Fujitsu Hungary

Repülőgépek, vonatok, autók és a virtuális valóság

2018. április 10. - Fujitsu Hungary

A nagyvállalati virtuális valóság (VR) világában egyértelműen az ESI Csoport IC.IDO alkalmazása az egyik legütőképesebb szoftver. Ezt az ipari kategóriájú VR-eszközt használják a világ legnagyobb gyártócégei a repülőgépek, vonatok és autók virtuális prototípusainak elkészítéséhez VR-környezetben.

ke_p1_4.jpg

Emiatt úgy gondoltuk, keresve sem találhatnánk jobb környezetet az NVIDIA Quadro P5000 grafikus kártyával felszerelt, nagy teljesítményű Fujitsu Celsius H970 mobil munkaállomás tesztelésére. Ezért kölcsönadtunk egyet barátainknak az ESI Csoportnál, és megkértük őket, tegyék maximálisan próbára a képességeit.

A HTC Vive Business Edition VR-headsettel kiegészített 17,3 hüvelykes laptop tesztelése egy teljes Volkswagen Passat gépjármű-tervezési adatsorral indult, amelyben több mint 10 ezer CAD-objektum és 24 millió poligon szerepelt, szimulált valós idejű interakció segítségével valósághűen megjelenítve.

Az ESI Csoport korábban azt javasolta vásárlóinak, hogy ezt a modellt csak NVIDIA Quadro M6000 vagy NVIDIA Quadro P6000 grafikus kártyával dolgozó, nagy teljesítményű asztali munkaállomáson jelenítsék meg, ezért igazán ambiciózus teszt volt gyors laptopunk számára.

Gépünk nagyszerűen elvégezte a feladatot, egyenletesen 60 FPS feletti rendszerteljesítménnyel. Az ESP Csoport ezt a sebességet tartja elfogadhatónak VR-környezetben. Az ESI Csoport munkatársa, Eric Kam szerint fontos követelmény, hogy a VR-headsetet viselő ne tapasztaljon olyan mértékű látenciát vagy késedelmet, ami VR-élményt rontó szédülést, hányingert okozna.

ke_p2_3.jpg

Aztán az autót vonatra cserélve, Eric Kam jelentősen emelte a tétet. A következő tesztmodell a több kocsiból álló Bombardier Talent 2 nagyméretű modellje volt, több mint 50 CAD-objektummal és 166 millió poligonnal. A nyers műszaki adatsor puszta mérete miatt az ilyen modelleket hagyományosan nem lehet VR-környezetben megjeleníteni – még a legnagyobb teljesítményű, több grafikus processzorral ellátott asztali munkaállomásokon sem. Az új Occlusion Culling és Single-Pass Stereo technológiáknak, valamint az IC.IDO 11.2 alkalmazáson belül létrehozott render-keretrendszernek köszönhetően azonban ez sem jelentett gondolt a Celsius H970 számára.

Az Occlusion Culling úgy működik, hogy a modellnek mindig csak a felhasználó számára az adott pillanatban látható részét rendereli. A Bombardier-vonat külsejének megtekintésekor például a belső tér nagy részét nem kell renderelni, ami jelentősen csökkenti a CPU terhelését.

Csillagos ötös a Fujitsu Celsius H970-nek

Elmondása szerint Eric Kamot lenyűgözte, hogy a laptop milyen jól boldogult ezzel a méretes modellel, és mennyire „látványos” teljesítményt nyújtott. Ennek alapján az IC.IDO meghívást kapott a SIGGRAPH’17 konferenciára, ahol az NVIDIA „Best of GTC” színpadán demonstrálta az NVIDIA VRWorks képességeit. A fenti modellt akár egy évvel ezelőtt sem lehetett volna még VR-környezetben megtekinteni egy mobil munkaállomáson.

Mindez természetesen fantasztikus hír a gyártóvállalatok számára, hiszen azt jelenti, hogy a jövőben nem kell kompromisszumok árán egyszerűsíteniük a VR-ben megtekinteni kívánt nagyméretű tervezési adatsoraikat. Szintén fontos szempont, hogy bárhová elvihetik a termékek virtuális prototípusait anélkül, hogy ehhez nehéz asztali munkaállomást kellene magukkal cipelniük.

Nagyon örülünk az ESI Csoport megállapításainak, de tisztában vagyunk vele, hogy a Fujitsu Celsius H970 nem feltétlenül elégíti ki minden gyártócég VR-követelményeit. Különösen azokét nem, amelyek még komplexebb adatsorokkal dolgoznak, és még valósághűbb megjelenítést követelnek meg. Ha a laptopunknál nagyobb teljesítményű gépre van szükség, ajánljuk figyelmükbe asztali munkaállomásainkat, köztük az ultra felsőkategóriás Fujitsu Celsius R970 rendszert, amely az R970power modellnek köszönhetően akár három NVIDIA Quadro P6000 grafikus kártya befogadására is képes.

Nézze meg a YouTube-on, milyen tapasztalatokat szerzett Eric Kam a Fujitsu Celsius H970 mobil munkaállomással és az IC.IDO alkalmazással!

Angol nyelvű videó a tesztről:  A Fujitsu Celsius H970 tesztelése IC.IDO 11.2 alkalmazással, Eric Kam, YouTube.

Bővebben a FUJITSU CELSIUS H970 mobil munkaállomásról és a virtuális valóságról.

Fujitsu Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8113824158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása