Fujitsu Hungary

Hogyan oldja meg az adatokkal támogatott mezőgazdasági termelés a világ élelmiszerellátási gondjait?

2018. április 18. - Fujitsu Hungary

ke_p_2.jpg

A mezőgazdasági gépek gyártására szakosodott John Deere vállalat szerint a digitális technológiai megoldások — például az önvezető traktorok és a talajfigyelő érzékelők – elősegítik a globális mezőgazdasági termelés jelentős mértékű növelését.

A következő 30 évben 7-ről milliárdról 9 milliárdra fog bővülni a Föld népessége, és ezzel együtt egyre nagyobb nyomás nehezedik majd a globális mezőgazdaságra, amelynek jóval több élelmiszert kell fenntartható módon előállítania a rendelkezésre álló véges nagyságú termőterületen. „A rendelkezésre álló termőterület nem lesz nagyobb, és a talajban lévő tápanyagok mennyisége is korlátozott, ezért más irányból kell megközelítenünk a kérdést” – magyarázza Georg Larscheid, a John Deere mezőgazdasági gépgyártó nagyvállalat integrált megoldások bevezetéséért felelős vezetője.



A gépesítéssel elért óriási hatékonyságnövekedésnek köszönhetően a mezőgazdasági termelés eddig nagyrészt lépést tudott tartani a népesség növekedésével. Az egyre nagyobb teljesítményű mezőgazdasági gépek növelték a termelés hatékonyságát és a terméshozamot. „Ám a mezőgazdaság csak mintegy 50%-os hatásfokkal használja ki a termőterületek kapacitását, a kombájnokból és a traktorokból pedig bevezetésük után 100 évvel már nem lehet sokkal többet kihozni hatékonyság szempontjából” – teszi hozzá.

A hatékonyság és a termelékenység terén az intelligens internetes technológiára épülő, adatokkal támogatott mezőgazdaságtól várható a következő nagy előrelépés. „A digitális technológiában több lehetőség rejlik, mint gondolnánk. Az IoT-érzékelők, a csatlakozási megoldások, a felhőalapú analitika, az önvezető járművek és az egyéb digitális szolgáltatások a mezőgazdasági termelés és gépműködés sokféle területén használhatók” – mutat rá Larscheid.

Önvezető mezőgazdasági járművek


A John Deere traktoraiban és más mezőgazdasági gépeiben már ma is használnak automatikus navigációs, kormányzási és követési rendszereket az optimális terméshozam elérését hatékonyan támogató ‘precíziós termelés’ megvalósításához. „Jelenleg a műtrágyában található tápanyagoknak mindössze a fele jut el ténylegesen a növényhez, és a kipermetezett növényvédő szerek alig 10%-a kerül érintkezésbe a fertőzött terméssel” – magyarázza.

Fontos lépés lehet az önvezető traktorokra való átállás, és Larscheid szerint a „mezőgazdasági gépgyártók évekkel megelőzik a személygépkocsi-gyártókat az önvezető járműtechnológia fejlesztésében.” Az ilyen gépmonstrumokkal gyakran nehéz manuálisan manőverezni, az automatikus kormányzás viszont lehetővé teszi az adott fölterület sokkal hatékonyabb lefedését és a szűk helyen fordulást. Ám az IoT még nagyobb előnyöket ígér, és a John Deere ezen a területén is élen jár az új technológiára épülő innovációban.

A gépeinek többségében már eddig is használt műholdas navigációs rendszerek jó alapot biztosítanak az IoT-képességek bevezetésére. „Most már vezeték nélkül is hozzá tudunk férni a gépek érzékelőihez, és továbbítani tudjuk az adatokat a felhőbe az elemzések és a döntéshozás támogatására” – fejti ki. „A tervezéstől a vetésen át az aratásig, a termelőknek minden munkafázisban rengeteg tényezőt kell figyelembe venniük. Adatok helyett ma elsősorban szaktudásuk és tapasztalataik alapján hozzák meg a kritikus döntéseket. Mi megpróbáljuk összegyűjteni a különböző helyszíneken működő gépek adatait, és szolgáltatási partnerek segítségével elemezzük őket. Az így nyert felismerések birtokában a termelők jobb és sikeresebb döntéseket hozhatnak” – mutat rá Larscheid.

A társaság már kifejlesztett egy olyan webalapú működési platformot, amely (az ügyfél beleegyezésével) a gépekhez csatlakozva támogatja a megelőző karbantartást. Célja az egyedi gépteljesítmény optimalizálása és a leállások minimumra szorítása. A John Deere segítséget nyújt a termelőknek a termőterületi érzékelők telepítéséhez, hogy percrekész adatokat kapjanak a termésről és a talaj állapotáról. Így holisztikus képet látnak működésükről asztali gépen és mobileszközön – megtudhatják például, hol tartózkodnak gépeik, és milyen munkákat végeztek el a különböző parcellákon.

A platform nyílt, így API-kon keresztül partnerek is hozzáférhetnek az összesített adatokhoz és szolgáltatásként új felismeréseket biztosíthatnak a termelők számára. „Ügyfeleink bizalmának megőrzése érdekében minden folyamat megbízható hozzájárulás-kezelő infrastruktúrára épül” – tudjuk meg Larscheidtől.

Nyílt ökoszisztéma

A platformot az elsők között bevezető vállalatok már élvezik az innováció előnyeit. Ha például meghibásodik egy permetezőgép, a helyi márkakereskedő távolról diagnosztizálja a problémát, és a javításához szükséges információkkal és alkatrészekkel küldi a helyszínre a hibaelhárítót. „Ily módon a korábban két- vagy több órás leállás ideje jellemzően 40 percre csökkenthető” – hangsúlyozza.

Az üzemeltetés és a rendszerre csatlakozó hibaelhárítók által elvégzett feladatok optimalizálása mellett a platform a műtrágya és a növényvédő szerek kijuttatásának optimalizálására is alkalmas. A termelőnek csak azokon a területeken kell kiszórniuk a műtrágyát vagy a permetszert, ahol valóban szükség van rájuk, pontosan a kívánt mennyiségben. „Célunk, hogy soha nem látott szintre emeljük a hatékonyságot a mezőgazdaságban” – mondja Larscheid.

A kívánt mértékű fejlődés eléréshez azonban jóval szorosabb együttműködésre lenne szükség az egymással versengő beszállítók között, különösen a felhő interoperabilitása terén. (Maga a John Deere az OpenStack nyílt felhőszabvány aktív támogatója). „Egyes gyártókkal már sikerült előrelépést elérnünk. De mindez csak akkor fog működni, ha a termelők az összes adatukat képesek lesznek összegyűjteni és elemezni” – mutat rá Larscheid.

Fujitsu Magyarország

 

Forrás:

Fujitsu i-CIO elektronikus magazin

https://www.i-cio.com/innovation/internet-of-things/item/john-deere-how-information-enabled-farming-will-feed-the-world

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr6913846738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Béres Péter 2018.05.23. 20:19:40

Még az AI is bevethető. Nem csak az utakon lehet önvezető gépeket használni. De a hazai innovációra való igényt figyelembe véve, meglátják, hogy mennyibe kerül, és azt mondják, hogy jó a kapa.
süti beállítások módosítása