Fujitsu Hungary

Valójában mindenkinek ez kell, csak (még) nem tud róla – Fujitsu Lifebook A3510 teszt

2021. július 27. - Fujitsu Hungary

Az extravékony ultrabookok és RGB-vel mindenhol megvilágított gépek korszakában élünk, ahol a dizájn oltárán megannyi fontos szempontot feláldoznak a gyártók. Szerelhetőség? Egy ultrabookot szétszerelni lassan olyan, mint egy bonyolult ördöglakatot szétszedni: egy átlag halandó is nekikezdhet, de ha nem gyakorlott, akkor inkább csak kárt tesz, mint hasznot. Bővíthetőség? Alaplapra forrasztott RAM-ok milliói vannak olyan gépekben, amik még csak fel se kínálják a lehetőséget, hogy bővítsünk, mert nincs egy plusz slot még egy RAM modulnak.

Mindenki szép, csinos, vékony gépet akar, de közben elfelejtjük, hogy valójában nem dísznek veszünk laptopot, hanem használati tárgynak, amit (most kapaszkodjunk meg) használni fogunk. Sokat. Valóban ez az igényünk, hogy drágán megvett laptopunk jól mutasson? Nem inkább az, hogy évekig egyszerűen, nagyszerűen és megbízhatóan végezze munkáját? Erre a kérdésre nem én fogom megadni a választ, mindenki maga dönti el mi is az ő saját igénye; én csupán csak bemutatom, hogy bizony van ilyen is, mint ez a gép.

Amíg a gép nálam volt megtapasztalhattam, hogy nem feltétlen kell rengeteg pénzt szánni egy hatékony munkagépezetre, elég, ha az „átlagos” ársávban nézelődünk. Viszont tudnunk kell, hogy mit keresünk! Lássuk tehát mit is tud a Fujitsu Lifebook A3510.

Termék neve Fujitsu LIFEBOOK A3510
Operációs rendszer Windows 10 Home
Windows 10 Pro. Fujitsu recommends Windows 10 Pro for business.
Processzor Intel® Core™ i5-1035G1 up to 3.6GHz *
Intel® Core™ i3-1005G1 up to 3.4GHz *
Supported capacity RAM (max.) 32 GB, 2 Memory slot(s) Dual channel support
HDD (opcionális) HDD 500 GB 5.4k SATA III
SSD SSD 256 GB PCIe NVMe M.2 2280
SSD 512 GB PCIe NVMe M.2 2280
SSD 1 TB PCIe NVMe M.2 2280
Csatlakozók 1 x DC-in
1 x Audio: line-in / line-out
1x digital mic x Internal microphones
3x Type-A (x1 with Anytime USB charge functionality) x USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps) total
1x Type-C x USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) total
1 x HDMI
1 x Ethernet (RJ-45)
1 x Kensington Lock
1 x Memory card slots
Kijelző 39.6 cm (15.6-inch),LED backlight,(Full HD),Anti-glare display,1,920 x 1,080 pixel,250cd
Grafikus vezérlő Intel® UHD Graphics
Kamera Built-in webcam (HD) with Status LED
Súly 1.95 kg – konfigurációtól függően
Méretek (H x Sz x M) 361 x 244 x 23.9 mm
14.21 x 9.6 x 0.94 inch
Akkumulátoridő around 10h 30m Intel® Core™ i3 and 9h 30m Intel® Core™ i5 (MobileMark 2014)
Audió 2x beépített hangszóró (sztereó), gyorbillentyűkkel szabályozható hangerő (down: Fn+F8; up: Fn+F9)
Antennák WLAN x2
LAN 10/100/1,000 MBit/s Realtek RTL8111H

Fujitsu Lifebook A3510 teszt – KÜLSŐ

A márkajelzés maga, illetve a bevezető már elárulhatta, hogy nem ez lesz az a teszttermék, aminek a külsejéről órákat fogok zengeni, mert nem is kell. Egyszerűen nem ezért készült. A Fujitsu tervezői és mérnökei rendelkeznek még azokkal az értékekkel, szellemiséggel, ami elengedhetetlen a legjobb termékek kiadásához: a funkcionalitás az első, ennek bizonyos dolgokat alá kell rendelni – mert ha működik, akkor jó; ha sokáig működik, akkor mégjobb; ha jól is működik és sokáig is, akkor elértük a célt.

Kézbe véve a gépet nem tapasztalunk semmi különöset egy dolgon kívül, ami a laptop anyaga. A gép műanyag, de a tapintása érdekes. Nagyon nem ide való a „tapintásra kellemes” klisés újságírói kifejezés, hanem inkább a különleges szót használnám, mintha szólongatna: „gyere, én kitartok melletted; napi 12 órát dolgozol? – Nem baj, hű maradok.”

A matt fekete fedlapot a Fujitsu logója töri meg fényével (mármint nem világít, hanem fényes fekete a logó), valamint felnyitva gépet tökéletes harmónia tárul elénk. Szög egyszerű, letisztult és használható. Pont amire ki lett találva.

Érdemes még megemlíteni a laptop azon tulajdonságát, hogy felnyitáskor a zsanér kiemeli a gép alját, ezáltal jobb hűtést biztosítva a melegedő alkatrészeknek. Ha valaki attól fél, hogy emiatt csúszkálni fog a gép az asztalon, annak le kell törjem a szarvát, nagyon stabilan áll, jó a csúszásgátló.

Szerelhetőség

Ezt a pontot átlagos tesztjeimben nem szoktam belevenni a repertoárba, azonban ennél a laptopnál nem hagyhatom ki, ugyanis ez az egyik legnagyobb előny. Könnyű karbantartani, bővíteni. Mi sem példázza ezt jobban, hogy EGYETLEN csavar segítségével hozzáférünk a kivehető akkumulátorhoz, a RAM-okhoz (2 slot) és az SSD-hez is. Ilyet egy átlag konzumer gépnél nem találunk, de még hasonlót sem. Egy ultrabook esetében meg ember legyen a talpán az a laikus, aki nekiáll; a MacBook-okról meg már nem is beszélve…

Az egy csavar

Másik dicséretes dolog, hogy a gép teljes szétszedése esetén az összes csavar ugyanakkora, tehát még a lehetősége sem áll fent annak, hogy véletlenül átfúrjuk az alaplapot egy összetévesztett csavarral. A fentebb említett egyetlen csavar, amivel közvetlenül elérjük a RAM-ot, akksit és SDD-t kivétel ezalól, de ez egy icipici darab, bajt nem csinálhatunk, és annak is feltűnik, hogy rossz helyre tette, aki még életében nem fogott csavarhúzót.

Fujitsu Lifebook A3510 teszt – BEVITELI ESZKÖZÖK

Talán a legfontosabb része a notebooknak, ugyanis mint említettem, fő cél a használhatóság. Ha itt nem tud nagyot alkotni, akkor „a fene megeszi az egészet”. Spoiler: tudott nagyot alkotni.

Billentyűzet

Nagyszerű billentyűzete van a gépnek minden szempontból. Elrendezés tekintetében nagyon élhető és könnyen megszokható, gyorsan lehet vele gépelni – munkára tényleg nagyon ideális. Egyetlen dolgot kellett megszoknom: backspace melletti TAB gombot, ugyanis az első nap, mikor megkaptam számos alkalommal nyomtam félre. De ez tényleg csak pár óra használat és megszokja az ember.

Gépelni – mint említettem – nagyon jó vele, kellően reszponzív és még a hangja is jó. A nyilak kialakítását is jól megoldotta a Japán márka, nem nyúltam félre egyszer sem, pedig gyakori szokásom – mivel 100%-os asztali billentyűhöz vagyok szokva.

Touchpad

Mióta laptopokat tesztelek, talán a touchpad az a része az egésznek, amire a legkíváncsibb vagyok az összes termék kapcsán. Ugyanis tapasztalataim szerint a gyártók nem mindig tudnak (vagy akarnak?) jó tapipadot alkotni, erre már számtalanszor felhívtam a figyelmet. Most is – mint mindig – kritikus szemmel álltam a gép ezen részéhez.

Nagyon jó! Végre ismét egy gép aminél ezt mondhatom! Oda viszi a kurzort ahova szeretném, nem klikkel feleslegesen, nem ragad meg semmit akaratomon kívül – tehát azt csinálja, amit szeretném, hogy csináljon. Külön méltatnám a két külön gombot a touchpad alatt, amit annyira sajnálok, hogy elhagynak a gyártók. Még használhatóbbá teszi az eszközt, még hatékonyabb és még produktívabb az ember egy ilyen kis apróságtól. Kicsit furcsa érzés, hogy egyszerű gombot méltatok ennyire, de ha a világ a másik irányba halad és még van egy pár termék ami használja ezt a remek funkciót, akkor azt ki kell emelnem.

Fujitsu Lifebook A3510 teszt – KIJELZŐ

Egy gyors történettel kezdeném ezt a részt: Mikor átvettem a laptopot és olvastam a specifikációit, ott virított a kijelzőnél, hogy TN paneles. Gondoltam magamban, hogy jó, nem a legjobb de nincs ezzel baj. Majd amikor kivettük kollégával elsőnek a dobozból és beröffentettük a gépet, csak ámultuk. Ez TN? Príma betekintési szög, szép színek – ha nem tudok róla semmit, csuklóból IPS-t mondtam volna.

Nyers adatokat tekintve a képernyő 60 Hz-es FullHD-s (1920 x 1080) 15,6-os tükröződésmentes darab. Fényereje 250 nit, amit tökéletesen kiszolgál minden igényt. A gépet kiadták HD felbontású kijelzővel is, de azt semmiképp nem ajánlom. Összességében tehát az elvárttól lényegesen jobb a kijelző, így nem hogy nincs ok a panaszra, van ok az ünneplésre is.

Fujitsu Lifebook A3510 teszt – TELJESÍTMÉNY

A tesztgépben Intel Core i5-1035G1 processzor található, amely átlagos munkák, böngészés és minden-minden irodai feladat ellátására tökéletes. Egyszerre 10 Chrome lapon plusz 2 Word fájlban tökéletesen akadásmentes munkát biztosít számunkra. Dedikált videókártya nincs, az integrált Intel UHD Graphics-el gazdálkodunk, amit már jól ismerünk és tudjuk, minden átlag feladatra elég. Szupergyors 512 GB-os NVMe M.2 SSD-t kapunk, abból is egy jobb fajtát, ezen nem spórolt a Fujitsu. RAM téren is erős a gép, 3200 MHz-es 8 GB-os modul van benne, ami iszonyat jónak számít, gyakran még gamer gépek sem kapnak ilyen jó memóriát. Természetesen, mint említettem is, könnyedén bővíthető, sőt még a dual-channel módot is támogatja.

Akkumulátoridő

Nem szerénykedett a gyártó, amikor 9 és fél órában határozta meg a gép akksiidejét. Olyan ez, mint autóknál a fogyasztás, senki sem tudja levinni annyira, amire ígérve van. Nincs ok a panaszra így sem, 6-7 órát kényelmes használat (Word, Excel, pár Chrome lap) esetén kibír, ami már egész jó eredmény.

Fujitsu Lifebook A3510 teszt – MINDEN, AMI KIMARADT

Hangzás

Nem tartom túl relevánsnak a témát ezen laptop esetében, de a teljesség kedvéért megemlítem. Van benne hangszóró, igen, tökéletesen le lehet vele zavarni egy Meetinget, illetve bármi hasonlót. Sztereó ráadásul, szóval még ebbe is bele tudott tenni egy kis pluszt a Fujitsu.

Zajszint

Mióta nálam van a laptop 30 fok alatti hőmérséklet nem nagyon volt a lakásban napközben, így ezt érdemes szem előtt tartani ennek a résznek az olvasásakor.

Most jól elhitte mindenki, hogy hangos volt? Nem volt az; még így sem. Ilyen időben egy ultrabook sokkal hangosabb, szóval itt bőven kijött a dizájn és a forma előnye. Nem szenved a forróságtól, szépen teljesít.

Csatlakoztathatóság

A specifikációs listán elolvasható milyen portokkal vértezték fel a gépet, nem ismételgetném magam. Annyit viszont mindenképp el kell mondanom, hogy mindig kellemes érzés, amikor csatlakozók tekintetében jól felszerelt egy laptop. Ez a gép is ilyen és tartsa meg jó szokását a Fujitsu, imádom!

Garancia

Három, azaz 3 év garancia van a termékre, ami a mai piacon kifejezetten a jó kategóriába sorolható. A Fujitsu pedig nem azon cégek közé tartozik, akik ódzkodnának a garanciális javítástól, avagy lepattintanák az ügyfeleket magukról. Nagy múltú cég, amely mindig is törekedett a megbízhatóságra, stabilitásra és máig tartják a szintet.

Fujitsu Lifebook A3510 teszt – Összegzés

Ez a gép céltudatosan arra lett tervezve, hogy működjön. Nem a divat és nem a trendek befolyásolták a Japán márka tervezőit és mérnökeit, hanem a funkcionalitás, a használhatóság. Olyan ez kicsit, mint egy Japán autó. Nem annyira csilivili, mint egy európai, nem mondják többnek magukat, mint amik. Ők egyszerűen csak jók, és tartósak. Mint egy Honda szívómotor: ha olaj és víz van benne, örök élet plusz egy év. Itt pedig lehetőséget is nyújt a gyártó arra, hogy „legyen benn olaj és víz”, azaz könnyen karbantartható legyen.

A tesztgépet a notebookstore.hu biztosította, a termék az alábbi linken megvásárolható:

https://notebookstore.hu/fujitsu-lifebook-a3510-notebook-156-fullhd-intel-core-i5-1035g1-8gb-ram-512gb-ssd-dvd-iro-magyar-billentyuzet-operacios-rendszer-nelkul-fekete-szinben-3-ev-garancia-p11447

techkalauz.hu – az online tech magazin

Fujitsu Lifebook A3510

289.990 ft.-
Fujitsu Lifebook A3510

KIJELZŐ

9.8/10

SZERELHETŐSÉG

10.0/10

TELJESÍTMÉNY

9.5/10

PRAKTIKUSSÁG

9.9/10

ELŐNY

  • Szerelhető
  • TN-hez képest gyönyörű kép
  • Praktikus
  • Egyszerű
  • Sok csatlakozó

HÁTRÁNY

  • Specifikáció nem túl variálható
  • Nem divatos dizájn (nem féltétlen negatív)

 

Forrás: https://techkalauz.hu/valojaban-mindenkinek-ez-kell-csak-meg-nem-tud-rola-fujitsu-lifebook-a3510-teszt/

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6216639728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása