Hogyan egyszerűsítsük az adatkezelést és illesszük be a távoli irodákat az integrált IT-környezetbe?

2019. december 05. - Fujitsu Hungary

 

ke_p_ta_voli_iroda_k.jpg

Radikálisan átalakult a vállalatoknál az IT üzemeltetésének gyakorlata. Alig néhány éve még mindenki házon belüli adatközpontot használt. Ez azt jelentette, hogy – a szerverektől az alkalmazásokon át az adatokig – az összes IT-hardvert és szolgáltatást a helyi IT- csapat központilag kezelte. A felhő megjelenése változást hozott, hiszen a cégek siettek minél több vagy akár minden feladatot a vonzó, használatalapú (pay-as-you-go) árképzési modell szerint elvégezni, kihasználva az erőforrások gyors, igény szerinti skálázásának lehetőségét.

Sokan úgy tartják, hogy ma már az ilyen vegyes infrastruktúrák használata az új normális. Ám hiába zajlik egyre több feladat a felhőben, a központi, helyi adatközpontok is fennmaradtak.

Tovább

Fontolgatja vállalkozásánál a nagy teljesítményű számítástechnika bevezetését? A FUJITSU PRIMERGY szerverek grafikus kártyái megkönnyítik a döntést!

ke_p_hpc.jpg

Kis- és középvállalatként lehet, hogy így gondolkodik: „A vállalkozásom nem épít űrrakétákat, nem tervez repülőt vagy autót, akkor miért is költenék HPC-erőforrásokra?”

Milyen hasznot hozhat vállalkozásának a nagy teljesítményű számítástechnika?

Ahhoz, hogy kiderüljön, milyen szerepet játszhat működésükben a nagy teljesímtényű számítástechnika, először a következő fontos kérdésre kell választ adnia: „Vajon könnyebben növekedne a vállalkozásunk, ha nagyobb számítási teljesítmény állna a rendelkezésünkre, mondjuk a jelenlegi húsz-százszorosa?”

Egyszerű, mégis fogós kérdés

Első látásra egyszerűnek tűnhet a kérdés, de ha alaposan elgondolkodik rajta az ember, nem is olyan könnyű megválaszolni. Nem több e-mail és Word dokumentum kezeléséről van szó, hiszen ezzel a feladattal már napjaink olcsó személyi számítógépei is boldogulnak.

Javaslom, hogy szánjon egy kis időt a kérdés alapos átgondolására, mielőtt úgy döntene, hogy nem érdemes a számítási kapacitás bővítésével ösztönözni a növekedést. Rengeteg olyan terület létezik, ahol a HPC jól használható a KKV-környezetre jellemző problémák megoldására.

Tovább

Az agilis szoftverfejlesztési szemlélet bevezetésének három előnye a Byte példáján

ke_p_agilis_szoftverfejleszte_s.jpg

Hogyan tanulhatunk a leghatékonyabban: kis lépésekkel vagy nagy ugrásokkal?

Egész biztos vagyok benne, hogy a legtöbben kis lépésekkel szeretünk haladni. Ha kisebb részekre bontjuk az előttünk álló feladatot, jobban megérthetjük, mit csinálunk, és könnyebben kitalálhatjuk, hogyan fejlődhetünk.

A kisgyermekek is így tanulnak meg járni. És a hegymászók is így közelítenek a csúcs felé. A Byte is ezt a szemléletet követi a szoftverfejlesztésben.

A Byte a Fujitsu szoftverfejlesztési üzletága. Agilis módszertannal – azaz kis lépésekkel – oldjuk meg a saját és ügyfeleink problémáit.

Ebben a blogbejegyzésben részletesebben ismertetem az általunk alkalmazott agilis módszertant és három gyakorlati előnyét.

De először vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről, mit is jelent valójában az agilitás.

Tovább

A mesterséges intelligencia hatása a jogra és a megfelelésre

ke_p_ai_legal.jpg

A jog és a megfelelés általában nyugodt világa hirtelen gyökeres változásokkal találja szemben magát – és ez egyáltalán nem kellemes élmény.

„A jogi osztály csak lassan tudott a változáshoz alkalmazkodni, amikor vállalatunk a növekedési stratégia alapvető megváltoztatása mellett döntött” – ismerte el egy távközlési vállalat jogtanácsosa a Gartner nemrégiben közzétett híradásában.

„Ez rontotta az osztály hitelességét, és személyesen az enyémet is.”

Tekintettel arra, hogy a Gartner becslése szerint „…egy átlagos jogi osztályon a jogászok munkaidejük 25-40%-át olyan munkával töltik, amihez valójában nincs jogi végzettségre szükség – és ez évente 2,7 millió dollár költséget emészt fel”, egyáltalán nem meglepő, hogy a jogi és megfelelési osztályok 80%-a elengedhetetlennek tartja a digitális átalakulást.

Ennek megvalósításához az adatanalitika és a mesterséges intelligencia (MI) tűnnek a legmegfelelőbb technológiáknak – az ügyvédi irodák 16,7, illetve 53,3%-a már teszteli alkalmazásukat.

A változás elsősorban annak a felismerésnek köszönhető, hogy az adatanalitikával most már nemcsak adatokat, hanem értelmes felismeréseket lehet kinyerni a dokumentumokból, az MI pedig ezek alapján önálló műveletek kezdeményezésére képes.

Tovább

Virtuális konyhák, avagy automatizációs megoldások az ételkiszállítási szolgáltatások piacán

ke_p_taster.jpg

 

Az ételkiszállítási szolgáltatások gyors ütemű fejlődése nyilvánvaló piaci trend. A Deliveroo és az Uber Eats motorosai és sofőrjei ide-oda cikáznak a városokban a legváltozatosabb fogásokkal. Ám ahogy ez az új platformokkal gyakran történni szokott, egy másik, ennél sokkal kevésbé látványos forradalom is zajlik a vendéglátóiparban a virtuális konyhák fejlődésének köszönhetően.

A londoni Taster jó példa arra, hogyan teremt az ételkiszállítási szolgáltatások, a mesterséges intelligencia és az adatok találkozása olyan lehetőségeket, amelyek még nagyobb horderejű változásokhoz vezetnek a vendéglátóiparban. Bár kezdetben úgy tűnt, hogy az ételkiszállítás a hagyományos helyi éttermeknek hoz fellendülést, lehet, hogy végül az optimalizálásra és automatizálásra képes virtuális konyhák lesznek a piaci verseny győztesei.

A Tastert két évvel ezelőtt alapította Anton Soulier, a Deliveroo egykori munkatársa, azzal a szándékkal, hogy az ételkiszállítás fejlődésének következő fokára lépjen.

Tovább

Az MI elterjedése a nagyvállalatok körében – meddig jutottunk?

ke_p_ai_nagyva_llalatok.jpg

A mesterséges intelligencia szélsebes fejlődésének korában szerintünk itt az ideje, hogy hátrébb lépve, távolabbról megvizsgáljuk, mi is történik éppen.

Az e-kereskedelem és a kiskereskedelem világában nyilvánvalóan tarol az MI. De hol tart az ipari nagyvállalatoknál? Sokan úgy gondolják, hogy ebben a szegmensben nem olyan ütemes, sokkal fokozatosabb a technológia terjedése. Fontos azonban, hogy túllássunk a hírverésen, számszerűsítsük a valós világban zajló folyamatokat, és feltárjuk az MI-technológia alkalmazásával kapcsolatos aggodalmakat.

Hogy érdemi és átfogó képet kapjunk a helyzetről, megbíztuk a Freeform Dynamics független elemzőcéget, hogy „hőmérőzze” számunkra az MI-megoldások és -platformok érettségét. A vizsgálatban sokféle szervezet 192 IT-vezetője és -szakembere vett részt. Közülük 41% a gyártószektorban dolgozik, vagy érdeklődik a gyártási megoldások iránt. A mintában emellett a pénzügyi szolgáltatópiac, a gyógyszergyártás és a kiskereskedelem szereplői is képviseltették magukat. A globális minta ország szerint összetétele a következő volt: USA (32%), Egyesült Királyság (31%), a többi európai ország (21%) és egyéb országok (16%).

Tovább

Hogyan segíti a mesterséges intelligencia a cukorbetegség személyre szabott kezelését?

ke_p_ai_diabetes.jpg

Fontos az optimális hipoglikémiás gyógyszer felírása minden beteg esetében

Napjainkban világszerte növekszik a cukorbetegek száma. A cukorbetegséget a túl magas vércukorszint okozza. Ha valakinek huzamosabb ideig túl magas a vércukorszintje, különféle szövődmények alakulhatnak ki. A japán Egészségügyi, Munkaügyi és Népjóléti Minisztérium által 2016-ban végzett felmérés* eredményei szerint az országban nagy valószínűséggel 10 milliónál több ember szenved cukorbetegségben (a kezeletlen eseteket is ideértve). A helyzet gyors beavatkozást igényel.

A cukorbetegség kezelésében fontos szerepet játszanak a megfelelő gyógyszerek, például a hipoglikémiás tabletták vagy az inzulinkészítmények. Különösen a vércukorszintet kell folyamatosan szabályozni, hogy a hemoglobin A1c (HbA1c) szintje ne érje el a 7,0%-os értéket. A Japán Diabétesz Társaság szerint ugyanis erre van szükség a szövődmények kialakulásának megelőzéséhez. A HbA1c-szint a glükóz megkötésére képes hemoglobin arányát mutatja a vérben – a cukorbetegség kezelésében ezt használják a vércukorszint mérőszámaként.

Tovább

Gyakorlati útmutató a kvantumszámítástechnika bevezetéséhez

ke_p_gyakorlati_kvantum_sza_mi_ta_stechnika.jpg

A „kvantum” szó évtizedek óta ismerős a sci-fi világából, legyen szó kvantummeghajtóról, kvantumugrásról vagy (a Star Trek-rajongók kedvéért) kvantum-teleportálásról – hogy csak néhány példát említsünk.

A kvantumszámítástechnika fogalma a valós életben az 1980-as évek elején jelent meg először. Richard Feynman, az ismert elméleti fizikus, a MIT-en, a számítástechnika fizikai hátteréről rendezett konferencián mutatta be a kvantumrendszer szimulálására képes számítógép alapmodelljét.

Azóta pedig világszerte egyre magasabb szinten kísérleteznek a kvantumszámítógép megépítésével. Az elmúlt 10 évben jelentősen élénkült a magánszektor ezirányú K+F tevékenysége, ami egyáltalán nem meglepő. A várakozások nagyon magasak, tekintve, hogy milyen skálázhatóságot biztosít majd a kvantumszámítástechnika az üzleti világ – sőt valójában az egész emberiség – számára.

Tovább

Gyors mélytanulási megoldások a lendületes innovációhoz

 

ke_p_deep_learning_solution.jpg

Sok iparágban komoly beruházások zajlanak a mesterséges intelligencia (MI) területén. Ezen belül is különösen élénk az érdeklődés a mélytanulás iránt.

A mélytanulási piacon 42%-os átlagos éves növekedés várható a 2024-ig tartó időszakban (forrás: MarketWatch). A növekedés egyik oka, hogy ma már rendkívül nagy adatsorok érhetők el kiváló minőségben.

Sok vállalat azonban nehezen csatlakozik a trendhez. Ez részben amiatt van így, mert napjainkban az MI – a gyors ütemben zajló fejlesztések ellenére – még mindig sok kísérletezést igényel.

Van azonban rövidebb útja is annak, hogy a cégek kiaknázzák a mélytanulásban rejlő lehetőségeket: a Zinrai Deep Learning System (ZDLS).

Tovább

Milyen tárolót érdemes választanom az IT-infrastruktúrámhoz?

Szerző: Antony Gabriel Ayllon Ricavarria, Fujitsu

ke_p_right_storage_choice.jpg

Gondolatkísérletre szeretném invitálni Önöket. Idézzék fel életük egyik legszebb pillanatát!

Megvan? Érzik, hogy milyen kellemes érzéssel árasztja el Önöket ez az emlék?

Hát persze, hogy igen!

 

Hogy mit akarok ezzel mondani? Csak azt, hogy az emlékek – vagy leegyszerűsítve az adatok – között rengeteg, szinte végtelen számú kapcsolat húzódik az emberi agyon belül. Elképesztő, ahogy egyes pillanatok vagy tények olyan érzéssé alakulnak bennünk, amelyek meghatározzák, kik és mik vagyunk.

Az adatrobbanás, a mesterséges intelligencia, a neurális hálózatok stb. korában az IT-eszközöknél is megpróbálják reprodukálni az emberekre jellemző „gondolkodást”. Minden ötletet képeken keresztül lehet a legkönnyebben megragadni. Hiszen Ön is a lelki szemei előtt látja azt a gyönyörű pillanatot, amire az előbb utaltam. Valószínűleg fényképen is megörökítette. És hol tárolja? Valamilyen tárolóeszközön, mobiltelefonon, asztali gépen vagy laptopon.

Tovább