Fujitsu Hungary

A kapcsolódás, az agilitás és a befogadás szerepe a dolgozói egészség, biztonság és jóllét támogatásában

2022. március 31. - Fujitsu Hungary

Életünk jelentős részét töltjük munkában. Az, hogy ezt pontosan hol tesszük, sokak számára megváltozott, hiszen az emberek jelentős részének munkaideje jelenleg megoszlik az iroda és a home office között. De bárhol is dolgozzunk, sokkal jobb az életminőségünk, ha egészségesek és elégedettek vagyunk, és biztonságban érezzük magunkat.

Ez a Fujitsu „Work Life Shift” stratégiájának általános célja. A modern vállalatok igényeit szem előtt tartó kezdeményezés a zökkenőmentes hibrid munkavégzést támogatja, hogy az emberek egy reziliens és befogadó szervezeti kultúra részeként, online/offline határok nélkül, szabadon összpontosíthassanak a valódi értékteremtésre.

Ha a szervezeteknek sikerül ezt megvalósítaniuk, beköszönthet a hibrid jövő, javulhat a munkahelyi egészség, biztonság és a jóllét – az emberek nagyobb rugalmasság és jobb munka-magánélet egyensúly mellett dolgozhatnak. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan segíti a Fujitsu a Microsofttal karöltve a fenti jövőkép megvalósítását, támogatva az intelligensebb munkavégzést és a jobb életminőséget.

A csapatok összekapcsolása ösztönzőleg hat a jóllétre

Minden negatív hatása ellenére a világjárvány legalább rávilágított arra, mennyire fontos az emberek jólléte a munkahelyen – és a csapatok mentális egészségének megóvása azóta is prioritás. Ebből a szempontból kiemelten fontos a – digitális és fizikai – kapcsolatteremtés, és az, hogy a munkatársak mindig támogatva érezzék magukat.

Ez azt jelenti, hogy oda kell figyelni az emberekre, visszajelzést kell kérni tőlük elköteleződési vizsgálatokon és más módszereken keresztül ahelyett, hogy pusztán megpróbáljuk kitalálni, hogyan érzik magukat, és mire van szükségük. Most, hogy a világ lassan, de biztosan újra kinyílik, és sokunk számára a hibrid munkavégzés lesz az új normális, lényeges, hogy a kapcsolódás továbbra is támogassa a jóllétet, és változatlanul az emberek legyenek legfontosabbak.

Ezt tükrözi a Fujitsu határok nélküli iroda (Borderless Office) koncepciója, amely kétségbe vonja azt az elképzelést, miszerint a munkának feltétlenül határok, keretek között kell zajlania. Az irodai keretek gyakran a rugalmasság hiányához vezetnek. Ha sikerül ezt rendezni, és összekapcsolni egymással a sokszínű és eltérő helyen dolgozó munkaerőt, illetve hozzáférhetőbbé tenni a munkahelyet, kibontakozhat az emberi kreativitás és mindenki a saját tempójában dolgozhat.

Simon Head, a Fujitsu nemzetközi munkabiztonsági vezetője:
„A Fujitsu nemzetközi leányvállalatainál a Fujitsu Way alapelvei mentén, egyik napról a másikra álltunk át a hibrid munkavégzésre. Az átállás során megvalósított határok nélküli irodákkal a munkavállalók egészségét, biztonságát és jóllétét tartottuk szem előtt. Ez kritikus fontosságú volt ahhoz, hogy ügyfeleink felé is fenn tudjuk tartani a teljes operatív támogatást, és túlteljesítsük elvárásaikat. Soha nem voltak még ennyire magasak a Fujitsunál a dolgozói elköteleződési eredmények, amit nem tudtunk volna elérni a Microsoft és a Fujitsu munkatársakat támogató eszközei nélkül.”

Hasonlóképpen a Microsoft is megpróbálja a legjobbat kihozni az emberekből, támogatja a céljaikat és segít nekik értelmet találni a munkájukban. A határok nélküli iroda koncepciója is a Microsoft 365-re, mint a világ munkavállalóit összekötő digitális hálózatra és a csapatmunka csomópontjaként funkcionáló Microsoft Teams-re épül – így a vállalatok folyamatosan kapcsolatban maradhatnak, miközben a jóllétet ösztönző kezdeményezéseket is támogatják. A munkavégzés helyétől független, emberi boldogulást segítő kultúra kiépítése iránti elkötelezettség a Microsoft Viva Insights alkalmazásban is tetten érhető.

A munkaerő agilitásának és továbbképzésének ösztönzése a vállalati kultúrában

A világ szédítő sebességű változásnak indult a járvány nyomán. A túléléshez és a sikerhez a vállalatoknak olyan agilis munkaerőre van szükségük, amely képes gyorsan alkalmazkodni az új dolgokhoz. Ezzel párhuzamosan azonban a környezetben és a társadalomban is jelentős változások mentek végbe. Így az embereknek egyszerre kellett újraírniuk a mindennapi élet és a munkavégzés szabályait.

A hibrid munkaerő agilitásának növeléséhez  új készségekre és új toborzási szemléletre van szükség. Ha ehhez az emberközpontú átalakulás szükségességét is hozzávesszük, egyértelmű, hogy mennyire fontos szem előtt tartani a munkavállalói élményt, jóllétet és biztonságot. Ezen alapul a Fujitsu kultúraváltási szemlélete, amely egyszerre támogatja az agilitás fokozását, valamint a jóllét és a biztonság megőrzését – analitikai információk, folyamatos tanulás és tanácsadó szolgáltatások segítségével.

Ehhez hasonlóan a Microsoft is fejlődési gondolkodásmódra épülő kultúra megvalósítására törekszik. Aki így gondolkodik, az előbbre tartja a tanulást a tudásnál, keresi az új ötleteket, bátran szembenéz a kihívásokkal, tanul a kudarcból, és az idő előrehaladtával fejlődik. A Fujitsuhoz hasonlóan a Microsoft kultúráját is tanulási és fejlődési lehetőségek támogatják. Az oktatás kulcsszerepet játszik abban, hogy a munkavállalók magabiztosan lépjenek fel, és megszerezzék a boldoguláshoz és a gördülékeny napi munkához szükséges digitális készségeket. Mindez a jóllétre és a biztonságra is pozitív hatást gyakorol.

Befogadás és felkészülés a munkaegészségügy, a munkabiztonság és a jóllét jövőjére

Az egészség és a jóllét pilléreire támaszkodó keretrendszer birtokában a Fujitsu stabil alapokkal rendelkezik a jövőre. Ahhoz azonban, hogy továbbra is biztosítani tudja mindenkinek a hozzáférést a számára szükséges erőforrásokhoz és támogatáshoz, a munkavállalóknak fejlődniük kell. A Fujitsu elkötelezetten törekszik a befogadó kultúra megteremtésére, amelyben mindenki megtapasztalhatja a valahová tartozás érzését, önmaga lehet a munkahelyen, és bármikor kérhet segítséget vagy támogatást.

A befogadó környezet létrehozása a Microsoft számára is fontos cél: a bolygó minden lakója számára biztosítani kívánja a boldoguláshoz szükséges eszközöket. Amellett, hogy így az eltérő képességű, különböző háttérből érkező emberek többre vihetik az életben, a dolgozói jóllét terén is komoly pozitív hatás érvényesül. A sokszínűségi, méltányossági és befogadási kezdeményezések erősítik az elköteleződést, a produktivitást, az innovációt, és minden munkavállalót hozzásegítenek ahhoz, hogy nap mint nap félelem nélkül, valóban önmagát adva jelenjen meg a munkahelyén.

Ma, amikor a vállalkozások, a kormányok és a társadalmak egyaránt összefognak a faji igazságosságért folytatott küzdelemben, és arra törekszenek, hogy támogassák a valóban sokszínű és befogadó munkaerőt, a munkáltatóknak a szavakról a tettekre kell váltaniuk. Ez a munkavállalók egészségét, biztonságát és jóllétét érintő kezdeményezésekre is vonatkozik – a jobb és igazságosabb munka és életminőség előmozdítása érdekében minden eddiginél fontosabb, hogy ezzel foglalkozzanak.

Az előttünk álló út persze nem lesz kihívásoktól mentes. De ha a szervezetek továbbra is képesek lesznek arra, hogy az embereket tegyék az első helyre, és befogadó kultúrát teremtsenek, miközben a kapcsolódást és az agilitást is ösztönzik, hatékonyan javítani tudják majd a munkavállalók egészségi állapotát, biztonságát és jóllétét a hibrid munkavégzés világában.

Ha szeretne többet megtudni arról, hogyan védheti és támogathatja saját munkatársait, keresse fel a Work Life Shift stratégia webhelyét.

Simon Head

nemzetközi munkabiztonsági vezető

„A Fujitsunál már jó ideje dolgozunk egy olyan kultúra kiépítésén, amely pozitívan érvényesíti munkabiztonságot a munkahelyen. Ennek keretében azt szeretnénk elérni, hogy mindenki úgy érezze, hogy elfogadják, támogatják, és egyenlő bánásmódot élvez a szervezeten belül – mert a tehetség így gyarapszik és így lesz sikeres.
Munkatársaink jelentik számunkra a legfontosabb értéket, és elkötelezetten támogatjuk őket minden régióban. Munkabiztonsági előírásaink szervesen beépülnek szervezeti és vezetési elveinkbe, mivel ezeket kiemelt versenytényezőnek tekintjük, és a munkaerő vonzása és megtartása szempontjából is kulcsfontosságúak.
Az emberek felkészítése a fenntartható jövőre volt az egyik legfontosabb témája a Fujitsu ActivateNow konferenciának, annak a nagyszerű eseménynek, ahol bemutattuk digitális képességeinket, a jelenleg zajló digitális átalakulást és azt, mit teszünk annak érdekében, hogy az innováción keresztül társadalmi bizalmat építve fenntarthatóbb hellyé tegyük a világot.”

Amanda Hammond

Amanda a dolgozói jóllétért felelős vezető az Egyesült Királyságban. Célja az olyan, teljes mértékben befogadó környezet megteremtése a munkahelyen, ahol mindenki maximálisan önmaga lehet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4517794227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása