Fujitsu Hungary

Drónokkal irányítják a cunami miatti evakuációt és monitorozzák valós időben a katasztrófahelyzet alakulását

2019. május 30. - becktibor

ke_p_drones_tsunami.jpg

 

Cunami miatti evakuációs gyakorlat és demonstrációs kísérlet Sendaiban

A 2011. márciusi nagy keletjapán földrengés óta folyamatosan napirenden van Japánban, hogyan lehetne megelőzni a katasztrófákat és enyhíteni az általuk okozott kárt. A Miyagi prefektúrában található Sendaiban a földrengés kapcsán szerzett tapasztalatokat hasznosítva több projektet is indítottak a vészhelyzetek jobb kezelésére. Ennek keretében a város együttműködési megállapodást kötött az NTT Docomóval az infokommunikációs technológia városfejlesztési célú használatának vizsgálatára. A partnerek a biztonságos és virágzó jövőt előkészítő városfejlesztés megvalósításán dolgoznak. A program három fő része a katasztrófák megelőzése és a károk enyhítése, a régió fejlődésének fellendítése és a jövő technológiájának bemutatása.

  1. márciusában Sendai városa és az NTT Docomo elindította a katasztrófahelyzeteket valós időben monitorozó rendszer kísérleti üzemét. A nemzetstratégiai szempontból különleges fontosságú zóna(*) besorolásból adódó lehetőségeket hasznosítva, a kísérlet során Sendai városa drónokat használt az evakuációs információk kommunikálására.

A kísérlet napján más vállalatok mellett a Fujitsu is csatlakozott az együttműködéshez.

*: A japán kormány az iparágak nemzetközi versenyképességének javítására és a nemeztközi gazdasági tevékenység ösztönzésére kínált lehetőség alapján ítéli oda a nemzetstratégiai szempontból különleges fontosságú zóna címet. A stratégia célja a gazdasági rendszer strukturális reformjának előmozdítása.

dron1.png

A demonstrációs kísérletben használt drón

Drónok bevetése a cunami képeinek rögzítéséhez és térképen való elhelyezéséhez, valamint az információ blokklánccal való megosztásához

A kísérletre a nagy keletjapán földrengésben elpusztult Sendai Arahama általános iskola romjai között került sor. Az elképzelt forgatókönyv szerint a drónok jeleket észleltek a cunamifigyelmeztetéseket küldő nemzeti gyorsriasztó J-Alert rendszertől.

A Fujitsu feladata a drónok által gyűjtött információk térképen való elhelyezése volt. A Fujitsu által fejlesztett térképalkalmazást a drónra szerelt okostelefonra telepítették. Az alkalmazás a képek helyadataival együtt, térképen jelenítette meg az okostelefonnal rögzített légifotókat, hozzájárulva ezzel a katasztrófahelyzet monitorozásához és a biztonságos, gyors adatmegosztáshoz. A kutatók a Fujitsu VPX (Virtual Private Digital eXchange)(**) technológiája segítségével osztották meg az adatokat több helyszínnel a városházán. Ez azt jelenti, hogy minden egyes helyszín meg tudta osztani az adatait anélkül, hogy ehhez először egy helyszínen kellett volna összegyűjteni őket, és a résztvevők egymás között is biztonságosan ki tudták cserélni az információkat.

dron2.png

A demonstrációs kísérlet diagramja

dron3.png

A katasztrófahelyzet állapotát mutató képernyőfelvétel

**: Az adatok biztonsága érdekében a technológia csak a szükséges partnerek számára teszi lehetővé az adatok elérését és megosztását, nem továbbítja az adatokat külső környezetbe. Ezt a blokklánc-technológia kiegészítő funkciói teszik lehetővé.

Az IKT lehetőségeinek hasznosítása a katasztrófaelhárításban

A demonstrációs kísérlet eredményei bebizonyították, hogy van lehetőség a katasztrófahelyszínek biztonságos és gyors távoli monitorizására. Így nem kell személyesen felkeresni a veszélyes övezetet, megelőzve ezzel egy esetleges másodlagos katasztrófa okozta sérülések kockázatát. Ha a hivatalos szervek, például a rendőrség és a tűzoltóság ilyen módon osztja meg egymással az információkat, a technológia gyorsítja a reagálást és a mentést, mivel rövid időn belül hozzáférnek az egyébként hozzáférhetetlen útvonalakkal, tűzesetekkel és áramkimaradásokkal kapcsolatos adatokhoz. A drónok különösen hasznosak lehetnek a másodlagos katasztrófa okozta károk megelőzésében, hiszen a mentőszemélyzet testi épségének felesleges kockáztatása nélkül tudnak berepülni a veszélyes területre.

A demonstrációs kísérletből kiderült, hogy a benne részt vevő vállalatok által fejlesztett technológiai megoldások jól hasznosíthatók tényleges katasztrófa esetén. A Fujitsu elkötelezetten támogatja a pontos és gyors mentést a katasztrófahelyzetekben. Folyamatosan fejleszti térképalkalmazásai képességeit, és a hivatalos szervek, az önkormányzatok, a rendőrség és a katasztrófavédelem mellett vállalatok és magánszemélyek számára is elérhetővé teszi őket.

Fujitsu Magyarország

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr114864136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása