Fujitsu Hungary

Az agilis szoftverfejlesztési szemlélet bevezetésének három előnye a Byte példáján

2019. november 28. - Fujitsu Hungary

ke_p_agilis_szoftverfejleszte_s.jpg

Hogyan tanulhatunk a leghatékonyabban: kis lépésekkel vagy nagy ugrásokkal?

Egész biztos vagyok benne, hogy a legtöbben kis lépésekkel szeretünk haladni. Ha kisebb részekre bontjuk az előttünk álló feladatot, jobban megérthetjük, mit csinálunk, és könnyebben kitalálhatjuk, hogyan fejlődhetünk.

A kisgyermekek is így tanulnak meg járni. És a hegymászók is így közelítenek a csúcs felé. A Byte is ezt a szemléletet követi a szoftverfejlesztésben.

A Byte a Fujitsu szoftverfejlesztési üzletága. Agilis módszertannal – azaz kis lépésekkel – oldjuk meg a saját és ügyfeleink problémáit.

Ebben a blogbejegyzésben részletesebben ismertetem az általunk alkalmazott agilis módszertant és három gyakorlati előnyét.

De először vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről, mit is jelent valójában az agilitás.

Az agilitás alapelvei

Amikor az agilitásra gondolunk, talán egy gepárd vagy egy kosárlabdázó jut az eszünkbe, mert eredeti értelmében az „agilis” a gyors irányváltoztatásokkal járó mozgás fogalmához kapcsolódik.

A kifejezés a szoftverfejlesztés területén is hasonló jelentést hordoz. Nekünk, szoftverfejlesztőknek is képesnek kell lennünk gyorsan irányt változtatni, ha alkalmazkodni szeretnénk a dinamikus szoftverkörnyezethez.

Amikor változnak a dolgok, nekünk is reagálnunk kell – és éppen ezt teszi lehetővé az agilis módszertan.

Így működik:

  • A munkánkat jól definiált szakaszokra, úgynevezett sprintekre bontjuk le, amelyek egyenként jellemzően két hétig tartanak.
  • Az egyes sprintek után visszatérünk az ügyfélhez, és bemutatjuk neki, mit végeztünk a legutóbbi sprint óta. Összegyűjtjük a visszajelzéseket, és gondoskodunk róla, hogy az alkalmazás igazodjon az ügyfél elképzeléseihez.
  • Ezután a visszajelzés vagy a teszteredmények alapján módosítjuk, amit eddig megépítettünk. Akár teljes irányváltást is végrehajthatunk, és valami teljesen újba kezdhetünk. Vagy néhány korrekciót végrehajtva folytathatjuk a feladatot. Mindez a tapasztalatoktól függ.
  • A következő sprintet az összes ügyfélkövetelmény teljesítéséig, a megoldás szállításáig és a projekt lezárásáig folytatjuk.

Ez az iteratív szemlélet eltér a hagyományos „vízesés” módszertől. Utóbbinál a fejlesztők elvonulnak, és a teljes megoldást felülről lefelé – ügyfélvisszajelzés nélkül – építik fel, egészen addig, amíg el nem készül. Ez problémás lehet, ha a végtermék nem felel meg az ügyfél elvárásainak.

Nagyon hasznos, ha az ember mérhető lépésekre bontja le a folyamatot. Így a fejlesztés minden szakaszában meggyőződhet arról, hogy a szállított megoldás valóban megfelel-e az ügyfél igényeinek.

De ez csupán egy az agilis módszertan előnyei közül. Melyek a többiek?

1. Az innováció ösztönzése

Az agilis szemlélet felszabadítja az embereket az innovációra.

A folyamatos újraértékelés folyamata megtanít arra, hogyan gondolkozzunk kritikusan a dolgokról ahelyett, hogy elfogadnánk a status quót.

Ez volt a helyzet a többfelhős útvonaltervező megoldásunkkal, a Multi-Cloud Journey Plannerrel. Eredetileg ezt az eszközt a dolgozóknak fejlesztettük ki, hogy támogassa őket a felhővel kapcsolatos képzés és akkreditáció folyamatában.

Kezdetben az egész csupán egy PowerPoint prezentáció volt. De rájöttünk, hogy túl statikus, és nem mutat be minden olyan változtatást, amelyet a felhőszolgáltatók rendszeresen elvégeznek az akkreditációs rendszereiken.

Rájöttünk, hogy a hagyományos szemlélet nem elég eredményes ezen területen. Ezért megváltoztattuk.

És ezt az agilis szemlélet alkalmazása során tanultuk meg.

2. Tehetséggondozás

A Byte a tehetséges fiatal munkatársak növekedésének és tanulásának helyeként vált ismertté – és szerintem ez részben agilis szemléletünknek köszönhető.

Rengeteg lehetőséget kínál a visszajelzésre és a tanulásra, ami ideális gyakorlótereppé teszi a frissen végzettek és a gyakornokok számára.

Ráadásul a modern munkaerőt vonzza az innovatív szemlélet. Átalakítja kultúránkat, segíti a haladó gondolkodást és modernizál – erről majd később szólok bővebben.

Nagyon büszke vagyok rá, hogy tagja lehetek olyan csapatnak, amely ennyi tehetség számára biztosít fejlődési lehetőséget. Segítünk nekik megtenni az első lépéseket a szoftverfejlesztői életpályán, és folyamatosan támogatjuk őket ezen az úton.

Tehát nagyon fontos szervezetünk számára a tehetséggondozás – és az ügyfeleink számára is értéket teremt, hiszen élvezhetik a friss gondolkodás előnyeit.

3. Az együttműködő kultúra alakítása

A Byte-nál tudatosan törekszünk a tanulás, a fejlődés és az innováció kultúrájának fejlesztésére, ösztönözve ezzel a változást kollégáink, ügyfeleink körében és a szakmai közösségben.

Az agilis szemlélet közvetlenül kapcsolódik ehhez a törekvéshez. Nyitott gondolkodásra van szükség ahhoz, hogy az ember alkalmazkodni tudjon, és módosítsa az választott megközelítést egy projekt közepén. Azt is tudni kell, hogyan érdemes együttműködni a kollégákkal és támogatni őket.

Ahhoz, hogy minden sprintből a maximumot hozzuk ki, el kell érni, hogy valódi „scrum” csapatként dolgozzunk együtt.

A Byte úgy működik, mint egy nagy család: mindenkinek a szenvedélye a szoftverfejlesztés, és mindenki segíteni akar a többieknek.

A szélesebb szakmai közösségnek is megpróbálunk segíteni. Rendszeresen részt veszünk különböző jótékony célokat szolgáló hackathon eseményeken és támogatjuk a lányok reál-műszaki irányú továbbtanulását ösztönző Girls in STEM (Science, Technology, Engineering and Maths) kezdeményezéseket.

Emiatt a kultúra miatt annyira inspiráló a Byte csapatában dolgozni – és kultúránk kialakulását az agilis szemlélet tette lehetővé.

Az agilitás a válasz

Szerintem a Byte nagyszerű példa arra, mit lehet elérni az agilis szemlélettel.

Négytagú csapatként kezdtük, most pedig már tizenöten vagyunk, és ez a létszám az idén októberre megduplázódik.

A növekedés hátterében sikeres működésünk áll. A Multi-Cloud Journey Planner fejlesztése is egyedülálló élmény volt. Már alig várom, hogy lássam, hogyan könnyíti meg kollégáink életét a Fujitsu szervezetének minden szintjén.

Az agilis szemlélet bevezetése nehéz lehet, és nem is minden projektnél használható.

De a szoftverfejlesztéshez tökéletes módszer. Segítségével együttműködőbb csapattá váltunk, és olyan kultúrát honosítottunk meg, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

Fujitsu Magyarország

 

Az eredeti cikket Kelsey Jones, a Fujitsu Byte szoftverfejlesztési üzletágának vezetője.

Forrás: https://blog.global.fujitsu.com/fgb/2019-09-19/three-benefits-we-unlocked-by-adopting-an-agile-approach-to-software-development/

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr315326166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása