanical Water Exchange további előnye volt, hogy növelte az ügyfelek bizalmát a körforgásos gazdaságban.

A víz előállításához, továbbításához és megvásárlásához kapcsolódó összes adat biztonságosan, központilag dokumentálva van. Ha egy vállalat befektet a Botanical Water technológiába, termelőegységüket digitális eszközként felveszik a blokkláncba. Az egységektől érkező adatokat IoT-érzékelők validálják és replikálják a blokkláncban. Így minőségellenőrzési mechanizmusokat lehet bevezetni, és a tanúsítványok is elmenthetők, amelyek igazolják, hogy minden lépés az iparági szabványoknak megfelelően történt.

Miközben a vízelőállítási folyamatok, a rendelkezésre állás és a tőzsdei tranzakciók feldolgozása a blokkláncon zajlik, a fizetést és a logisztikát külön kezeli a rendszer, platformintegráción keresztül. Ez a döntés az üzleti szempontokat a technológiai elé helyező szemléletre épül: a nemzetközi élelmiszer- és italgyártó vállalatok egyelőre még nem bíznak meg teljes mértékben a kriptovalutákban, ezért biztonságosabbnak érzik, ha a pénzügyi tranzakciókat és a vízszállításokat meglévő vállalati rendszereiken keresztül kezelik.

Okosvíz

A Botanical Water Exchange az okosvíz előállítását is támogatja – mégpedig a szó szoros értelmében. A blokkláncba integrált eszközök által generált adatok felhasználásával a Botanical Water és ügyfelei jobb döntéseket hozhatnak saját vállalatuk és a tágabb közösség javára.

„A üzleti szereplők a piacon lezajlott változások miatt 60-70%-kal bonyolultabb döntéseket hoznak ma, mint öt évvel ezelőtt” – jegyzi meg Frederik De Breuck. „A blokklánc lehetővé teszi, hogy jobb üzleti modelleket hozzunk létre a technológia által generált adatokból szerzett felismerések alapján.”

A Botanical Water esetében ezek a felismerések két szinten működnek. Egyrészt a vízforrások megbízhatósága és a beléjük vetett bizalom növelése érdekében támogatják a jövőbeni víztermelés és -felhasználás modellezését az ügyfelek korábbi termelése és fogyasztása alapján. Másrészt pedig az adatokat felhasználó projektfejlesztők a jövőben további olyan innovatív, minőségi alkalmazások kidolgozásában működhetnek közre, amelyek előmozdítják a fenntartható vízgazdálkodás fejlődését.

A partnerség és az együttműködő innováció példája

Amikor a BWX mögötti formabontó gondolkodás mozgatórugóiról kérdezem, Frederik De Breuck Simon Sinek szavait idézve elmosolyodik: „A járda és az úszómedence esetében helyénvaló a biztonság, de ez életben kockázatot kell vállalni, ha el akarunk jutni valahová.”

A Botanical Water kiváló példa arra, hogy a fejlődésre törekvés és az új technológiák meglévő iparágakban való alkalmazása hogyan képes a világot megváltoztató eredményeket produkálni.

A Fujitsu és a Botanical Water együtt olyan modern vízkereskedelmi platformot hoztak létre, amely támogatja a fenntartható víztermelést és -elosztást, ugyanakkor bizonyosságot is garantál, amely számos régióban egyáltalán nem magától értetődő.

A Botanical Water története a partnerség és az együttműködő innováció erejét is jól példázza. Sokan azért ragaszkodunk a megszokotthoz, mert félünk a kudarctól. A céltudatos innováció ugyanakkor a bemenetre (a szándékra) koncentrál a kimenet helyett, és ötvözi egymással a biztonságosabb globális közösségekre vágyó emberek készségeit és erőforrásait. Az érintettek így együtt sokkal többet érhetnek el, mint külön-külön.

„Nem spórolhatjuk meg az erőfeszítést, ha jobb hellyé szeretnénk tenni a világot” – összegez Frederik De Breuck. „A napjaink digitális technológiájának támogatását élvező, fenntartható gyártóvállalatok olyan megoldásokat álmodnak meg, amelyeket mások őrültségnek tartanak. Együtt aztán – két lábbal a földön állva – a gyakorlatban is megvalósíthatjuk őket. A gyártóvállalatok már nem úszhatják meg annyival, hogy megmondják az embereknek, mit kell tenniük. Másokkal összefogva meg is kell valósítaniuk az ötleteket.”

Frederik De Breuck

a Fujtisu Belgium digitalizációért felelős és technológiai vezérigazgató-helyettese, a Fujitsu brüsszeli blokklánc-innovációs központjának vezetője

A Fujitsu Belgium digitalizációért felelős és technológiai vezérigazgatójaként Frederik De Breuck felel azért, hogy szervezete ösztönözze a növekedést és a stratégiai megújulást a hagyományos vállalatok digitalizációján keresztül. Frederik egyben a Fujitsu Global nagyvállalati blokklánc-központját (Enterprise Blockchain and Data Trust Solution Center) is irányítja, amelynek fő célja, hogy azonnal bevethető osztott főkönyvi és blokklánc-megoldásokat hozzon létre, és innovatív módszertanok megalkotásával segítse elterjedésüket a vállalatok körében.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7717835523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása