Fujitsu Hungary

Helyszíni jelentés a Fujitsu Fórumon bemutatott digitális átalakulási technológiák által előrevetített jövőről

2019. december 27. - Fujitsu Hungary

picture1_3.png

A Fujitsu jövőképét, stratégiáit és megoldásait egy helyen felvonultató, fontos éves japán rendezvény, a Fujitsu Fórum Japan többféle szempontból is körüljárta azokat a jövőbe mutató technológiákat és ötleteket, amelyek segítenek lépést tartani a digitális átalakulás gyors ütemével a különböző ágazatokban és szektorokban, és képet adott a vállalat munkastílust megújító innovációiról.

A rendezvényen részt vett Norihiko Sasaki, a NewsPicks Studios főszerkesztője és vezérigazgatója is. A Fórumról a Fujitsu vezetőjével, Iwao Nakayamával együtt tudósított. Íme néhány fontos gondolat Sasakitól a Fujitsu által megvalósítani kívánt jövőről és a mögöttes technológiáról.

picture2_2.png

 

picture3_1.png

Nakayama: Köszönöm szépen, hogy időt szánt ma rám, Sasaki szan. Kezdjük a kiállított 5G-megoldásokkal.

Sasaki: Köszönöm. A munkám során főleg az 5G-vel foglalkozom, így ez nagyon releváns téma a számomra.

Nakayama: Mennyire játszik központi szerepet az 5G a munkájában?

Sasaki: Úgy egy évvel ezelőtt megalapítottam a NewsPicks Studios videókészítő vállalkozást. Az utóbbi években főként videógyártással foglalkoztam. A nagy sebességű, nagy kapacitású, kis látenciaidejű 5G-infrastruktúra minden eddiginél gazdagabb multimédiás tartalmak terjesztését teszi lehetővé.

A videó a multimédiás tartalom egyik típusa. A 4G és az LTE megjelenése óta a videó segítségével gyorsan lehet terjeszteni a tartalmakat. Úgy gondolom, hogy a jövő még több lehetőséget tartogat ezen a téren. Meggyőződésem, hogy a videós tartalmak aranykorához közelítünk – és itt nem csupán a szórakoztató tartalmakra gondolok. A videókat valószínűleg nagyon sokféle területen fogják használni, például az oktatásban és a gyógyászatban is.

Nakayama: Egyetértek. Amikor az 5G-t említi, lehet, hogy az emberek mobilszolgáltatói tevékenységre gondolnak, de az ügyfeleknek többre van szükségük nagy sebességű hálózatnál.

A hálózat csupán eszköz. Az ügyfelek megoldást keresnek a problémáikra, és szeretnék, hogy kielégítsék az igényeiket. A Fujitsu már eddig is számos vállalatnak szállított hálózati technológiára épülő IT-megoldásokat. A 5G bevezetésének előkészítési szakaszában tartunk, és hamarosan az innováció új hullámának elindítására alkalmas megoldásokat fogunk tudni szállítani.

picture4_1.png

Sasaki: A Fujitsu már régóta külön üzletágat tart fenn a mobilszolgáltatói bázisállomások támogatására, megoldásüzletágával pedig a vállalati és önkormányzati ügyfeleket veszi célba. Ez kiváló üzleti lehetőségeket kínál.

Nakayama: Napirenden van a hálózati infrastruktúra reformja. Hallott már a „helyi 5G” fogalmáról? A vállalatok és az önkormányzatok hamarosan képesek lesznek a közösség és az iparág egyedi igényeire szabott, dedikált hálózati környezetek kialakítására.

A helyi 5G fontos alkalmazási területei közé tartoznak a gyárak, a kórházak és a stadionok. Gondoljunk csak bele, mekkora problémát jelentenek azok a vidéki területek, ahol sok idős ember él, ugyanakkor nincs elég orvos és kórház az ellátásukhoz. Ilyen esetben a helyi önkormányzatok és vállalkozások saját 5G hálózatokat hozhatnak létre távgyógyászati célokra.

Sasaki: Ez olyan területnek tűnik, ahol a Fujitsu jól tudja hasznosítani rendszerintegrátori tapasztalatait.

Sokat hallunk az 5G-ről, de szerintem az emberek többsége, magamat is ideértve, még mindig nincs tisztában azzal, milyen új szolgáltatások bevezetését teszi lehetővé ez a technológia.

 

picture5_1.png

Nakayama: A mesterséges intelligencia terjedésével felmerült az MI fekete dobozának problémája.

Sasaki: Mire gondol pontosan?

Nakayama: A mélytanulásban, amikor az MI választ ad valamire, a legtöbb esetben nehezen azonosítható ennek a válasznak a háttere és az, hogy milyen logikai folyamatokat követve született meg az adott válasz. Ezért hívjuk ezt „fekete doboznak”.

picture6_1.png

Vállalati alkalmazás esetén egyértelmű indoklás hiányában az ilyen válaszokat nem tekintik megbízhatónak, ezért kockázatosnak tartják az alkalmazásukat. Ezért az MI-szállítók már proaktívan dolgoznak az átlátható mesterséges intelligencia kidolgozásán.

Sasaki: És milyen szemléletet követ a Fujitsu ezen a területen?

Nakayama: Az elsők között fejlesztettünk technológiákat a világon a „megmagyarázható MI” koncepció jegyében. A „megmagyarázható MI” olyan technológiákra utal, amelyek elemzik a big datán belüli ok-okozati összefüggéseket, és – racionális érveléssel és bizonyítékokkal – az emberek számára is érthető módon meg tudják magyarázni a válaszokat.

E munka során a Fujitsu kidolgozta a „Wide Learning” és a „Deep Tensor” nevet viselő gépi tanulási technológiákat, amelyek érthető érvekkel támasztják alá a kapott eredményeket. Szintén a vállalatunk fejlesztette ki a „Knowledge Graph” tudásfeldolgozó technológiát, amely megmutatja az eredmények hátterét és a mellettük szóló bizonyítékokat, teljesítve ezzel a „megmagyarázhatóság” kritériumát.

Sasaki: Akár vállalatokról, közintézményekről vagy egészségügyi intézményekről beszélünk, ha kellő megalapozottság nélkül használják az MI-t a döntéstámogatásra, a döntés nem lesz hiteles. Ez különösen lényeges az egészségügyben, ahol sokszor valóban élet-halál kérdésről van szó. Ezért annyira fontos a megmagyarázhatóság.

Nakayama: A mesterséges intelligenciáról beszélve meg kell említenünk a számítási teljesítménnyel kapcsolatos technológiai problémákat és az óriási adattömeg feldolgozásának kérdéseit. A számítástechnika következő generációs megtestesülésének tekinthető kvantumszámítástechnika sok figyelmet kap, de a kvantumtechnológia valós alkalmazása egyelőre nem életképes.

A Fujitsu éppen emiatt fejlesztette ki a Digital Annealert, egy olyan általános rendeltetésű számítógépet, amely a kvantumviselkedést digitálisan reprodukálva oldja meg a kombinatorikus optimalizálási problémákat.

Sasaki: Ezzel a módszerrel nagyszámú lehetőség közül lehet kiválasztani a különféle feltételek fennállása esetén optimális kombinációt. Minél hosszabb az adatsor, annál hatékonyabb a válaszadás, ám ehhez óriási számítási erőforrások szükségesek.

Nakayama: Így van. Ha gyorsabban tudunk sok adatkombinációt feldolgozni, új felfedezéseket tehetünk lehetővé például a gyógyszerkutatások és az anyagfejlesztés terén. Számos olyan terület van jelenleg, ahol a számítási erőforrások hiánya gátolja a fejlődést.

A kvantumszámítógépekről mindenki tudja, hogy le tudják majd győzni ezt a kihívást, ám a technológia még korai stádiumban van. Emiatt fejlesztettük ki a Digital Annealert, amely a kvantumszámítógépekhez hasonló feldolgozási kapacitást bocsát rendelkezésre.

picture7.png

 

picture8.png

Nakayama: Az idei rendezvényen a kiállított megoldásokat nem csupán a technológia jellege, hanem aszerint is rendszereztük, hogyan támogatják az egyes iparágak digitális átalakulását. Szeretném, ha mindenki láthatná gyártóipari standunkat.

A gyártóiparban gyakran beszélnek manapság „digitális ikrekről”. A név kifejező, hiszen digitálisan reprodukált másolatokról van szó. A fizikai világ információt az IoT és más technológiák segítségével, közel valós időben továbbítják a kibertérben. Az adatokat aztán felhasználják arra, hogy az internet világában reprodukálják a fizikai környezetet.

picture9.png

Sasaki: Korábban még soha nem hallottam a „digitális ikrekről”, de a fizikai környezet közvetlen reprodukálása a kibertérben izgalmas koncepciónak tűnik. A Fujitsu is gyártócég, így gondolom, jelentős saját tapasztalatot tudnak hasznosítani ezen a területen. A gyártóiparban más technológiákat, például az IoT-t és az MI-t is ígéretesen lehet alkalmazni.

Nakayama: A fizikai világot lemásoljuk a digitális világba, ahol szimulációkat tudunk futtatni. Megnézhetjük, mi történik néhány perc vagy óra múlva, majd ezt a tudást a fizikai világban alkalmazhatjuk. A gyártóipar ebbe az irányba mozdul el.

picture10.png

 

picture11.png

Nakayama: A kiskereskedelmi standra is szeretném felhívni a figyelmet.

Itt egy olyan személyzet nélküli boltot mutatunk be, ahol a vásárlók készpénz nélkül fizethetnek. A bevásárlókocsijukhoz rögzített okostelefon leolvassa a termékek vonalkódját, a fizetés pedig a regisztrált fizetési mód szerint történik. A Fujitsu biometrikus azonosítási technológiájával (vénaszkenner) egyszerre kínálunk biztonságos és kényelmes vásárlási élményt.

picture12.png

Sasaki: Jól hangzik. Számomra különösen izgalmas lehetőség, mivel vásárláskor hajlamos vagyok türelmetlenkedni. Ez a technológia megtakarítja a szupermarketekben sorban állással töltött időt.

Ezen a területen nagyon aktív az Amazon Go és más külföldi cégek, és nagy örömmel látom, hogy végre a Fujitsu és más japán vállaltok is hozzáfogtak a globálisan értékesíthető megoldások fejlesztéséhez.

 

picture13.png

Nakayama: Most, hogy már a teljes kiállítást látta, mit talált a legérdekesebbnek?

Sasaki: Óriási potenciált látok az új „információbank” rendszerben, amely az iparági és rendszerhatárokon átívelve tárolja, kezeli és szolgáltatja a személyes adatokat, majd az ebből keletkező előnyöket visszajuttatja az érintetteknek.

A magánszemélyek és a vállalatok adatait stratégiai szemlélettel kezeljük. Ezen a területen is komoly növekedési lehetőségeink vannak. Azt azért elmondanám, hogy szívesen adnék ennek a megoldásnak izgalmasabb nevet.

picture14.png

Komoly hatást gyakorolt rám az idei rendezvényen hangsúlyosan megjelenő bizalom kérdése. Úgy gondolom, hogy a jövőben nagyon fontos szerepet játszik majd a bizalom a versenyképesség növelésében – az információbiztonság és a tisztességes adatkezelés szempontjából egyaránt.

Nakayama: Így van. Visszautalva a digitális ikrekre, a jövőben arra számíthatunk, hogy sokféle tárgyat és tevékenységet is reprodukálni fogunk a digitális világban. Szerintem ez sokkal kényelmesebbé teszi majd a dolgokat, de megvan a maga kockázata.

Így a biztonságot és védelmet nyújtó megoldások is még több figyelmet kapnak majd a jövőben. Ez összecseng a Fujitsu idei szlogenjével, mely szerint bizalmi alapokon nyugvó jövőt építünk.

 

picture15.png

Nakayama: Nem muszáj mindent elmondania, de szeretném megtudni, hogy őszintén mi a véleménye rólunk az idei Fujitsu Fórum után.

Sasaki: Egy korábbi munkahelyemen, a Toyo Keizai kiadóvállalat Weekly Toyo Keizai magazinjának tudósítójaként egyszer épp a Fujitsuról kellett írnom.

Akkoriban a cikkem főleg a hardverekkel és a rendszerintegrációval foglalkozott. Már akkor is éreztem, hogy e területek új megoldásain kívül létezik egy olyan nagyobb szabású trend is, amely túllép a rendszerintegrátori rendszer keretein. Meggyőződésem, hogy rendkívül fontos szerepet játszik az, hogy a Fujitsu milyen stratégiával mutatja be a világnak ezt az új identitást és azon belül az új márkastratégiát.

A média gyakran felkapja a végfelhasználóknak szóló dolgokat, ám a japán cégeknek a B2B szegmens a fő erősségük. Úgy gondolom, hogy a Fujitsunak a vállalatok és közintézmények infrastruktúrájának innovatív fejlesztésével kellene formálnia a társadalom jövőjét.

Nakayama: Köszönöm a biztató szavakat. A névjegykártyám szerint a Fujitsu népszerűsítéséért felelek, tehát az a feladatom, hogy a lehető legkülönfélébb módokon, minél több embernek és minél érthetőbben kommunikáljam a Fujitsu technológiáit és megoldásait. Szeretném, ha az emberek megértenék, hogyan járulnak hozzá technológiáink és megoldásaink a társadalom fejlődéséhez.

picture16.png

Fujitsu Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6215356726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása