Fujitsu Hungary

2022-es technológiai előrejelzés a Fujitsutól

2022. január 20. - Fujitsu Hungary

2022 robotics predictions from industry expertsMilyennek látom a 2022-es évet? Arra számítok, hogy az idén egyre inkább egyértelművé válik a technológia társadalomban és mindennapi életben betöltött központi szerepe. A főbb iparágakat, köztük a gyártóipart, a fuvarozást és a kiskereskedelmet már a technológia határozza meg – és juttatja további innovációkhoz. A pénztármentes üzletek kialakítása csak egy a rengeteg példa közül. A Covid-járvány nagy lökést adott az innovációnak, és ez a trend csak gyorsulni fog 2022-ben.

 

Vivek Mahajan, a Fujitsu technológiai vezérigazgató-helyettese

 

Vivek Mahajan kiváló globális üzleti, innovációs és technológiai vezető, aki több neves multinacionális vállalatnál szerzett szerteágazó tapasztalatokat (Tandem Computers, General Electric, Siebel Systems, Oracle Corporation és IBM). 2021 júliusában csatlakozott technológiai vezérigazgató-helyettesként a Fujitsu csapatához. Küldetése, hogy innovatív technológiai vezető szerepéről ismert, élen járó globális technológiai céggé tegye a Fujitsut. A Fujitsu előtt az IBM Corporation technológiatámogatásért és szolgáltatásokért felelős globális ügyvezető igazgatója, korábban pedig az IBM Cloud bevételért felelős vezérigazgató-helyettese volt. 

 

Az erősödő technológiai jelenlét mellett úgy gondolom, hogy öt fő téma kerül előtérbe 2022-ben. Az első maga a számítástechnika, ami értékes lehetőséget kínál a Fujitsu számára. Egyre inkább elmosódik a határvonal a hagyományosan „nagy teljesítményű számítástechnikának” nevezett terület és az egyszerű „számítástechnika” között. Minden esélyünk megvan arra, hogy vezető szerepre tegyünk szert a szolgáltatásként nyújtott számítástechnika (Computing-as-a-Service) támogatásában. 

Hogy mire alapozzuk ezt az állítást? A Fujitsu fejlesztette ki a világ első számú szuperszámítógépét, a Fugakut. „Digital annealing” szolgáltatásunkkal is az élen járunk. Ezt a kvantumtechnológia által inspirált számítási architektúrát már több ügyfél is használja a gyógyszerkutatások, a gyártóipar és a logisztika területén. A „digital annealing” technológia a kvantumközeli és a valódi kvantumszámítástechnika előhírnöke.

Realista lévén nem számítok arra, hogy 2022 a kvantumtechnológia éve lesz, hiszen a qbitek még nem elég tartósak ahhoz, hogy valós idejű üzleti alkalmazásokhoz lehessen használni őket. De 2022-ben a Fujitsu egy olyan kvantumalapú szimulátor bevezetését tervezi, amely a Fugakunál is használt lapkákkal dolgozik. Meggyőződésem, hogy ez lesz a világ leggyorsabb kvantumszimulátora.

A nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) szélesebb körű hozzáférhetősége elő fogja mozdítani a szolgáltatásként nyújtott számítástechnika (Computing-as-a-Service) használatát. És tanúi leszünk annak, hogy a szimulátorok olyan közel visznek minket a valódi kvantumszámítástechnika által kínált áttöréshez, amennyire ez jelenleg csak lehetséges. A szimulátorok nagy előnye, hogy nem csupán a hardverre támaszkodnak. Felhasználjuk hozzájuk a „digital annealer” megoldással az összetett problémák valós idejű vagy közel valós idejű megoldása terén elért fejlődés eredményeit is.

Ennek egyik fő haszonélvezője a gyógyszeripar lesz, mivel az elérhetőbb HPC és a kvantumszimulációk felgyorsítják a rendkívül hosszadalmas, szó szerint évekig tartó gyógyszerkutatási folyamatokat.

A HPC elterjedésével egyre szélesebb körben fogják alkalmazni a technológiát a mindennapi feladatok gyorsabb elvégzéséhez. Sőt, amit ma HPC-nek tartunk, öt év múlva hétköznapi asztali számítástechnikának számít majd. Ilyen gyorsan fejlődik a technológia. A normál felhasználók számára végső soron mindegy, milyen számítástechnika működik a kulisszák mögött, amíg segítséget nyújt számukra a valós problémák megoldásához.

A számítástechnika fejlődésének járulékos haszonélvezője a környezet lesz. Kétségkívül az ESG – a környezet, a társadalom és az irányítás – lesz 2022 kiemelt témáinak egyike. Az üzleti életben várhatóan exponenciálisan nőni fog a fenntarthatóság iránti érdeklődés. A kvantumközeli képességek segítségével olyan technológiával dolgozhatunk, amely fenntarthatóbbá teszi a környezetet, például a karbonalapú üzemanyagok kiváltásának lehetőségével.

Látni fogjuk azt is, ahogy az adatokat továbbító hálózatok egyre gyorsulnak. Áttörés küszöbén állunk az 5G és a privát 5G (pl. O‑RAN) hálózatok elterjedésében. A távközlési iparágat át fogja alakítani a felhőalapú virtualizáció. 2022-ben a Fujitsu további összegeket fektet felhőképességei, azon belül a világszínvonalú rádiós technológia fejlesztésébe. Izgatottan figyelem a távközlési szektor fejlődését – 2022-ben a Mobile World Congressre is visszatérünk majd.

A 2022-es előrejelzés nem lenne teljes a mesterséges intelligencia említése nélkül. Egyre gyakrabban fogják bevetni az MI-t az ok-okozati összefüggések vizsgálata és az összetett problémák (azon belül a globális felmelegedés) szimulálása terén.

Az MI körül óriási a hírverés, és nem ok nélkül. Egyre nyilvánvalóbb lesz, mennyire releváns mindennapi életünk szempontjából. Nem arról beszélek, hogy a gépek az életünket meghatározó önálló döntéseket hoznak, hanem sokkal inkább a szintetikus adatikrekről. Olyan algoritmusokkal létrehozott adatokról, amelyek felhasználhatók a valós életbeli megfelelőiknél jobban teljesítő folyamatok kidolgozására, majd ezt a tudást továbbadva, jobb eredmények elérésére. 

A kvantumszámítástechnika érkezése meg fogja változtatni az internetbiztonság világát, de ez még nem most fog megtörténni. A 2022-es év fő kihívása annak megvalósítása lesz, hogy a digitális biztonság ne lassítsa le az adatmozgás sebességét – miközben természetesen biztosítja a szükséges védelmet. Nagyon izgatott vagyok azzal a globális kutatómunkával kapcsolatban, amelyet a Fujitsu a Tel Aviv-i Ben‑Gurion Egyetemmel és más oktatási intézményekkel együtt végez ezen a területen. Ennek eredményeit várhatóan 2022-ben fogják bejelenteni.

Végül pedig, szorosan követem az ember és a technológia találkozására összpontosító konvergens technológiák fejlődését. Ebbe a kategóriába tartoznak a biometria és az emberi viselkedést előrejelző gépi tanulási technológiák. Ígéretes lehetőségeket kínálnak a kiskereskedelem, a közbiztonság, az egészség és a rehabilitáció, sőt még a sport területén is. A Fujitsu 3D érzékelős technológiáját például már tornász világversenyeken is használják.

Az adattárolás helye szempontjából fontos 2022-es trend lesz a felhőnatív feladatok számának növekedése. Már mutatkoznak a következő tömeges felhőbevezetési hullám jelei. Nagy változást hoz majd, amikor a tőzsdék elkezdenek átköltözni a felhőbe – ami hamarabb megtörténik, mint azt a legtöbben gondolnák. A többmagos processzorok felgyorsították a felhő működését. A szilícium-fotonika pedig további fejlődést hoz majd. Gyorsulni fog a nagy távolságú adatátvitel, és még teljesebben kiaknázhatóvá válnak a felhő előnyei.

A kriptovaluták technológiája is velünk marad. Egyelőre gyerekcipőben jár, és arra számítok, hogy 2022-ben tovább szelektálódnak a túlélő valuták – az úgynevezett altcoinok. Az egészen biztos, hogy a bitcoin-bányászat költsége nem fogja hátráltatni a kripto növekedését. Ugyanakkor 2022 még nem lesz az az év, amikor bármelyik jelentősebb kormány bevezeti majd a bitcoin használatát.

A Fujitsu kiváló mérnökcsapata jelenleg ezekre a technológiákra összpontosítja figyelmét. A fejlődés élvonalában haladnak, és gyorsítják az új technológiák gyakorlati bevezetését. Ez ösztönzi az üzleti növekedést és az innovációt, ezáltal érdemben is hozzájárulva a társadalom fejlődéséhez és a környezet megóvásához. Mérnökeink feladata, hogy hasznossá tegyék a technológiát a vállalatok számára, és felkeltsék az ügyfelek és dolgozóink figyelmét. Ők felelnek azért is, hogy innovációinkat a Fujitsun kívüli technológiákkal ötvözve, használhatóság és árképzés szempontjából egyaránt könnyen fogyasztható megoldásokat hozzanak létre. Az ügyfelek megoldásokat várnak a Fujitsutól, és ennek a szolgálatába szeretném állítani mérnökeinket.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr1416819582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása