Fujitsu Hungary

Pénz csorog az ereimben!

2017. szeptember 12. - Fujitsu Hungary

 Az ősember triviális életében, ide nem értve persze az életére törő vadállatokat, nem volt szükség fizetőeszközre, hiszen eleinket a családi kötelék kötötte össze. A család tagjai gyakorlatilag mindannyian képesek voltak az ismert szolgáltatási piac igényeinek lefedésére. A gyűjtögetés, vadászat és halászat nyújtotta eredményeik elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy ne taszajtsa le semmilyen feltörekvő élőlény őket az evolúciós lépcsőfok legmagasabb fokáról.

Ha nem tudod elvenni, adj érte valamit

Az idő és a fejlődés előre haladtával a családi, törzsi business kitermelt tehetségeket, akik birtokában voltak olyan tudásnak, melynek eredményére más törzsek tagjai is szemet vetettek és mivel az erőszak nem mindig vezetett eredményre kénytelenek voltak más megoldást találni. Az ötlet az volt mi lenne, ha a „specialista” kapna cserébe valamit. Kezdetben ezt konkrét csereszközökkel meg lehetett oldani, sőt egyes termékek kvázi mértékegységgé váltak, mint például a só. Aztán idővel szükségessé vált tartósabb és mondjuk a zsákoknál kevésbé terjedelmes eszközöket iktatni a kereskedelmi láncba.

Megjelent a pénz, persze kezdetben nem volt olyan csili-vili mint manapság, de tökéletesen megfelelt a célnak és ez kétezer egynéhány száz évig így is maradt.

Plasztik pénztárca

Aztán idővel meguntuk a tömött pénztárcát és olyan eszközöket kerestünk, amelyek csekély mérettel ám jelentős értékkel bírnak.

fizeto_eszk_fejlo_de_se.jpg

Forrás: https://www.slideshare.net/JosephBiachi/coinspace-prezentci-2016

A csekk, a bankkártya megjelenésével kicsit nehezebbé vált „vastagságunk” fitogtatása, viszont lényegesen egyszerűbbé tette a fitogtatás mentes életet élők számára – fura módon – pont a pénz használatát.

Évekig megfelelő megoldásnak tűntek ezek az eszközök fizetési szokásaink kielégítésére azonban idővel a technológiai fejlődést meglovagoló bűnözők egyre komolyabb kihívást jelentettek a biztonságos fizetés kereteit biztosítani hivatott társaságoknak.

Intimitás mentes érintés

Új fizetési eszközök – ha tetszik pénzt helyettesítő eszközök – bevezetésével próbálják a kényelemet a biztonság növelése mellett megtartani. Elsőként az évtizedekig jól szolgáló mágnes csíkot cseréltük chip-re majd a technológia fejlődés, eszközeink okosodása újabb és újabb megoldások használatához szoktatta az embereket.

Ma már kevesen nézünk értetlenül a pénztárosra, amikor fizetéskor érintésre kér minket és többnyire a bankkártyáért nyúlunk ahelyett, hogy mondjuk barátságosan megsimogatnánk a buksiját.

e_rinto_bankk.jpg

Forrás: http://www.azenpenzem.hu/cikkek/veszelyesebbek-az-uj-bankkartyak/3292/

Sokan az NFC chipek bevezetésétől várták a megoldást, azzal hogy okostelefonunknak köszönhetően egy állandóan kéznél lévő és a pénztárcát teljesen helyettesítő megoldás születik. Azonban ez a technológia hamisítható.

Olyasmire van szükség, ami egyedi, használata nem igényel különleges tudást és mindenki számára elérhető.

A testem én vagyok

A biometrikus azonosítás az amiben sokan a jövőt látják, hiszen ezen feltételeknek megfelelő megoldásnak látszik, és ma már létezik a használatához szükséges technológia.

A technológiai fejlődés egyben a veszélye is a biometrikus azonosításra alkalmas megoldásoknak. Hiszen az elterjedt, gyakran használt ujjlenyomat alapú azonosítás során ujjunk érintkezik az olvasó eszközzel, amiről így az reprodukálható. Akár a mai korszerű nagyfelbontású képeket készíteni bíró okostelefonokkal is.

Az írisz vagy arcfelismerő rendszerek pedig testünk felületének egy részét használja azonosításra így a forrás szintén könnyen előállítható.

Biztonságosabb eszközökre, megoldásokra van szükségünk.

A Fujitsu által fejlesztett tenyér-, vénaolvasó érintés nélkül, infravörös fény kibocsátásával térképezi fel az erek szerkezetét, így azonosítva a tulajdonost. Más biometrikus azonosítási rendszerekhez képest nem néhány tíz, hanem több millió azonosítási pont felismerésével határozza meg a felhasználó jogosultságát. A megoldás gyakorlatilag hamisíthatatlan, az azonosítási hibaszázalék pedig 0,00008%-os, ami bármelyik biometrikus azonosítási módszernél pontosabb. A pénzmozgás jóváhagyásához szükséges azonosítás így egyértelmű és nem szükséges semmilyen egyéb eszköz a jogosultság ellenőrzéséhez.

fuji_ve_naolvaso.jpg

Forrás: http://www.fujitsu.com/global/about/resources/featurestories/2017071902.html

Az új innovatív technológiák az ázsiai térségben és különösen Japánban mindig gyorsabban terjednek el, mint nálunk Európában vagy akár az Egyesült Államokban. Ez ebben az esetben is így van, bár úgy tűnik megbízhatósága okán a technológia utat tör magának és már Dél-Koreában több pénzügy-piaci szereplőnél bevezetésre került.

’KoHa’

A bejegyzés trackback címe:

https://fujitsuhungary.blog.hu/api/trackback/id/tr5812821328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása