Fujitsu Hungary

NFLEX: kis lépésekkel a felhő felé

2018. április 24. - Fujitsu Hungary

ke_p_3.jpg

A CIO-nak nincs könnyű dolga. A „leading edge” és a „bleeding edge” között hajszálvékony a határvonal: nem mindegy, hogy a cég az élvonalban halad, azaz a versenytársakat megelőzve, az elsők között vezeti be a digitális átalakulást segítő technológiát, vagy túlságosan is előreszalad, és kockázatot vállalva használja a gyakran még kiforratlan legújabb és legfejlettebb megoldásokat.

A hibrid IT-infrastruktúra cégen belüli felhasználásának terjedése kiváló példája annak, hogyan igyekeznek az IT-vezetők megtalálni az egyensúlyt a hatékony napi működés és a versenyképesség megőrzéséhez szükséges folyamatos innováció között. Erősödő nyomás alatt kell egyre kevesebb erőforrással mind több feladatot elvégezniük, gyakran éveken át, több rétegben kiépített, avuló infrastruktúrával. És ha ez még nem lenne elég: az ambiciózus vezetőség azt szeretné, hogy a változás motorjaként tekintsenek rá a szervezeten belül.

Ebben a helyzetben óhatatlanul napirendre kerül a felhő bevezetése vagy legalábbis a régi rendszereket a jövőbe átvezető hibrid IT-infrastruktúra kiépítésének lehetősége. Mindkettő előnyeiről bőséges szakirodalom áll rendelkezésre: javítják a hatékonyságot, csökkentik a költségeket, ugyanakkor nagyobb rugalmasságot és skálázhatóságot nyújtanak, valamint rengeteg új eszközhöz és szolgáltatáshoz kínálnak hozzáférést. És ennek megvalósítását a CIO-tól várják. 

A digitális átalakulás nagy feladat, és semmiképpen nem szabad kudarcot vallania. Milyen jó lenne, ha az ember bevezethetne egy olyan „felhőszerű” vagy „felhőkész” architektúrát, amely biztosítja a rugalmasság és skálázhatóság előnyeit, ugyanakkor nem szünteti meg a helyben telepített rendszereket! Azaz a szervezet kis lépésekkel indulhatna el az üzleti igényeket kielégítő felhő- vagy hibrid IT-környezet felé, és nem kényszerülne gyorsabb fejlődésre annál, mint amire képes. Vagy PR-nyelven fogalmazva: „a lehető legtöbbet hozhatná ki a régi rendszerekből” – egyszerűen azáltal, hogy tovább használja őket.

Van rá lehetőség: mégpedig a Fujitsu és a NetApp által közösen tervezett, fejlesztett és értékesített NFLEX konvergens infrastruktúrával! Az NFLEX-szel modernizálható és ésszerűsíthető a helyben telepített meglévő infrastruktúra, ugyanakkor a szervezet felkészülhet a hibrid IT és/vagy a felhő jövőbeni bevezetésére. Az NFLEX a NetApp adatkezelési képességeivel és az Extreme Networks hálózati technológiájával ötvözi a Fujitsu előintegrált és tesztelt számítástechnikai komponenseit.

A Fujitsu és a NetApp 20 éves szakértelme, valamint kategóriavezető számítási és adattárolási technológiák révén javítja a rendelkezésre állást, a működés hatékonyságát és a produktivitást. Mérsékli a rendszer komplexitását, modulárisan méretezhető, és előkonfigurált csomagokban telepíthető. Mindezzel egykapus támogatás és integrált felügyelet párosul – mérsékelve az üzemeltetési kiadásokat.

A konvergens infrastruktúra könnyen telepíthető, előintegrált rendszerben biztosítja a felhőplatform összes virtualizációs előnyét, sokoldalú csatlakozási lehetőségekkel rendelkezik, poolba vonja össze az erőforrásokat, és megvalósítja a változó igények kezeléséhez szükséges rugalmasságot.

Ha a vállalat rendszerei már a helyben telepített NFLEX támogatásával futnak, akkor már csak a Fujitsu Enterprise Service Catalog Manager (ESCM) szoftverére van szükség a szakadék áthidalásához a felhő, a hibrid IT-környezetek és más „szolgáltatásként nyújtott” (as-a-service) platformok felé.

A nagy teljesítményű ESCM szoftver önkiszolgáló portálokat biztosít a hibridfelhő- szolgáltatások igénybevételéhez, automatikus erőforráskiosztással, ami megkönnyíti a vállalatok számára az infrastruktúra összes elemének automatizálását – például a személyazonosság-kezelés, a számlázás, a jelentéskészítés, valamint a munkavállalók és az ügyfelek számára nyújtott szoftver-, infrastruktúra- és platformszolgáltatások terén. Az ESCM hatékonyan hozzáilleszti az NFLEX-et a tipikus felhőinfrastruktúra létrehozásához szükséges két további elemhez: az igény szerinti önkiszolgáláshoz és a szolgáltatáshasználat méréséhez.

A szoftver ezt úgy éri el, hogy absztrakciós réteget hoz létre a felhasználók és az általuk fogyasztott IT-szolgáltatások között. A portálfelület elrejti a mögöttes rendszerek komplexitását, ugyanakkor gondoskodik róla, hogy az egyes szolgáltatások eredete (tehát az, hogy a felhasználó helyben, telephelyen kívülről vagy nyilvános felhőből veszi őket igénybe) tökéletesen átlátható maradjon. Az ESCM a fontos szolgáltatásként nyújtott infrastruktúra-, szoftver- és platformmegoldásokkal (IaaS, SaaS és Paas) is együttműködik, köztük pl. a Fujitsu Cloud Service K5, az Amazon Web Services vagy a Microsoft Azure szolgáltatásaival.

A Fujitsu ESCM jóval több egyszerű adminisztrációs portálnál. Lehetővé teszi, hogy a felhasználók közvetlenül szabályozzák és továbbfejlesszék a kapott szolgáltatások nyújtását. Ha például egy felhasználó az alkalmazásteljesítmény romlását észleli, néhány egérkattintással további erőforrásokat igényelhet. Az egyetemes integrációnak köszönhetően a szoftver azonnal el tudja indítani a háttérben az alkalmazás gyorsításához szükséges erőforráskiosztási folyamatot.

Az ESCM mellett a NetApp NFLEX-be épített Data Fabric megoldása egyszerűsíti és integrálja a felhőben és a helyben telepített környezetekben végzett adatkezelést. Az így létrejövő integrált hibridfelhő-alapú adatkezelési szolgáltatások láthatóbbá teszik az adatokat, elősegítik az értékes felismerések kinyerését, javítják az adathozzáférést és ‑felügyeletet, továbbá fejlett adatvédelmet és ‑biztonságot garantálnak.

Most, hogy a digitális átalakulás a legtöbb szervezetnél kiemelt stratégiai cél, az IT vezetőktől azt várják, hogy egyszerre gondoskodjanak a költségmegtakarításról és az innovációról a technológia segítségével. Az NFLEX-hez hasonló, könnyen beszerezhető, bevezethető, üzemeltethető és támogatható konvergens megoldások kiváló lehetőséget kínálnak a meglévő infrastruktúra modernizálására és ésszerűsítésére – anélkül, hogy ehhez fel kellene adni a helyben telepített rendszerek használatát. Ugyanakkor a felhőre való zökkenőmentes átállás alapjait is lefektetik – ami nem csupán az ambiciózus vezető csapat elvárásait elégíti ki, hanem a CIO életrajzában is jól mutat.

Fujitsu Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr4713858598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása