Fujitsu Hungary

A gyártóipart 2022-ben alakító digitális trendekről

2022. május 19. - Fujitsu Hungary

Életünk és megélhetésünk szédítő változásokon esett át az évtized kezdete óta.

Miközben ezek számos iparág működését feje tetejére állították a világ minden táján, azokra a szektorokra is felhívták a figyelmet, ahol elengedhetetlen a digitális átalakulás.

A digitális innováció üteme azóta csak tovább gyorsul, hiszen a vállalkozások mindent megtesznek azért, hogy nyitottan fogadják az időszak kihívásait.

E trend alól a gyártószektor sem kivétel. Az új technológiák átalakítják a vállalatokat az üzemi működés és a felsővezetés szintjén egyaránt.

Itt az ideje, hogy megvizsgáljuk, mi zajlik pontosan a gyártás világában, és megszűrjük, illetve rangsoroljuk, mi fontos igazán az ellátási láncok, a működés és a kultúra pozitív átalakításához.

Ebben a blogban felvázolok néhány olyan átfogó trendet, amelyek már 2022-ben is alakítják a működést – és bemutatom, hogyan enyhíthetik a gyártóvállalatok a kockázatokat és ragadhatják meg az új lehetőségeket az év hátralévő részében (és azon túl).

 

Egyre gyorsabban terjedő digitális technológiák

A munkaerő öregszik, és a szervezetek nehezen találnak megfelelő szakembereket a gyárakba és az IT-részlegekre. Ugyanakkor a világjárvány a vásárlási viselkedésben is változásokat hozott.

Ezek a változások gyorsítják a digitális technológiák elterjedését. Ez a jelenség befolyásolni fogja a gyártásért felelős felsővezetők és a gyárigazgatók döntéseit, amikor megpróbálják valós idejű információkkal ellátni az üzemeket. Ha igénybe veszik a különböző támogató technológiákat, és beágyazzák folyamataikba a mesterséges intelligenciát, a gépi tanulást és a kiterjesztett valóságot, kisebb munkaerővel is boldogulhatnak, megőrizhetik hatékonyságukat, és lerövidíthetik a piacra lépési időt.

Rendszerintegrátori szerepköre mellett a Fujitsu hálózati kommunikációs berendezések szállítója is. Egy kiterjesztett valóságra épülő megoldás használatával 42%-kal sikerült csökkentenünk berendezéseink összeszerelési idejét, ami javította produktivitásunkat, és lerövidítette az átfutást. Ahhoz, hogy a vállalatok el tudják érni céljaikat az év hátralévő részében (és az után) a legjobb technológiákat kell bevezetniük, és stratégiai partnerekkel kell együttműködniük. Ilyen partner lehet számukra a Fujitsu SAP Services.

Egyre ambiciózusabb fenntarthatósági célok

Ebben az időszakban a fenntarthatóság volt a jelszó – és nem véletlenül, különösen a gyártóiparban. Ráadásul ez a trend folytatódik, mivel a szervezetek és a kormányok is egymás után vezetik be a bolygónk védelmét szolgáló fenntarthatósági szabályzatokat és megoldásokat.

A befektetők egyre gyakrabban alkalmaznak környezeti, társadalmi és vállalatirányítási (ESG) megoldásokat a főbb kockázatok és növekedési lehetőségek azonosítását célzó elemzési folyamat részeként – valamint szénlábnyomuk csökkentésére. Ennek szerves része az energiafelhasználás monitorozása. Fontos szerepet játszanak a folyamatban a gépi tanulási és az MI-technológiák, amelyek az erőforrás- és energiapazarlás mérséklésével elősegítik a szénlábnyom csökkentését.

Fontos lesz a robotalapú folyamatautomatizáció (RPA)

A munkaerőhiány okozta nehézségek miatt központi szerep hárul a robotalapú folyamatautomatizációs modellekre. Az RPA átalakítja a vállalati működést. Lehetővé teszi a szervezetek számára bizonyos típusú munkafolyamatok teljes automatizálását, csökkentve ezáltal a költséges manuális feladatokra fordított időt, és növelve a küldetéskritikus munka elvégzésére fordított erőfeszítéseket. Az RPA-t mind gyakrabban használják az ellátási lánc folyamatainak automatizálására, mivel egyre ritkábban fordul elő, hogy egyszerre öt gépkezelő dolgozzon egy soron.

Lendületet kap az edge számítástechnika

A világ gyors ütemben áll át a digitális technológiára. Bár sok gyártóvállalat nem szívesen helyezi át gyártási folyamatait a felhőbe, az edge számítástechnikára fontos szerep vár 2022-ben.

Az edge számítástechnika a hálózat pereméig kiterjeszti a felhőalkalmazások képességeit, a hálózati működést és az adattárolást. Lehetővé teszi üzleti logika alkalmazását a felhőszolgáltatásokból letöltött adatok és a dolgok internete (IoT) által feltöltött adatok között. Azt is lehetővé teszi, hogy a gyártóvállalatok a forráshoz közel telepített fejlett robotikai és M2M kommunikáció segítségével automatizálják a gyártóüzemek és az ellátási lánc folyamatait ahelyett, hogy először a szerverre kellene küldeniük az adatokat elemzésre a további reagáláshoz.

A gyártóüzemben végzett valós idejű adatgyűjtés, -elemzés és intézkedés lényeges előnyökkel jár. A kevesebb leállásnak, a karbantartás pontos előrejelzésének és a javuló általános termékminőségnek köszönhetően növekszik az áteresztőkapacitás és a termelési teljesítmény, csökken a költség és a hulladékmennyiség. Ha a gyártóipari vállalatok vezetői nem aknázzák ki az e technológiában rejlő előnyöket, cégük le fog maradni a piaci versenyben.

5G

Az 5G technológia körül világszerte elég nagy a felhajtás. Tagadhatatlan, hogy több ágazatban, köztük a gyártóiparban is értékes előnyöket kínál. Például amikor a vállalatok új üzemcsarnokokat építenek, kedvező beruházásmegtérülés érhető el, ha a hagyományosabb megoldások helyett az 5G bevezetése mellett döntenek.

Bár a közcélú 5G hálózatokat belföldi és globális szinten is egyelőre még mindig csak építik, már működnek privát 5G hálózatok, és a gyártóvállalatok keresik az értékteremtésre alkalmas konkrét használati forgatókönyveket. A gyártócégek gyakran anélkül vezetnek be új technológiákat, hogy világosan összekapcsolnák őket az üzleti eredményekkel. Pedig mindig az üzleti értékből kell kiindulni – és ha bebizonyosodott, hogy az új képesség értéket teremt, gyorsan el is fog terjedni. Az 5G és az edge számítástechnika párosa felgyorsítja a gyártóvállalatok digitális átalakulását.

Metaverzum? Érdemes odafigyelni rá!

A metaverzum fontos szerepet fog játszani az ipari gyártás és a folyamattervezés terén. Az új gyártóüzemek tervezésekor a vállalatok megtehetik, hogy először egy virtuális üzemet építenek meg és tesztelnek a metaverzumban. A terv ezután áteshet a termékfejlesztés folyamatán és véglegesíthető még azelőtt, hogy a fizikai világban is ténylegesen megépülne.

Ezzel a technológiával a vállalatok gyorsan felmérhetik az új termékek értékét, a gyártóüzemek és a folyamatok hatékonyságát és azt, milyen gyorsan kerülhetnek piacra az új termékek. A metaverzumba való belépésre még várni kell egy ideig, de a lehetőségnek kétségkívül komoly jövője van, és áttörést jelentő fejlődést hoz majd az iparágban.

Az Ön cégének megfelelő megoldás kiválasztása

Fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen kulturális különbségek állnak fenn egy céges szintű IT-részleg és egy olyan nagyvállalat között, amely több üzemmel is rendelkezik a világ különböző pontjain. Ezért minden szervezetnek máshogy kell megközelítenie a digitális átalakulást, amiben lehetnek kihívások.

Ahogy a vállalatok igyekeznek a legtöbbet kihozni lehetőségeikből a világjárvány idején, azok a szervezetek, amelyek nem alkalmazkodnak elég gyorsan a változó üzleti feltételekhez, nehezen tudnak piacon maradni. Ezért fontos, hogy a szervezetek olyan szolgáltatásokba fektessenek be, mint például a Fujitsu SAP megoldásai, amelyek segítségével 2022-ben és azután is sikeresen működhetnek.

Ha érdekli, hogyan fejleszthetné tovább működését a Fujitsu okosgyár-keretrendszerével (Smart Factor Framework) keressen minket!

Raymond Russ

a Fujitsu központi irodájának okosgyártásért és a IIoT megoldások piaci bevezetéséért felelős vezetője

Ray a Fujitsu Americas Smart Factory megoldásokért felelős vezetője. Számos olyan gyártóipari megoldás kidolgozásában játszott kulcsszerepet, amelyek fejlődő szoftvertechnológiákkal ötvözik a feldolgozóipari folyamatok kiterjedt és mélyreható ismeretét. Ray az Ipar 4.0 és a digitális okosgyár-megoldások elismert szakértője. Közreműködik a Global Manufacturers szabványalkotási folyamataiban a Connected Factory Initiative (CFX), az Industrial IoT és a digitális gyári platformok területén. A partnerekkel, ügyfelekkel, gyártólétesítményekkel, üzletfejlesztési és műszaki csapatokkal folytatott együttműködésnek köszönhetően Ray egyformán jártas az új I4.0 technológiák (mesterséges intelligencia, kiterjesztett és virtuális valóság, vizualizáció, fejlett mikroelektronika) gyakorlati bevezetésében és a stratégiai fejlesztési ütemtervek kidolgozásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4917835533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása