Fujitsu Hungary

A blokklánc akcióban

2018. november 29. - Fujitsu Hungary

 

ke_p_blockchain_in_action.jpg

A kriptovaluták mögötti technológia kezd elszakadni pénzügyi gyökereitől, és sokéle iparágban nagy horderejű változásokhoz vezet.

 

Úgy tíz évvel ezelőtt a blokklánc a bitcoin háttértechnológiájaként vonult be a köztudatba, és sokan azóta is elsősorban a kriptovalutákkal azonosítják.
A technológia támogatói, köztük Don Tapscott technológiai stratégiatervező és Oliver Bussmann, a UBS egykori informatikai igazgatója évek óta hirdetik a blokklánc pénzügyi szolgáltatószektoron kívüli alkalmazásának lehetőségeit, de más iparágak eddig óvatosan viszonyultak a technológiához. Az utóbbi időben azonban jelentősen megnőtt az új használati forgatókönyvek száma.  


„A blokklánccal az a baj, hogy az emberek úgy beszélnek róla, mint ahogy a routerekről és a switchekről a 90-es évek végén” – mutat rá Saleem Khan, a Dun & Bradstreet (D&B) üzleti adatszolgáltató vállalat adatinnovációért felelős globális vezetője. „A hálózatok esetében több évig tartott kifejleszteni és bevezetni azt az alaptechnológiát, amelyre a világháló létrehozásához szükség volt. Ám ez a támogató technológia senkit nem érdekelt addig, amíg a Google és a hozzá hasonló óriásvállalatok mindenki számára hozzáférhetővé nem tették az internetet. Ehhez hasonlóan a blokklánc is akkor lesz sikeres, ha kitaláljuk, hogyan használhatjuk ki a decentralizációban és az elosztott főkönyvi koncepcióban rejlő lehetőségeket a kritikus üzleti igények kielégítésére.”

Az IT-vezetők egy csoportja most épp ezen dolgozik, tehát igyekszik előkészíteni saját iparágában a blokklánc forradalmát.


Blokklánc az ellátási láncban

 

„Első hallásra valószínűtlennek tűnik, hogy a blokklánc a kiskereskedelem működését is átalakíthatná, hiszen a kiskereskedelmi cégek általában nagyon óvatosak az új technológiákkal kapcsolatban” – mondta Nikki Baird, az Aptos kereskedelmi platform kiskereskedelmi innovációért felelős alelnöke.


Nikki Baird ennek ellenére optimista a blokklánc jövőjével kapcsolatban, amely véleménye szerint az ellátási láncra gyakorolt hatásánál fogva rázza majd fel az iparágat. „Alkalmazása a nyomon követhetőség területén igazán ígéretes. A blokklánc segítségével egyetemes nyilvántartást lehet létrehozni a termékek számára, ami javítja az ellátási lánc biztonságát, a származási ország követhetőségét és felgyorsítja az importálás folyamatát.”

A Nestlé már el is indult ebbe az irányba. Benjamin Dubois, az élelmiszeripari óriás globális ellátási láncának digitális átalakításáért felelős vezetője elmagyarázta, hogyan erősíti a fogyasztói bizalmat a termékek nyomon követhetőségének fejlesztése. A Nestlé folyamatosan vizsgálja, hogyan érhetné el ezt a célt a lehető legegyszerűbben és legkisebb költséggel, a blokklánc-technológia alkalmazásával. 2017-ben az USA-beli farmokról szállított és egyik bébiétele fő alapanyagaként felhasznált sütőtök követésével kezdte tesztelni a blokkláncot. A sikeres kísérleti projektet követően több alapanyag és a különböző országokból (pl. Kolumbiából) érkező import követésére is kiterjesztette a blokklánc alkalmazását, ügyelve rá, hogy ezzel ne tegye bonyolultabbá a felhasználói felületet.

Benjamin Dubois így nyilatkozott a projektről: „Az élelmiszerek ellátási lánca nagyon összetett, és sok szereplő együttműködését igényli. A blokklánc segítségével biztonságos, átlátható, ellenőrizhető és megváltoztathatatlan módon rögzíthetjük a beérkező információkat és adatokat. Ezeket aztán az ellátási lánc számos résztvevője között könnyen és biztonságosan megoszthatjuk úgy, hogy csak az érintettek férjenek hozzá az így keletkező információkhoz. A jelenlegi rendszerekkel elérhetőnél jóval gyorsabban, másodperceken belül végig tudjuk követni az alapanyagok és a termékek útját a végpontok között.”

Benjamin Dubois a kezdeti siker ellenére óvatos: „Nagyobb léptékben is bizonyítanunk kell a technológia működőképességét, főleg, ami az előnyök hasznosításának konkrétumait illeti. Ezért tovább folytatjuk a vizsgálódást.”


Az információ megbízhatósága

 

A D&B vezetője, Saleem Khan úgy véli, hogy a blokkláncban nyilvántartott információk nagyobb megbízhatósága értékes lehetőséget kínál a hirdetési és marketingtevékenységben. Véleménye szerint a blokklánc megoldást kínálhat a hirdetési csalás, az adatvédelem és az ügyfélazonosítás problémáira. „A hirdetési csalásoknál a kattintások 50-60%-a robotoktól származik, és a marketingesek nehezen tudják eldönteni, hogy egy-egy kattintás mögött robot vagy valódi vásárló áll-e. A blokklánc a hirdetésre kattintók egyedi azonosításával képes visszaszorítani a robotok aktivitását.”

„Az IT-vezetőknek fontolóra kell venniük tehetséges mérnökeik felkészítését az új technológia alkalmazására.”

A D&B ma is vizsgálja, hogyan lehetne alkalmazni a blokklánc-technológiát az ellenőrzési folyamat továbbfejlesztésére. A teszt részeként a rendszerében tárolt üzleti helyszíneknek megfeleltetett D-U-N-S számhoz rendeli a blokklánc-azonosítót. Így amikor egy vállalat kereskedelmi kapcsolatba lép, hitelez vagy kölcsönt ad egy partnercégnek, rákereshet a D&B blokkláncában, és ha látja a megfelelő D-U-N-S számot, nyugodt lehet az adatok helyessége és a vállalat megbízhatósága felől.  

Az adatok megbízhatósága és ellenőrizhetősége az olaj- és gáziparban is lényeges szempont. Ebben az iparágban kiemelten fontos a munkabiztonság, és a biztonsági tanúsítások ellenőrzése a blokklánc segítségével percekre rövidíthet le egy jelenleg több hetet igénylő folyamatot – tudtuk meg Frederik de Breucktól, a Fujitsu blokklánc-innovációs központjának vezetőjétől.


A megváltoztathatatlan főkönyv

 

A blokklánc-adatok megváltoztathatatlansága miatt a technológia ideális minden olyan árunál, amelynél kulcsfontosságú az eredet és a hitelesség. A sport-emléktárgyak értékesítésére szakosodott Icons.com nemrég jelentette be együttműködését a Zone digitális szolgáltatóvállalattal, amelynek keretében blokklánc-alkalmazással veszik fel a harcot a dedikált emléktárgyak hamisítása ellen. Terveik szerint 50 ezer aláírt autogrammal ellátott tárgyat töltenek fel az Icons B-locked blokklánc-alapú platformjára a következő hónapokban. Minden tárgyhoz egyedi azonosító társul, amelyet a termék dedikálásának és előtörténetének bizonyítékával együtt tárolnak a főkönyvben, lehetővé téve ezzel az eredetiség minden gyanún felül álló bizonyítását.


Cél: az üzleti érték

 

A Fujitsu egyike volt azoknak a szállítóknak, amelyek felismerték a blokklánc iránti érdeklődés erősödésében rejlő lehetőséget. A cég arra bátorítja ügyfeleit, hogy dolgozzanak ki konkrét forgatókönyvet a technológia alkalmazására, mielőtt belevágnának a projektbe. „A blokklánc nélkül is sok problémát meg lehet oldani és lehet javítani a hatékonyságot. A blokklánc nem univerzális varázsszer, de bizonyos területeken segíthet” – mutatott rá Frederik de Breuck, a Fujitsu blokklánc-innovációs központjának vezetője.

Ahhoz, hogy segíteni tudjon a vállalkozásoknak azonosítani a blokklánc-megoldástól várható előnyöket, a Fujitsu kidolgozott egy olyan ellenőrzési keretrendszert, amelynek alkalmazása egy hetet vesz igénybe.
A keretrendszert egy gyógyszeripari ügyfélnél tesztelték. Ez az ügyfél először az elektronikus labornyilvántartásban kívánta használni a blokkláncot annak bizonyítására és garantálására, hogy a gyógyszerfejlesztés során végrehajtották a megfelelő lépéseket. Itt is a megváltoztathatatlanság tette különösen vonzóvá a blokklánc-technológiát.
Az ügyfél végül nem az elektronikus labornyilvántartást, hanem a keresztengedélyezést (cross-licensing) találta a legéletképesebb alkalmazási területnek. „A labornyilvántartás ellenőrző funkcióinak fejlesztésébe már olyan sokat fektettek, hogy nem térült volna meg, ha a megváltoztathatatlanság előnyei miatt módosítanak” – jelentette ki Frederik de Breuck. 

„És éppen ez a lényeg. Fontos, hogy a vállalatok azonosítsák a megfelelő forgatókönyvet, kidolgozzák a technológia integrálásának módját, ügyelve arra, hogy megtérüljön vagy legalább megfelelési célokkal indokolható legyen a beruházás.”

A Fujitsu a dokumentumkezelés területén is kísérletezik a blokklánc-technológia alkalmazásával. Felismerve, hogy a számlakezelés iparágakon átívelő problémát jelent, az IKT-szállító intelligens szerződések segítségével követi és kezeli a számlákat, egyetlen megváltoztathatatlan rekordban összekapcsolva egymással a vevők rendelési kódját az eladó tényleges számlájával. Frederik de Breuck elmondása szerint a nagyvállalatoknál a számlák 10%-ánál jelentkeznek problémák. Már az is óriási előny, ha ezeknek kis hányadát sikerül megoldani. 

A Fujitsu a 21. századi média egyik súlyos problémájával, az álhírek közzétételével is foglalkozik. Chris Pilling, a vállalat blokklánc-innovációs központjának fő szoftvertervező mérnöke így nyilatkozik a témáról: „Mind a közösségi médiában megjelenő hamis híradásokat, mind pedig a vállalatoktól megfelelő jóváhagyás nélkül kikerülő dokumentumokat és információkat az álhírek közé soroljuk.” Az ilyen információkhoz jutó külső felek manipulációbiztos ellenőrzési nyomvonal segítségével tudják ellenőrizni azok hitelességét. Chris Pilling szerint a felhasználók egy nap majd azt is meg tudják nézni, hogy rendelkezik-e az általuk a közösségi hálón megosztani kívánt hír forrása a megváltoztathatatlanságot igazoló bélyeggel.

Ahogy az iparágak tanulnak egymástól, és egyre több területen kezdik használni a blokkláncot a biztonsági előnyök, az eredetkövetés és a megváltoztathatlanság vagy a folyamatok decentralizálásának lehetősége miatt, a technológia üzleti életre és társadalomra gyakorolt hatása is exponenciálisan nőni fog.

A bétatesztek és a fenti példák mind-mind a technológia mainstream használatát készítik elő. És ennek a folyamatnak Saleem Khan szerint mielőbb el kell indulnia: „Folyamataik modernizálása és az ügyféligények kielégítése érdekében az IT-vezetőknek fontolóra kell venniük, hogy tehetséges mérnökeiket felkészítsék az új technológia alkalmazására.”


Blokklánc-megoldások a humanitárius segítségnyújtásban

ke_p2_blockchain_in_action.jpg

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (World Food Programme, WFP) blokklánc használatával osztja szét az élelmiszervásárlásra fordítható pénzsegélyeket több ezer szír menekült között. A Building Blocks kísérleti programban e technológia segítségével utalják a pénzsegélyt a menekülteknek, kikerülve ezzel a regionális bankokkal folytatott együttműködés hatékonysági problémáit és magas átutalási díjait. A WFP elmondása szerint: „2018 januárjától kezdve a menekülttáborok lakói közül több mint 100 ezren a blokklánc-alapú rendszeren keresztül jutnak hozzá a WFP-től kapott támogatáshoz. A technológiának köszönhetően a WFP teljes körű nyilvántartással rendelkezik házon belül az összes tranzakcióról, ami fokozza a biztonságot és a szír menekültek adatainak védelmét. Emellett az elszámolást is megkönnyíti, és jelentősen mérsékli a külső felek bevonása miatt felmerülő költségeket. A készpénzátutalás mellett a WFP az ellátási láncban és a digitális személyazonosság-kezelésben is vizsgálja a blokklánc-technológia alkalmazásának lehetőségeit.”

 

Fujitsu Magyarország

 

Forrás: Fujitsu i-CIO elektronikus magazin

https://www.i-cio.com/management/best-practice/item/blockchain-in-action

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr7714405014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása