Robotokra bízzák a humán munkaerő számára unalmas erdőgazdálkodási feladatokat

2019. augusztus 15. - Fujitsu Hungary

 

ke_p_robotok_erdo_gazda_lkoda_s.png

Bloomberg - A hosszú órákon át tartó cellulózfőzés figyelésétől kezdve a kártevők műholdas képek alapján történő azonosításán át a hosszadalmas jogi dokumentációk feldolgozásáig, a svéd erdészeti vállalatok számos olyan új munkakört hoznak létre, amelyet emberi munkaerővel nehezen lehetne betölteni.

A csomagolóanyagokat gyártó BillerudKorsnas AB az elsők között alkalmazott mesterséges intelligenciát arra a feladatra, hogy grafikonok ezreinek elemzése alapján megállapítsa, pontosan mennyi ideig kell főznie a faforgácsot a cellulóz készítéséhez. Bár ezt a folyamatot valójában manuálisan is el lehetne végezni, a vállalat szerint nehéz lenne olyan embert találni, aki hajlandó egész álló napon át ilyen grafikonokat bámulni.

Tovább

Az adatvédelem továbbra is nagy probléma az okosotthonokban

ke_p1_security_smart_home.png

Az okosotthonokba szánt termékek értékesítése a világ számos országban kétszámjegyű ütemben növekszik (különösen az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában) – amint az kiderült az IFA múlt havi spanyolországi globális sajtótájékoztatóján. Sok fogyasztó nehezen áll ellen az okosotthon csábításának. Ki ne szeretné hangvezérléssel felengedni reggel a rolót, beállítani a lakás hőmérsékletét, vagy elindítani a kávéfőzőt még az ágyból?

Mielőtt azonban Ön is lelkesen hozzáfogna okosotthona kiépítéséhez, fontos, hogy tisztában legyen az adatvédelmi kockázatokkal. Nem az előnyöket vitatjuk: az okosotthon technológiáival rengeteg időt lehet megtakarítani, nő a produktivitás, és olyan szintű kényelem érhető el, amely akár csak öt éve is elképzelhetetlen volt. Ennek ellenére fontos az elővigyázatosság.

Tovább

A Fujitsu kibővíti az óceánok műanyag-szennyezettségének megoldására irányuló kezdeményezését

shutterstock_226506523.jpg

A Fujitsu néhány héttel ezelőtti döntése alapján kibővíti kezdeményezését az üzleti tevékenysége során használt műanyagok mennyiségének csökkentésére, hogy ezzel is hozzájáruljon az óceánok műanyag-szennyezettségének enyhítéséhez. Az óceánokban felhalmozódó műanyaghulladék mennyisége ugyanis egyre komolyabb következményekkel jár a globális ökoszisztémára nézve.

A kezdeményezés részeként a Fujitsu a világon mindenütt felhívja dolgozói figyelmét a probléma súlyosságára, támogatva az ENSZ által kitűzött fenntartható fejlődési célok megvalósítását.

Tovább

Hogyan váltják valóra az asztali eszközök a jövő munkahelyének ígéretét?

ke_p_deskbound_future_workplace.jpg

A munkahely változóban van. És vele együtt a szervezetek és a munkavállalók elvárásai is.

Az embereket a munkavégzés helyét, idejét és módját illetően felszabadító, ésszerű digitalizáció fontos szerepet játszik minden szervezet stratégiájában. A produktivitás javításán és a költségek csökkentésén túl azt a célt is szolgálja, hogy a szervezet magához tudja vonzani, és meg is tudja tartani a megfelelő képességekkel rendelkező, tehetséges munkatársakat.

Egyre többen állnak munkába az ezredforduló szülöttei közül. Elvárják, hogy bármely eszközt és alkalmazást munkahelyi és magánéleti célra egyaránt használhassanak, és könnyen tudják kezelni őket akár dolgoznak, akár a közösségi médiát használják, vagy szórakozni szeretnének.

A modern munkahelyi környezetben, illetve a digitális munkahelyen érezhetően jelen van az a vélekedés, mely szerint a mobilitás korában az asztali eszközök már elavultak. Ugyanakkor a gyakorlat azt mutatja, hogy épp ezek az eszközök válnak gyors ütemben a modern munkahelyek központi elemeivé. Több praktikus oka is van ennek.

Tovább

A mesterséges intelligencia szép új világa –az innováció etikai háttere

ke_p_ai_brave_new_world.jpg

A mesterséges intelligencia (MI) egyre jobban átszövi mindennapi életünket. Innovációi forradalmasítják az üzleti életet, ösztönzik a globális gazdasági növekedést és – a humán képességeket és termelékenységet kiegészítve – a világon mindenütt támogatják az önálló emberi munkavégzést.

Ellenőrzés nélkül azonban az MI-t is lehet nem rendeltetésszerűen alkalmazni, kárt okozni vele, sőt a legrosszabb esetben rossz célra felhasználni. Az innovátoroknak ezért óriási a felelősségük abban, hogy megismerjék a kapcsolódó problémákat, és egyetemes irányelveket dolgozzanak ki az MI etikus és rendeltetésszerű alkalmazására.

Tovább

Magzati szívultrahang-szűrés mesterséges intelligenciával

ke_p_csecsemo_uh.jpg

Napjainkban számos területen alkalmazzák a mesterséges intelligenciát – az egészségügyben például a képi diagnosztika támogatására. A Fujitsu a RIKEN kutatóintézettel és a Showa Egyetemmel közösen MI-alapú módszert dolgozott ki a gyakori csecsemőkori haláloknak számító veleszületett szívrendellenességek korai magzati diagnosztizálásához.

Hatékony szűrővizsgálat a veleszületett szívbetegség azonosítására

Az újszülöttek egy százaléka a szív vagy a vénák rendellenességei által okozott, veleszületett szívbetegségben szenved. A csecsemőkori halálesetek mintegy 20%-át súlyos veleszületett szívrendellenességek okozzák. A gyógyászati technológia fejlődésével a szülés előtt felfedezett szívbetegségek jó eséllyel sikeresen kezelhetők, javítva ezzel a betegek életkilátásait. A rendellenességek azonosításában kulcsszerepet játszik a terhességi vizsgálatok részeként elvégzett magzati szívultrahang-szűrés.

Tovább

Húsz év adatbiztonság a Fujitsu ETERNUS CS8000 tárolóval

 

ke_p_eternus_cs8000.jpg

Utazzon vissza az időben húsz évet! Ha akkoriban volt mobiltelefonja, nagy valószínűséggel Nokia 6120-at használt.

Ha szerette a számítógépes játékokat, a Color Nintendo Game Boys volt akkoriban a legmenőbb.

Ha rendelkezett otthoni internetcsatlakozással, nemrég frissíthetett 56k-s modemre vagy ISDN-re.

A CD-írás még újdonságnak számított, és épp megjelentek az első MP3-as zenelejátszók. Az USB-flashmeghajtók fejlesztése még zajlott – ezek 2000-ben kerültek piacra.

Hosszú utat tettünk meg az 1990-es évek vége óta, nem csoda, hogy az akkori technológia ma már elavultnak tűnik. Az IT-iparágra ma jellemző, szédítő fejlődési ütem azonban ma már azt jelenti, hogy a most megjelenő fejlesztések nagyon hamar aktualitásukat vesztik.

Tovább

Valódi eredmények a kvantumtechnológia által inspirált számítástechnikával

ke_p1_quantum_reger.jpg

A bejegyzés Dr. Joseph Reger, Fujitsu EMEIA régióbeli technológiai vezérigazgató-helyettesének nyilatkozata alapján készült.

A múlt héten részt vettem az európai digitális közösség interaktív üzleti fesztiválján, a hub.berlinen. A rendezvényen alkalmam volt előadást tartani a kvantumszámítástechnikáról – arról a technológiáról, amely óriási lehetőségeket rejt, de egyelőre még túl sok körülötte az üres felhajtás.

Úgy döntöttem, hogy a hírverésen túllépve megosztom, hogyan sikerült olyan műszaki „hidat” építenünk, amelynek segítségével már ma kiaknázhatjuk a kvantumtechnológia által kínált gyorsabb számítások előnyeit.

Tovább

A hiperkonvergencia sokféle módon megvalósítható, de vajon melyik számomra a legmegfelelőbb?

Gernot Fels, a Fujitsu integrált rendszerekért felelős termékmarketing igazgatójának gondolatai a hiperkonvergens infrastruktúráról.ó

ke_p_hiperkonvergens.jpg

Szeretem a munkámat. Az IT világában mostanában a legfelkapottabb témák közé tartozó integrált rendszerekért felelek.

Az ügyfelek, az értékesítési vezetők és a műszaki kollégák is gyakran kérdezik tőlem: „Melyik hiperkonvergens infrastruktúrát javaslod?”

Jó kérdés. A hiperkonvergens infrastruktúrák csillaga felívelőben van az adatközponti alkalmazás terén. Egyre többféle technológia elérhető, és ha valaki szeretne valami újat bevezetni, természetes, hogy szeretné jól csinálni.

A Nutanix a hiperkonvergens technológia úttörője volt. Kezdettől fogva erre a területre összpontosított, és meggyőzően demonstrálta az architektúra előnyeit például a virtuális asztali infrastruktúra (VDI) területén.

Tovább

A bizalom újraépítése a digitális korban

ke_p_rebuilding_trust_in_the_digital_age.jpg

A nagy teljesítményű, új technológiák, például az MI, az IoT és a Big Data ígéretes előnyöket hordoznak, de ahhoz, hogy maradéktalanul ki tudjuk aknázni a bennük rejlő kereskedelmi és társadalmi lehetőségeket, bizalmat kell teremtenünk irántuk. Yoshikuni Takashige, a Fujitsu globális marketingért felelős stratégája az alább interjúban felvázolja a technológiahasználat bizalmi alapokon nyugvó jövőjébe vezető utat.

Tovább