Fujitsu Hungary

Ismerkedés az Ipar 4.0 fogalmával – milyen előnyöket ígér az S/4HANA a gyártóvállalatok számára?

2020. november 23. - Fujitsu Hungary

Main visual : Getting to grips with Industry 4.0 – how S/4HANA benefits manufacturing

Szerző: Wieland Kordas

Aki a gyártószektorban dolgozik, annak nem újdonság az Ipar 4.0 körüli hírverés

Mindannyian hallottuk már, hogy a digitális átalakulás a jövő útja. Hogy a technológiai beruházások végrehajtása az egyetlen mód a versenyképesség megőrzésére. És bár valószínűleg mindenki tudja, hogy a változtatás elkerülhetetlen, egy dolog teljesen nyilvánvaló:

Az átalakulásról könnyebb beszélni, mint azt megvalósítani.

Miközben a mesterséges intelligencia és a dolgok internete mindennapi életünk részévé válik, nehéz elképzelni, hogyan kapcsolódnak ezek a vállalatok napi működéséhez.

A drónokról és az automatikus gépekről szóló esettanulmányok imponálóak. De a változtatás nem megy gombnyomásra. Minden új kezdeményezésnek konkrét üzleti problémát kell megoldania, és összhangban kell állnia a hosszú távú stratégiával. És szükség van hozzá a teljes vállalat anyagi, kulturális, szervezeti és attitűdbeli támogatására.

Ebben a cikkben a gyártóvállalatok előtt álló kihívásokkal foglalkozom – különös tekintettel arra, hogyan segíthet ezek legyőzésében az SAP S/4HANA.

Változó iparág

Sok gyártóvállalat már elindult a digitálisabb jövő felé vezető úton. A folyamat kezdetben szinte mindig sikeres. Ám a dolgok előrehaladtával óhatatlanul jelentkeznek kihívások.

A pilot projekt általában gond nélkül lezajlik. De a digitális átalakulás folytatásához a vállalatoknak már sokkal többet kell tudniuk a technológiáról, és üzleti szempontból is demonstrálniuk kell annak fenntarthatóságát és megtérülését. Nagyon fontos, hogy tisztában legyenek a megvalósítás gyakorlati részleteivel, a kifejezetten szervezetükre szabott, új modellek kidolgozásának módjával.

Óriási feladatról van szó, amelynek végrehajtása komoly technikai tudást – és a formabontó gondolkodáshoz szükséges képzelőerőt – igényel.

A biztonságot sem szabad szem elől téveszteni. A rendszerek online térbe emelése hatalmas előnyökkel jár, ugyanakkor a saját és ügyféladatok védelme nagy felelősség is egyben.

Szintén nehézséget jelent a gyártási infrastruktúra komplexitása. Az infrastruktúrát sok esetben több gyár, sokféle platform és többszintű szállítói kapcsolatrendszer alkotja – mindegyik külön decentralizált szoftverplatformmal. Már a dolgok összekapcsolása sem egyszerű. Különösen, ha a vállalat megpróbálja elkerülni a költséges leállásokat.

A gyártóvállalatok óvatossága tehát érthető. Jelentős kihívásokkal néznek szembe. És amikor egyébként olajozottan zajlik a működés, senkinek nem nagyon akaródzik változtatni.

A probléma lényege

Itt az ideje, hogy a vállalatok újragondolják főbb működési folyamataikat. Ahhoz, hogy megvessék a jövőbeni versenyképesség alapjait, el kell mozdulniuk a lineáris, szekvenciális ellátásilánc-működéstől a beszállító vállalatok összekapcsolt, nyílt rendszere (a digitális ellátási hálózat) felé.

Ebben a folyamatban támogatja őket az S/4HANA. Míg a digitális pilot projektet a legtöbb vállalat sikeresen lebonyolítja, a valódi változások eléréséhez és az új munkastílushoz való igazodáshoz stabil digitális alapokra van szükség – akár IoT-folyamatok integrálására, akár gyártólétesítmények robotikára és a dinamikus készletgazdálkodásra épülő automatizálására gondolunk.

A skálázhatóság is kulcskövetelmény. Az új technológiák mindegyike óriási adattömeget generál. És ahogy a vállalatok kiépítik a technológiai infrastruktúrát, azt tapasztalják, hogy a régi termelésirányítási (MES), ellátásilánc-kezelő és ERP-rendszerek nem boldogulnak a feladattal.

Az S/4HANA megteremti a digitális átalakulás alapját. Nyers teljesítményénél fogva képes az óriási adattömeg feldolgozására, láthatósága folytán pedig egykapus módon tudja támogatni bármilyen digitális iker működését. Így a vállalat teljes körűen kézben tarthatja a tervezés és a végrehajtási folyamatát, a piaci igényektől a gyártóműhelyig, minden szempontból lefedve a gyártási ciklust.

A különálló szigeteket lebontják, a platformokat egységesítik, és minden vállalati résztvevőnek lehetőséget biztosítanak arra, hogy hozzájáruljon a digitális alapokhoz. Ennek köszönhetően a vállalat olyan zökkenőmentes és folyamatos adatáramláshoz jut, amelyből 360 fokos képet kaphat a működésről.

Így születik meg a korábban ismertetett skálázhatósági és komplexitási problémákat megszüntető ütőképes gyártási megoldás. Segítségével a gyártóvállalat saját ritmusában növekedhet, hozzájut az új technológiák kipróbálásához szükséges eszközökhöz, és magabiztossága erősödésével egyre nagyobb ambíciókat tűzhet maga elé.

A gépek leállásának megakadályozásától kezdve a munkafolyamatok optimalizálásán keresztül a környezeti követelmények és a demográfiai változások követéséig, a gyártóvállalatok mindenütt új szintre emelhetik hatékonyságukat, és izgalmas, új üzleti modelleket fedezhetnek fel.

Lehet, hogy az intelligens gyár kiépítése még távolinak tűnik. De megfelelő ütemterv birtokában a vállalatok meglepően gyorsan eljutnak a kitűzött célhoz. Mindig az első lépés a legnehezebb. De miután egy cég eldöntötte, hogy a műszaki igények egyenkénti teljesítése helyett átáll az S/4HANA-ra, máris elindult a digitális jövő és az intelligens vállalat megteremtéséhez vezető úton.

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr8416296520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása