Fujitsu Hungary

Hogyan vehetjük fel a harcot a műanyagszennyezés ellen?

2018. június 26. - Fujitsu Hungary

A Fujitsu mindig kiemelt szempontként kezelte a környezeti fenntarthatóságot. Meggyőződésünk, hogy fontos szerep vár a technológiára napjaink környezeti kihívásokkal teli világában, a gazdag és fenntartható jövő felé vezető úton.

ke_p_9.jpg

A Fujitsu elkötelezettségéről  klímavédelmi és energiagazdálkodási jövőképünk tájékoztat részletesen.

A 2018-as Környezetvédelmi világnap alkalmából megünnepeltük az eddig elért eredményeket – és áttekintettük, milyen kemény munka vár még ránk környezetvédelmi céljaink megvalósulásáig. Ennek a törekvésnek fontos eleme a műanyagok környezetkárosító hatásának mérséklése.

Mennyi műanyagot is használunk valójában?

Az idei Környezetvédelmi világnap témája a műanyagszennyezés visszaszorítása (#BeatPlasticPollution) volt. Erre tekintettel ki szerettem volna deríteni, mennyi műanyagszemetet is termel egy ember, és milyen környezeti hatásokkal jár a műanyagok gyártása, használata és ártalmatlanítása.

Kiindulásképpen összegyűjtöttem az általam egy hét alatt használt összes műanyagot.

Vasárnap este fél szemeteszsáknyi, egész pontosan 106 gramm műanyagszemét volt az asztalomon. A mennyiség egy kicsit több volt annál, mint amit vártam, de ennél sokkal jobban meglepett, milyen észrevétlenül férkőztek be a műanyagok az életembe.

Az irodában nem használunk eldobható műanyagpoharakat. Általában nem vásárolok palackozott vizet, és az élelmiszerboltba is (szinte) mindig újrahasznosítható táskával megyek vásárolni. Hogyan termelek mégis ennyi műanyagot? Részletek a műanyaghasználatról vezetett naplómból:

Hétfő

Eddig jól mennek a dolgok. Egész nap csak egyetlen műanyagcsomagolással volt dolgom. A céges ebédlőben ettem, így nem tudom pontosan, mennyi műanyagszeméttel járt az ebédem elkészítése.

Kedd

Délelőtt fenntarthatósági szemináriumon vettem részt, és örömmel nyugtáztam, hogy sem műanyag termék, sőt papír sem volt az asztalon. Hazafelé a benzinkúton kaptam egy ingyenes smoothie termékmintát, és csak tíz másodperccel később vettem észre, hogy műanyagból volt a kupakja. A héten most először használtam nem szándékosan műanyagot.

Szerda

A boltban tészta, olaj és sonka volt a bevásárlólistámon – és mindegyiknek műanyag volt a csomagolása. Őszintén szólva csak később gondolkodtam el a lehetséges alternatívákról. A sonkát kérhettem volna papírcsomagolásban a húspultnál. Az olaj és a tészta már keményebb dió. Az olívaolajon kívül csak néhány különleges olajat árulnak üvegben, de az általam többnyire használt repceolajat nem. És miért van a gyerekek kedvenc tésztája dupla műanyagfóliában?

Csütörtök

Kezdenek halmozódni az asztalomon a műanyag élelmiszercsomagolások. Az egydarabos fagyasztott tonhal fóliája, egy műanyag krumpliszacskó, és a tegnap este a hamburgerétteremben vásárolt répa csomagolása. Körültekintőnek gondoltam magam, amikor nem vettem szívószálat, de a répászacskót már csak akkor vettem észre, amikor a tálcámra került. Már megint észrevétlenül férkőzött be a műanyag az életembe.

Péntek

Újabb fenntarthatósági szeminárium, ezúttal egy egyetemen. Az evőeszközök újrahasznosítható anyagokból készültek (pl. cellulóz). Ez igen! És szerencsére üvegpohár volt az asztalon.

Szombat

Erdei kirándulás a cserkészekkel. Nekem magamnak semmit nem kellett vásárolnom, de a főzésnél felhasznált zöldség műanyagzacskóban volt. Hazafelé a boltban konyhai törlőpapírt, sajtot, cukorkát vettem… mindegyiket műanyagcsomagolásban. Még szerencse, hogy a tejet itt kartondobozban árulják!

Vasárnap

Sikerült műanyaghasználat nélkül végigcsinálnom a napot.

Meglepő módon a műanyaghasználati napló majdnem olyan lett, mint egy étrendi napló. Az általam termelt műanyaghulladékot szinte teljes egészében élelmiszercsomagolások tették ki: gyümölcsös és zöldséges zacskók és dobozok, hal- és húscsomagolás, műanyagkupakok, cukorka és snackcsomagolás, valamint egy szívószál. Egyedül a műanyag sebtapasz lógott ki a sorból.

Legtöbbször nem volt alternatívája az általam vásárolt műanyacsomagolású termékeknek, de ha volt is, nem jutottak ott és akkor eszembe.

A hét tapasztalatai alapján megállapítottam: a műanyaghasználat főleg élelmiszerekhez kapcsolódik; a műanyag rutinszerűen van jelen az életemben; és még ha van is alternatíva, nem veszem észre.

Mennyire károsak a műanyagok a környezetre?

A műanyagtermékek életciklusuk minden szakaszában károsítják a környezetet, de ez a negatív hatás hatékony újrahasznosítással minimumra szorítható.

Az új műanyagok alapanyaga az olaj. A gyártásukhoz felhasznált energia fenntartható és nem fenntartható forrásból is származhat. A gyártási folyamat is generál megfelelő kezelést igénylő melléktermékeket. A műanyaggyártás visszaszorítása érdekében újra kell hasznosítanunk az általunk használt műanyagokat.

A műanyagok egyéb olyan anyagokat is tartalmazhatnak, amelyek javítják használhatóságukat, de károsak lehetnek a környezetre. A mikroműanyagok hatásai javarész még ismeretlenek. A WWF szerint a mikroműanyagok főleg ruhákból és gépkocsikerekekből kerülnek a környezetbe. Finnországban szerencsére a ruhákból származó mikroműanyagok 95-97%-át el tudják távolítani a szennyvíztelepen, tehát emiatt senkinek nem kell megválnia a régi polárpulcsijától.

Az a legjobb, ha használat után újrahasznosítják a műanyagot, így nem kell új alapanyagot felhasználni a műanyaggyártáshoz. Finnországban elméletileg minden háztartásban adott a műanyag újrahasznosításának lehetősége. A vállalatok műanyagcsomagolásait a Rinki csomagolóanyag-szövetkezet hasznosítja, de az irodákban termelt műanyaghulladék egyelőre a szemétégetőben végzi. A szemétégetés károsanyag-kibocsátással jár, de még mindig jobb alternatíva, mint a hulladéklerakó. A szemétégetőben az 1000 fok körüli hőmérsékleten elégetett műanyag szénné és hidrogénné bomlik, mikroműanyagok keletkezése nélkül.

Mi történt a műanyagjaimmal a hét letelte után?

Szerencsére olyan helyen lakom, ahol megoldott a műanyagok újrahasznosítása, így a műanyaghulladékot a műanyaghulladék-tárolóba tettem, ahonnan elszállították újrahasznosításra.

Az újrahasznosított műanyagokat sokféle célra használják. Lehet, hogy a krumpliszacskómból lesz az az újrahasznosított bevásárlótáska, amelyet majd megvásárolok, amikor legközelebb elfelejtek vászontáskát vinni magammal a boltba. Az újrahasznosított műanyagoknál egyelőre még nem sikerült elérni olyan higiéniai szintet, hogy ismét élelmiszerek csomagolására lehessen használni őket. Ám a technológia fejlődik, és a műanyagjainkat remélhetőleg néhány éven belül már kémiai úton is újra tudják majd hasznosítani.

A műanyag használata mindig rossz megoldás?

A háztartási környezetben a műanyagok fokozzák a higiéniát és segítenek tartósítani az élelmiszereket. Átlagosan csak a szénlábnyomunk 5%-át teszik ki a csomagolóanyagok. További 5%-ért felelős a közlekedés, míg 90% az élelmiszertermeléshez köthető.

Egy szelet sonka kidobása károsabb a környezet számára, mint a sonka műanyagfóliája. A műanyag csomagolóanyagok felesleges és túlzott használata az, ami káros. Mivel az élelmiszerek csomagolása új műanyagból készül, ez megtöbbszörözi a műanyaggyártás iránti igényt. Ha az Ön által megvenni kívánt termék többrétegű műanyag-csomagolásban van, válasszon más terméket.

Az újrahasznosított műanyag használata a körkörös gazdaság megvalósítását is támogatja. A műanyag árucikkek többsége újrahasznosított műanyagból is előállítható, ezért érdemes megvizsgálni a lehetőséget.

Lépések a műanyagok környezetkárosító hatásának visszaszorítására

Ha Ön is szeretne valamit tenni a műanyagszennyezés ellen, az új műanyagok vásárlásának kerülése lehet az első lépés.

Váltson megújuló anyagokból (papír, karton, fa stb.) készült termékekre. Ha feltétlenül műanyagból készült dologra van szüksége, válasszon olyat, amely újrahasznosított műanyagból készült, vagy legalább többször felhasználható.

Hasznosítsa újra a műanyaghulladékot! A legjobb, ha újrahasznosító konténerbe helyezi a szemetet, a második legjobb lehetőség pedig az, ha olyan helyen válik meg tőle, ahonnan szemétégetőbe szállítják a hulladéklerakó helyett.

Soha ne dobjon el műanyaghulladékot közvetlenül a természetben – ez a szárazföldi és a vízi élővilág szempontjából egyaránt káros.

Tartson műanyagmentes napokat! Vigye magával saját újrafelhasználható gyümölcsöszacskóit a boltba, igyon saját vizespalackból az irodában, és ne használjon műanyag evőeszközt és szívószálat.

Június 5-én ünnepeltük a Környezetvédelmi világnapot. Jó lenne, ha minél többen csatlakoznánk a műanyagellenes mozgalomhoz. Fejezze ki Ön is szimpátiáját a #BeatPlasticPollution keresőcímke használatával!

 

Fujitsu Magyarország

 

Forrás: Fujitsu CIO elektronikus magazin

https://blog.global.fujitsu.com/how-can-we-beat-plastic-pollution/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9714074995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.27. 02:11:37

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.27. 07:19:48

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása