Fujitsu Hungary

Inflexiós ponthoz ért a világ – a Fujitsu 2021-es technológiai és szolgáltatási jövőképe

2021. szeptember 17. - Fujitsu Hungary

Main visual : The World at an inflection point – the Fujitsu Technology and Service Vision 2021

Az elmúlt tizennyolc hónap a világon mindenütt óriási kihívások elé állította a társadalmat, a vállalatokat, és felforgatta a mindennapi életet. A Covid19-világjárvány hatása tartósan velünk marad, hosszú távú következményeit csak évek múltán fogjuk pontosan látni.

Az iparágban már a világjárvány előtt is számos tényező indított el komoly változásokat. Ám a Covid19 drámai mértékben megnövelte a nyomást, felgyorsította az átalakulást, és minden várakozásnál rövidebb idő alatt átalakította életstílusunkat és munkavégzésünk módját.

Ebben a turbulens időszakban óriási kihívást jelentett az üzleti és technológiai vezetők számára a tervezés. Mérettől függetlenül minden szervezetnek gyorsan kellett bátor döntéseket hoznia a rövid távú fennmaradáshoz, és a változások tükrében újra kellett gondolnia a hosszú távú stratégiát.

2013 óta évente megújítjuk technológiai és szolgáltatási jövőképünket. Ennek központi elemeként azt vázoljuk fel, hogyan alakítja át a technológiai innováció az üzleti életet és a társadalmat. Ahogy a világ lassan kilábal a világjárvány okozta felfordulásból, a technológiai innováció minden eddiginél fontosabb szerepet játszik majd a jövő fenntartható, virágzó társadalmának megteremtésében.

A Fujitsu legújabb technológiai és szolgáltatási jövőképében az alábbi fontos kérdéseket jártuk körül:

  • Mit kezeljünk prioritásként a túlélés és a növekedés érdekében a világjárvány után?
  • Hogyan tehetjük fenntarthatóvá társadalmunkat és vállalatainkat?
  • Milyen irányba fejlődik a jövőben az üzlet?
  • Milyen szerepet fognak játszani a legújabb technológiák?

Ebben a blogbejegyzésben bemutatjuk a Fujitsu technológiai és szolgáltatási jövőképének főbb megállapításait – de érdemes elolvasni a teljes szöveget. Reméljük, hogy hasznosnak fogják találni saját jövőbeni stratégiájuk és átalakulásuk megtervezéséhez!

A prioritások átrendezése a jövő szervezeteinél

Az üzleti élet hagyományos modellje évtizedek óta a nyereségre és a hatékonyságra összpontosít. Ugyanakkor számos szervezetnél, köztük a Fujitsunál is a Covid19 felhívta a figyelmet az olyan tényezők fontosságára, mint a fenntarthatóság és a jóllét.

A nyereséges üzleti teljesítmény követelménye nyilvánvalóan nem fog eltűnni. De a fenntartható növekedéshez a Fujitsu véleménye szerint a jövő szervezeteinek át kell állniuk egy olyan munkastílusra, amely több érintett, például az ügyfelek, a munkatársak és a közösség számára is értéket teremt.

Az átmenet sikeres kezeléséhez a vezetőknek át kell gondolniuk előfeltételezéseiket. Öt olyan üzleti stratégiát mutatunk be, amely segít összefogni a stratégiát: fenntarthatóság, a reziliencia elérése, határok nélküli munkavégzés, ökoszisztémákon átívelő értékteremtés és megbízható automatizáció.

fujitsu5.png

5 trend

  1. Fenntarthatóság
  • A vállalatok számára egyre fontosabb tényező a fenntarthatóság.
  • A pozitív társadalmi hozzájárulás ma már az üzleti siker egyik mutatója.

 

  1. A reziliencia elérése
  • A hatékonyság helyett a reziliencia középpontba állítása bizonytalan időkben.
  • Valós idejű adatokra támaszkodó, rugalmas és agilis vezetés.

 

  1. Határoktól mentes élet
  • Az iroda és az otthon, a fizikai és a digitális, a városi és a vidéki közötti határok egyre inkább elmosódnak.
  • Maximális lehetőségek és jóllét biztosítása az embereknek.

 

  1. Ökoszisztémákra épülő üzleti működés
  • A szervezetek ökoszisztémái válnak az üzleti értékteremtés főbb csatornáivá.
  • A siker az élmények közös megteremtésének (co-creation) képességétől függ az ökoszisztéma egészében.

 

  1. Megbízható automatizáció
  • A bizalom és az etika integrálása a technológia használatába és az automatizáció támogatása az emberekkel való együttműködés során.
  • Általánossá válik az előrejelzéseken alapuló üzleti működés.

 

Fenntartható társadalom és vállalatok építése közös célok mentén

Napjaink legnagyobb társadalmi kihívásaiban van egy közös vonás: egyiküket sem tudja önmagában egyetlen szervezet megoldani. A klímaváltozástól kezdve az ipari szennyezésen át az öregedő népességig, a jóllét és az egyenlőtlenség problémájáig olyan komplex kérdésekről van szó, amelyek megválaszolásához mindannyiunkra szükség van.

A cégvezetők is egyre inkább elfogadják a fenti kihívások legyőzésében rájuk háruló szerepet. 2020-as globális felmérésünkből kiderült, hogy a cégvezetők 92%-a szerint a társadalmi értékteremtés fontos vállalatuk közép és hosszú távú fenntarthatósága szempontjából.

Az ENSZ 2015-ben meghatározott fenntartható fejlődési célkitűzései (SDG-k) meghatározzák azokat a közös célokat, amelyek a világon mindenütt egyesítik az állami és a magánszektort, és hozzájárulnak ahhoz, hogy jobb világot tudjunk építeni a jövőben.

A Fujitsu határozott törekvése, hogy hozzájáruljon az SDG-k megvalósításához. Erről a Fujitsu technológiai és szolgáltatási jövőképe részletesen is tájékoztat.

sustainable.png

Ezen túlmenően az elmúlt évben vállalati célunkat is közzétettük: a társadalomban az innováción keresztül bizalmat építve kívánjuk fenntarthatóbb hellyé tenni a világot.

A Fujitsu célmeghatározása folyamatosan emlékeztet minket arra, hogy csak a társadalomban elfoglalt helyünknek köszönhetően létezhetünk vállalatként, és ezért cserébe értéket kell teremtenünk a társadalom számára.

A közös cél mögé a Fujitsu valamennyi munkatársa fel tud sorakozni. Hogy segítsünk a dolgozóinknak azonosulni ezzel a céllal, elindítottunk egy Purpose Carving című programot, amely keretrendszert biztosít számukra az összképhez hozzájáruló egyéni célok meghatározásához. A program a felsővezetői csapattal indult, és jelenleg zajlik globális kiterjesztése.

Innovációs forgatókönyvek a jövőbeni stratégia kidolgozásához a különböző iparági szegmensekben

Az idei technológiai és szolgáltatási jövőképben megvizsgáljuk a digitális átalakulás öt fontos területre gyakorolt hatását:

sus2.png

Fenntartható gyártás

Fogyasztói élmény

Egészséges életmód

Bizalomra épülő társadalom

Üzleti átalakulás

E területek mindegyikén megvizsgáljuk a folyamatos átalakulást ösztönző trendeket, kihívásokat és technológiákat. Digitális átalakulási partnerként szerzett mélyreható szakértelmünket hasznosítva példákat mutatunk azokra a projektekre, amelyeknél már valóra váltottuk a digitális átalakulás ígéretét ügyfeleink számára.

Technológia a virágzó és fenntartható jövőbeni társadalom építéséhez

A Fujitsu technológiai és szolgáltatási jövőképének utolsó része azokat a technológiákat veszi górcső alá, amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják a jövő üzleti életére és társadalmára.

Közéjük tartozik a szuperszámítógépes technológia, például a RIKEN intézet Fugaku rendszere[1], amely minden eddiginél eredményesebben képes nagy adattömeg alapján elemzéseket, modelleket és előrejelzéseket készíteni. Számos területen jól alkalmazható, például a meteorológiai és környezetvédelmi előrejelzések, a gyógyszerkutatás (azon belül a Covid19-terápiák kidolgozása), a fenntartható energiamegoldások gyorsított fejlesztése stb. terén.

A Fujitsu technológiai és szolgáltatási jövőképe öt fontos területet tárgyal részletesebben:

(1) Határok nélküli élmény: Az embereket a hely és az idő korlátai alól felszabadító, emberközpontú élmény biztosítása fejlett technológiák (például 5G, AR/VR és sense computing) segítségével.

(2) Kiterjesztett jelen: A jövő előrejelzése és a megalapozottabb döntéshozatal támogatása digitális ikrek létrehozásával, exa nagyságrendű számítógépek és valós idejű adatfeldolgozási technológiák segítségével. A társadalom valós idejű leképezése a digitális térben az emberek magasabb szintű védelme és biztonsága érdekében.

(3) Ember + technológia: Az emberek és az MI kreatív együttműködésének ösztönzése, új feltételezések adatalapú elemzése, új felfedezések ösztönzése például a génalapú orvostudomány terén.

(4) A komplexitás legyőzése: Kvantumszámítástechnikai technológia alkalmazás az olyan, összetett mikro- és makroszintű problémák legyőzésére, amelyek a hagyományos számítógépek számára túl komplexek ahhoz, hogy észszerű időn belül meg tudják oldani őket. Segítség az emberiségnek a társadalmi kihívások megoldásához.

(5) Regeneratív társadalom: A digitális technológiák (pl. blokklánc alkalmazása) annak érdekében, hogy a megbízható adatok és az immateriális értékek a társadalom minden rétegéhez eljussanak, és segítsék az olyan rendszerszintű, globális kihívások megoldását, mint a széndioxid-kibocsátás, az ipari hulladéktermelés és az élelmiszerhiány visszaszorítása.

A jövőképnek ez a része foglalkozik azzal is, hogyan tud a technológia az emberek szolgálatában, az emberekkel együtt működni. Az algoritmusok, az MI és a robotika elterjedésével nagy a kockázata annak, hogy a technológiát nem az emberek javára használják. A Fujitsu mindent megtesz azért, hogy ezt megelőzze. Személetünk olyan etikus, megbízható technológiákra épül, amelyek jobb jövőt teremtenek mindenki számára.

Reméljük, hogy Önök is hasznosnak fogják találni a Fujitsu technológiai és szolgáltatási jövőképét saját jövőbeni stratégiájuk kidolgozásához. A teljes dokumentumot elolvashatják webhelyünkön.

[1] A Fugakut a RIKEN intézet és a Fujitsu közösen fejlesztette. A rendszer nemrég immár harmadik éve nyerte el a világ leggyorsabb szuperszámítógépe címet. Bővebben: https://www.fujitsu.com/global/about/resources/news/press-releases/2021/0628-01.html

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr9716691816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása