Fujitsu Hungary

Szépkorúak a hálón

2017. június 06. - Fujitsu Hungary

A digitális forradalom előnyeit legkevésbé élvező korosztály, az időseké. Míg a korfa alján szinte előbb ismerkednek meg kütyüinkkel gyermekeink, minthogy beszélni megtanuljanak, addig a fa csúcsához közeledve egyre komolyabb nehézséget jelent az okos eszközök használata.

tercera-edad.jpg

forrás: http://generacionk.hu/index.php/eletmod/194-szamitogepes-jatek-idoseknek-a-szellemi-frissessegert

Ez pedig nagy gond, hiszen ma már egy TV, egy sütő, de

lassan a karóránk is annyira „okos”, hogy az ismerkedést szolgáló dokumentáció vastagabb, mint néhány középiskolai tankönyv,

pedig csak azt írja le, egyáltalán hogyan használjuk.

Azonban a digitális forradalom előnyeit ez a korosztály is élvezheti, sőt, az időskori életminőség fenntartása nem is lehetséges hosszú távon környezetük átalakítása, „digitalizálása” nélkül.

Mit is jelent ez?

Az emberek ma hosszabb ideig élnek köszönhetően a tudomány hatékony megoldásainak a gyógyítás és a megelőzés területein. Ez azt jelenti, hogy például az EU tagországaiban 2060-ra megháromszorozódik a 80 év feletti emberek száma. A magasabb életkor elérésével együtt viszont tudósainknak még nem sikerült testünk elhasználódásán úrrá lenniük, így az idősek gondozása komoly feladat és persze költség az államok számára.

A számok szintjén ez azt jelenti, hogy a költségnövekedés mellett azt is figyelembe kell venni, hogy a munkavégző és inaktív emberek aránya a mai 4:1-ről 2:1-re csökkenhet 2060-ig. Nem véletlenül emelik a tagállamok folyamatosan a nyugdíjba vonulási korhatárt.

Még egy fontos folyamat kezelésére is megoldást kell találnia a kormányoknak. Ez pedig az, hogy a nagyon hosszú és drága tanulást igénylő egészségügyi szakmában is komoly emberhiány van kialakulóban.

 A gazdaságilag erős államok orvos, nővér elszippantó folyamataira egyelőre nem talál választ sok ország egészségügyi képzése.

Ezekre a folyamatokra adhatnak választ a digitális forradalomnak köszönhető fejlődés teremtette eszközök.

„Szkipelek szívem Nórikával, most ne zavarj!”

Az idősek számára az információtechnológia lehetőségei sokszor nem jelentenek mást egy lelkes unokánál, aki a család levetett és használtcikk kereskedelmi portálokon már eladhatatlan számítógépét lepasszolja nagymamihoz, és beállítja rajta, mondjuk a Skype-ot. Ezzel biztosítva a család - biztosabb megélhetés miatt – idegenbe szakadt tagjaival való vizuális és olcsó kommunikációt.

ferfi-1.jpg

Forrás: https://baloghpet.com/tag/idoskor/

És persze egy új fonetika megszületését is magával hozta a fejlődés, hiszen eleink oktatási rendszerében a cirill betűk tökéletes kiejtését megtanulták, ám az angol nyelv elterjedt gyakorlása csak a rendszerváltás kori korosztálynak jutott osztályrészül. Így

megjelent a „szkipe” vagy a kedvencem a „csimijami” ami ugye a népszerű sorozat a CSI Miami mindenki számára értelmezhető kiejtése.

Ennél a lehetőségnél sokkal többet tartogat az idősebbek számára a digitalizáció.

A sokszor egyedül élő idős emberek lakásában felszerelhető érzékelő technológia biztosíthatja a kapcsolatot az egészségügyi vagy akár a szociális terület szakembereivel. Ez hatékony megoldás, hiszen a gyors segítségnyújtás a rászorulók számára azonnal biztosított. De a folyamatosan érkező élettani és életviteli adatok alapján előre jelezhetőek, és így megelőzhetőek az esetleges problémák.

Új funkciók a térdemben

Az érzékelő technológia alatt nem csak viselhető eszközökre kell gondolnunk. Ma már rendelkezésre állnak olyan implantátumok, melyek beültetésük után folyamatosan küldenek adatokat a hozzákapcsolt egészségügyi rendszerekbe.

Érdekes lesz, amikor a házi orvosi rendelő várójában tartott délelőtti meetingek témái közé becsúsznak, a beépített érzékelők rendszerfrissítése után megjelent új funkciók ismertetése.

img_5648.JPG

forrás: http://www.szta.hu/blog/hatalmas-potencial-rejlik-magyar-egeszsegugy-digitalizalasaban/

Sőt. Léteznek olyan biztosítási szolgáltatók, akik lényegesen olcsóbban nyújtják ugyanazt a csomagot olyan személyeknek, akik az egészségükkel kapcsolatban folyamatosan küldik az adatokat.

„Tudom, mit ettél tavaly nyáron!”

Talán már nincs messze az az idő, amikor gyermekünk elé tolt reggeli összetétele miatt értesítést kapunk egészségügyi biztosítónktól, hogy változtassunk, mert így elhízott felnőttet fogunk nevelni, akinek így sokkal drágább lesz az egészségügyi ellátása.

img_5649.JPG

forrás: http://asianetindia.com/reasons-why-junk-food-is-bad-for-kids/

A Fujitsu már ma is futtat olyan kutatási projekteket, ahol viselt és a környezetbe felszerelt érzékelők folyamatosan küldik a projektben részt vevő idősek élettani adatait a kutató, adatelemző központba.

A száz érzékelő nem csak az egészségügyi adatokkal kapcsolatos információkat rögzíti, hanem a környezeti értékeket is. Így például egy nyitva hagyott ablak vagy ajtó miatti hőmérséklet csökkenést érzékelve a rendszer riaszt, így megakadályozva egy kihűlést vagy egy komolyabb megfázást.

Az EU-ban is folytak hasonló kutatások.

A tapasztalat itt is az volt, hogy a résztvevőket érintő, olyan krónikus betegségek, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegségek tünetei sokkal korábban észlelhetőek.

Illetve a projekt tesztalanyainál a mentális egészségügyi állapot is javulást mutatott.

A kutatások bizonyították, hogy ezek a rendszerek olcsóbbá teszik az ellátást. Kisebb egészségügyi létszámmal lényegesen hatékonyabb felügyeletet, biztonságot jelentett a résztvevők számára.

’KoHa’

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4012567369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása