Fujitsu Hungary

Mi az innováció igazi célja?

2022.02.04.

2022. február 04. - Fujitsu Hungary

Szerencsések vagyunk, hogy a nagyszabású és gyorsuló innováció korában élünk. A ma magától értetődőnek vett technológiák néhány évtizede még elképzelhetetlenek voltak az emberek számára, nem is beszélve az évszázadokkal előttünk élőkről.

Ám az innováció nem önmagában jó dolog – az számít igazán, hogy milyen célt szolgál, és milyen emberi kihívások megoldását teszi lehetővé.

Ahogy a technológia fejlődési ütemének gyorsulásával megkezdődik az olyan új technológiák, mint a mesterséges intelligencia (MI) és a kvantumszámítástechnika széles körű alkalmazása, fontos, hogy szem előtt tartsuk, milyen célt szolgál az innováció a társadalom és az emberiség számára.

E kérdések megválaszolása alapvető fontosságú a Fujitsu számára. Ha tovább olvas, megtudhatja, hogyan valósul meg mindez a gyakorlatban.

Az innováció élvonalában

A Fujitsu technológiai vezérigazgató-helyetteseként időm jelentős részében a globális szervezet technológiai innovátoraival dolgozom. Rendkívül inspirálónak tartom a kreativitásukat és a fantáziájukat, amellyel tovább tágítják a digitális innováció határait, új megközelítésekkel próbálkoznak, és új lehetőségeket teremtenek. Technológiai szakember lévén én is könnyen izgalomba jövök a kimagasló technológiai eredmények láttán. Ezek egyike a Fujitsu és a japán Riken Intézet által közösen kifejlesztett Fugaku, amelyet épp nemrég nyilvánítottak ismét a világ leggyorsabb szuperszámítógépévé.

De mindez nem csupán a világelső megoldások létrehozásáról szól, és pontosan ezt szeretném ma megosztani Önökkel. A Fujitsu egészen egyedi módon és okoknál fogna ösztönzi az innovációt.

Történetünk során mindig is arra törekedtünk, hogy a technológiai innováció segítségével megkönnyítsük az emberi életet. Nem pusztán az a célunk, hogy segítsünk a vállalatoknak erősíteni pénzügyi teljesítményüket, vagy fokozzuk a kormányzati szervek működésének hatékonyságát, hanem a világon mindenütt lehetővé kívánjuk tenni az emberek számára, hogy nagyobb biztonságban és jólétben éljenek. Ez a helyi közösségek támogatását és a fenntarthatóbb jövő előmozdítását is magában foglaló vállalás szervesen beépült vállalatunk DNS-ébe.

Ezért lelkesedem én magam is az MI-től a kvantumtechnológia által inspirált számítástechnikáig minden olyan új megoldásért, amely láthatóan kezd érdemi változásokat hozni az emberek hétköznapjaiba. Számomra ez a Fujitsu által folytatott innováció célja: hogy ezeket az izgalmas technológiákat kiemeljük a sci-fi világából, és úgy alkalmazzuk őket a gyakorlatban, hogy innovatív módon, világszerte hozzásegítsék az embereket a gyakorlati kihívások legyőzéséhez.

Ezt szem előtt tartva, a konkrét technológiák helyett olyan valós életből vett példákat szeretnék megosztani Önökkel, amelyekből látható, milyen pozitív változást hoznak máris innovációink a mindennapi életbe. Számomra ettől olyan izgalmas dolog a Fujitsu technológiai vezérigazgató-helyettesének lenni.

Társadalmi és üzleti kihívások legyőzése mesterséges intelligenciával

 

Kezdjük az MI legfrissebb fejlesztéseivel. A mesterséges intelligencia szempontjából eddig a döntéshozás átláthatóságának hiánya jelentette az egyik legnagyobb kihívást, ami problémákhoz vezetett a megértés és a bizalom terén. A Fujitsunál létrehoztuk a „megmagyarázható MI-t”, amelynél egyértelműek és érthetőek az MI-döntéshozás ok-okozati összefüggései.

Ennek nyomán új megoldást fejlesztettünk ki a Tokiói Egyetem Orvostudományi Intézetével. A megmagyarázható MI segítségével az orvosok rá tudnak keresni a páciensek konkrét esetei szempontjából releváns genomikai információkra. Így nincs szükség többé manuális keresésre, és a korábban jellemző időigény tört része alatt készíthetők testre szabott kezelési tervek a betegeknek. Ez nyilvánvalóan jelentős pozitív változás a rákbetegek életkilátásai szempontjából.

A klímaváltozás növeli a szélsőséges időjárási jelenségek, például szökőár kockázatát. Ez is olyan terület, ahol a mesterséges intelligencia már gyakorlati előnyöket kínál. A Fugaku számítási teljesítményét fejlett MI-modellekkel kombinálva gyors és pontos szökőár-szimulációkat tudunk készíteni. Ezzel időben előre jelezhetők a part menti áradások, és új lehetőségek nyílnak meg az adatvezérelt katasztrófaenyhítés és a gyors kitelepítés-tervezés terén.

A Fujitsu MI-megoldásai azonban nemcsak a súlyos egészségügyi és klímakihívások legyőzéséhez nyújtanak segítséget, hanem például a belvárosi üzletek vásárlói számára is jobb vásárlási élményt teremtenek. Segítséget nyújtunk például az Aeon japán kiskereskedelmi vállalatnak olyan valós idejű MI-megoldások bevezetéséhez, amelyek elemzik a bolti viszonyokat és a vásárlók áramlását, majd ennek alapján lehetővé teszik a vállalat számára a boltok elrendezésének optimalizálását, a zsúfoltság megelőzését és szükség esetén a gyors segítségnyújtást a vásárlóknak.

A BGF koreai kiskereskedelmi vállalatot a személyre szabott vásárlói élmény és a személyzet nélküli üzletek megvalósításában támogatjuk. Az MI, a biometria és a felhőszolgáltatások együttes alkalmazásával a BGF képes felismerni az egyes vásárlókat, követni vásárlásaikat és emberi beavatkozás nélkül megterhelni számlájukat. Ez feleslegessé teszi az üzletekben a pénztárgépek használatát, és megszünteti a sorban állást. Újabb példa a mindennapi élményeket alapjaiban átalakító, áttörő technológiára.

A megmagyarázható mesterséges intelligencia még a versenysport világában is megjelenik. Az MI-t a legújabb 3D-s érzékelőtechnológiával ötvözve hozzásegítjük a versenybírókat az egyéni teljesítmény objektív értékeléséhez a nemzetközi tornászversenyeken.

A kvantumtechnológia által inspirált számítástechnika új lehetőségei

 

Egy másik, ma még szinte sci-finek ható, de már valódi, kézzelfogható előnyöket kínáló terület a kvantumtechnológia által inspirált számítástechnika. A Fujitsu Digital Annealere a hagyományos technikák jellemző időigényének töredéke alatt képes komplex problémák megoldására.

Az izgalmas, új technológia korai alkalmazási területe közé tartozik a komplex logisztikai kihívások legyőzése. A Digital Annealer több nagy szervezet, köztük a Toyota számára is segítséget nyújt az ellátási lánc hatékonyságának növeléséhez, hogy a világon mindenütt időben rendelkezésre álljanak az alkatrészek, és a gépkocsitulajdonosok zavartalanul használhassák autójukat. A megoldás a forgalomáramlás optimalizálását és a dugók megszüntetését is segíti például a hamburgi kikötőben, ahol így minden eddiginél pontosabban és hatékonyabban ütemezhetők a szállítások.

Az egészségügyben a Digital Annealer a gyógyszerkutatások folyamatát gyorsítja. A Fujitsu MI- és HPC-megoldásainak felhasználásával a Peptidream gyógyszerkutató vállalat olyan praktikus digitális platformot hozott létre, amely képes gyorsan elemezni a kutatási adatok, a szimulációs technológiák és kutatási ismeretek komplex kombinációit. Ez radikálisan javítja a gyógyszerjelölt vegyületek hatásosságára vonatkozó előrejelzések pontosságát, és máris jelentősen felgyorsította több új betegség, például a Covid-19 elleni gyógyszerek kutatását.

Ugyanezt a technológiát alkalmazzák az űrszemét egyre égetőbb problémájának megoldására. Tekintve, hogy már jelenleg is több mint 160 millió tárgy kering a föld körül, valós veszély a minannapi globális kommunikációt támogató műholdak fizikai sérülése. Az Egyesült Királyság Űrkutatási Hivatalával együttműködve, a Digital Annealer és az MI együttes alkalmazásával olyan minimális idő- és üzemanyag-igényű missziókat tervezünk, amelyek során a lehető leghatékonyabban lehet begyűjteni az űrszemetet.

Ez is nagyszerű példa arra, hogyan könnyítik meg ezek az új technológiák már ma is az emberi életet úgy, hogy közben a jövő biztonságához is hozzájárulnak.

Co-creation a szebb jövő szolgálatában

 

A műszaki vezérigazgató-helyettesi pozíció számomra azt jelenti, hogy minden nap új kihívásokkal és izgalmas lehetőségekkel találkozom. Több partnerszervezettel is tárgyalásokat folytatunk jelenleg arról, hogyan tudnánk a konvergens technológiák segítségével új lehetőségeket nyitni az emberi élet megkönnyítése terén. Tisztában vagyunk azzal, hogy a bonyolult társadalmi kihívások legyőzéséhez nekünk és a hozzánk hasonló innovátoroknak szorosan együtt kell működniük a bölcsészet- és társadalomtudományok szakértőivel.

Jó példa erre a pittsburghi Carnegie Mellon Universityvel jelenleg zajló közös kutatásunk, amelynek keretében a „humánérzékelés” új lehetőségeit vizsgáljuk. Olyan arckifejezés-észlelő technikákat fejlesztünk, amelyek képesek felismerni az emberi érzelmeket, és lehetővé teszik, hogy MI-vezérelt válaszokat adjunk rájuk valós időben. Az ilyen megoldások az egészségügytől a biztonságfelügyeletig sokféle területen alkalmazhatók, például a dolgozói aktivitás valós idejű vizsgálatára és a nagy távolságokat vezető sofőrök munkaegészségügyi monitorozására.

Az új generációs digitálisiker-megoldások lehetőségeivel is foglalkozunk. Exa-nagyságrendű számítógépek és fejlett adatfeldolgozási technológiák bevetésével reprodukáljuk a komplex valós idejű forgatókönyveket a digitális térben, és olyan új megoldásokat hozunk létre, amelyek javítják az emberi biztonságot, és jobb élményeket nyújtanak a felhasználóknak az utazástól a kiskereskedelemig, számos területen.

A digitálisiker-megoldások fejlesztése még korai szakaszban jár, de az olyan technológiák, mint a megmagyarázható MI, a kvantumtechnológia által inspirált számítástechnika és a biometria már egyértelműen kiléptek a sci-fi világából, és világszerte valódi értéket nyújtanak mindennapi életében.

És ezen ponton válik igazán izgalmassá technológiai vezetőnek lenni a Fujitsunál. Hiszen így első kézből láthatom azoknak a briliáns innovátoroknak a munkáját, akik a pozitív változást hozó gyakorlati megoldásokat fejlesztik.

Gyorsítják a gyógyszerkutatásokat, lerövidítik a súlyos betegségek gyógyítását, segítenek legyőzni a környezetvédelem kihívásait és megkönnyítik a mindennapi életet.

Az ilyen és ehhez hasonló lehetőségek visznek minket előre. Ezek jelentik az innováció valódi célját.

Ha szívesen megismerkedne áttörő jelentőségű digitális innovációs projektjeinkkel, olvassa el a Fujitsu 2021-es technológiai és szolgáltatási jövőképét. Az emberközpontú innováció jövőjébe nyújtott éves betekintésünk számos példával szemlélteti, hogyan könnyítik meg ezek az izgalmas technológiák a világon mindenütt az emberek életét.

Vivek Mahajan

Vivek Mahajan kiváló globális üzleti, innovációs és technológiai vezető, aki több neves multinacionális vállalatnál szerzett szerteágazó tapasztalatokat (Tandem Computers, General Electric, Siebel Systems, Oracle Corporation és IBM).

2021 júliusában csatlakozott technológiai vezérigazgató-helyettesként a Fujitsu csapatához. Küldetése, hogy innovatív technológiai vezető szerepéről ismert, élenjáró globális technológiai céggé tegye a Fujitsut.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5117164778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása